Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Πρώτη σύμβαση για το αντιαεροπορικό σύστημα Skynex

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε την ανάθεση συμβάσεως ύψους 182 εκατ. € από διεθνή πελάτη για την προμήθεια δύο αντιαεροπορικών συστημάτων Skynex, με χρόνο παραδόσεως τις αρχές του 2024. Επιπροσθέτως, υπεγράφη μνημόνειο κατανοήσεως για την προμήθεια φορτηγών οχημάτων HX αξίας 12 εκατ. €, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως φορέας – πλατφόρμα των συστημάτων Skynex.

Το Skynex αφορά αντιαεροπορικά πυροβόλα 35 mm που χρησιμοποιούν πυρομαχικά προγραμματιζόμενης διαρρήξεως τύπου AHEAD αναπτύξεως Rheinmetall, τα οποία προσφέρουν κάλυψη σε πολύ μικρές αποστάσεις, όπου τα κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας – αέρος δεν είναι αποτελεσματικά. Τα βλήματα πυροβόλων είναι πολύ φθηνότερα, ούτε επηρεάζονται από ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Η εταιρεία επισημαίνει την ανάδειξη της επιχειρησιακής αξίας των συστημάτων αντιαεροπορικών πυροβόλων στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου το αυτοκινούμενο σύστημα Gepard διδύμων πυροβόλων 35 mm δρα επιτυχώς εναντίον αεροπορικών απειλών και ιδίως βλημάτων πλεύσεως και drone.

To Skynex στην βασική μορφή του, αποτελείται από έναν σταθμό ραντάρ επιτηρήσεως, κέντρο διοικήσεως και μέχρι τέσσερις μονάδες πυροβόλων Oerlikon RG Mk3 των 35 mm με ενσωματωμένο ραντάρ ιχνηλατήσεως στόχων. Τυπική επιλογή ραντάρ είναι το Ραντάρ Τακτικής Προσκτήσεως Oerlikon X-TAR3D μέγιστης εμβέλειας 50 χλμ. ενώ τα πυροβόλα RG Mk3 ταχυβολίας 1.000 β.α.λ. είναι βεληνεκούς μάχης 4.000 μέτρων εναντίον αεροπλάνων και ελικοπτέρων και 1.500 μέτρων εναντίον UAV, βλημάτων όλμου κ.λπ. Ωστόσο, η Rheinmetall μπορεί να ολοκληρώσει στο σύστημα άλλους τύπους ραντάρ και όπλων.

Πέραν των μονάδων πυροβόλων, στο Skynex μπορούν να προστεθούν μέχρι τέσσερις Μονάδες Εκτοξευτών Βλημάτων (MLU) τύπου SkyKnight των 60 βλημάτων. Κάθε MLU μπορεί να εκτοξεύσει ταυτοχρόνως 20 βλήματα. Το βλήμα SkyKnight της Halcon των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι βάρους 35 κιλών και έχει ικανότητα αναχαιτίσεως αεροπλάνων, ελικοπτέρων και UAV σε αποστάσεις μέχρι 10 χλμ., βλήματα πλεύσεως και πυρομαχικά ακριβείας (PGM) στα 4 χλμ. και βλήματα όλμου, πυροβολικού ρουκέτες (RAM) σε απόσταση 4 χλμ.

Το Skynex προορίζεται για την προστασία σταθερών στόχων και υποδομών σε κατοικημένους τόπους, αεροδρόμια, λιμένες, κρίσιμες εγκαταστάσεις και προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων, όπως και κινητές δυνάμεις υπό μορφή τεθωρακισμένων σχηματισμών ή φαλαγγών οχημάτων.

Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε, πιθανολογείται ότι η χώρα για την οποία ανατέθηκε η σύμβαση για το Slynex, είναι η Ουκρανία.

NASAMS για την Ουκρανία και το ενδιαφέρον του Ελληνικού Στρατού

Tags

Related Articles

Back to top button
Close