Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου KF41 Lynx στην Ουγγαρία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 18 Αυγούστου η γερμανική Rheinmetall εγκαινίασε επισήμως την λειτουργία του νέου εργοστασίου στο Ζάλεγκερσζεγκ της Ουγγαρίας, σηματοδοτώντας, όπως σημειώνει, ένα μείζον ορόσημο και υπογραμμίζοντας την δέσμευσή της έναντι της συγκεκριμένης χώρας, για την παραγωγή του ΤΟΜΑ KF41 Lynx. Από την σχετική σύμβαση του Υπουργείου Αμύνης της Ουγγαρίας, 46 οχήματα θα κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρείας και τα υπόλοιπα 176 στο εργοστάσιο του Ζάλεγκερσζεγκ. Η σύμβαση περιλαμβάνει και άλλα οχήματα, φορτηγά, εξομοιωτές εκπαιδεύσεως, ανταλλακτικά κ.λπ.

Κατά την εταιρεία, «το νέο εργοστάσιο δεν θα συμβάλει απλώς στην οικονομία της περιοχής. Θα προωθήσει επίσης την καινοτομία και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου. Ατενίζοντας το μέλλον, η Rheinmetall σχεδιάζει να συνεχίσει τις επενδύσεις στο εργοστάσιο προκειμένου να αυξήσει την δυναμικότητα παραγωγής και την ολοκλήρωση νέων τεχνολογιών.

Ανεγείροντας αυτό το εργοστάσιο, η Rheinmetall δείχνει την εμπιστοσύνη της στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της Ουγγαρίας και τις δεξιότητες και ικανότητες των Ούγγρων εργαζομένων. Δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας ειδικές γνώσεις, η Rheinmetall βοηθάει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και αμυντικής βιομηχανίας της Ουγγαρίας καθιερώνοντας ταυτοχρόνως το υπερσύγχρονο, μελλοντικών δυνατοτήτων τεθωρακισμένο όχημα μάχης Lynx -εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες υψηλής αποδόσεως και τον πύργο οπλισμού Lance- στην διεθνή αγορά».

Η Rheinmetall συνεργάζεται στενά με την Ουγγαρία στο πλαίσιο του προγράμματος “Zrinyi 2026” που έχει εκπονηθεί με σκοπό τον εφοδιασμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με υλικό που θα παράγεται εγχωρίως και υφίσταται σχεδιασμός για νέες συνεργασίες και επενδύσεις. Στην παρούσα φάση υπό ανέγερση βρίσκεται ένα Κέντρο Ανάπτυξης, Παραγωγής και Δοκιμών στην Επαρχία Ζάλα ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια προβλέπεται η δημιουργία 350 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο του Ζάλεγκερσζεγκ.

H σύμβαση ύψους 2 δισ. € υπεγράφη τον Αύγουστο του 2020 και τρία χρόνια μετά, ο γερμανικός κολοσσός εγκαινιάζει την λειτουργία του νέου εργοστασίου. Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει η Rheinmetall και στην Ελλάδα, σε περίπτωση προμήθειας του KF41 Lynx από τον Ελληνικό Στρατό, χωρίς όμως η ελληνική κυβέρνηση να δείχνει ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Στις 8 Αυγούστου, η γερμανική ιστοσελίδα Defence-Network, σε άρθρο για την ελληνογερμανική αμυντική συνεργασία και την πρόθεση συνάψεως διακρατικής συμφωνίας, αναφερόμενο στα εγκριθέντα από το ΣΑΓΕ προγράμματα αναθμίσεως 123 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 και προμήθειας 205 ΤΟΜΑ KF41 Lynx, σημείωνε ότι στις σχετικές προτάσεις των KMW και Rheinmetall δεσμεύονται για την ανάπτυξη παραγωγικών ικανοτήτων σε νέο εργοστάσιο που θα τεθεί σε λειτουργία σε διάστημα 24-30 μηνών από την υπογραφή συμβάσεων, δηλαδή κατά τί συντομότερο σε χρόνο, εν σχέσει με την επένδυση στην Ουγγαρία. Όπως έχει γίνει γνωστό, η πρόταση αφορά ανέγερση νέας βιομηχανικής μονάδας στην Βόρειο Ελλάδα, που σε πρώτη φάση θα απασχολεί 350 εργαζομένους.

ΥΕΘΑ: 19 εξοπλιστικά προγράμματα και ανάγκη σχεδιασμού αναβάθμισης της Αμυντικής Βιομηχανίας

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close