Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη “επιχειρησιακή” συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Κορβέτα Περιπολίας (EPC)

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ναυτικών Γαλλίας, Ελλάδος, Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας (παρατηρητής) με την βιομηχανική κοινοπραξία NAVIRIS, που ηγείται του προγράμματος Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC). Το Ιταλικό Ναυτικό, ηγείται των επιχειρησιακών φορέων που ενδιαφέρει το πρόγραμμα. Επρόκειτο για την πρώτη “επιχειρησιακή” συνάντηση στην οποία παρουσιάσθηκαν σε υψηλό επίπεδο και εκτός κυβερνητικών σχημάτων οι απαιτήσεις. Μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου η κοινοπραξία πρέπει να καταθέσει την πρότασή της στο Ευρωπαϊκή Αμυντικό Ταμείο (EDF) για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα, που εγκρίθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019, αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο στον ναυτικό τομέα, μεταξύ των προγραμμάτων της ΕΕ που έχουν δρομολογηθεί μέσω του μηχανισμού PESCO. Το πρόγραμμα θα αποδώσει ένα κοινό σχέδιο πλοίου, που ως βάση θα μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες των μελών του προγράμματος. Το συνολικό εκτόπισμα δεν θα υπερβαίνει τους 3.000 τόννους, το μήκος δεν θα είναι μεγαλύτερο των 110 μέτρων και θα προσφέρονται δύο κύριες εκδόσεις, που μέχρι σήμερα έχουν σχηματοποιηθεί: η κορβέτα Πολλαπλού Ρόλου Πλήρους Μάχης (Full Combat Multipurpose) για Ελλάδα και Ιταλία και η Πολλαπλού Ρόλου Μακράς Ακτίνος (Long Range Multipurpose). Η FCM θα είναι εφοδιασμένη με ποικιλία συστημάτων που θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση επαρκούς ικανότητος αυτοάμυνας ενώ η LRM θα διακρίνεται από μεγαλύτερη αυτονομία και ικανότητα υπερπόντιων επιχειρήσεων.

Στο βιομηχανικό πεδίο, η NAVIRIS (κοινοπραξία των Fincantieri και Naval Group) συντονίζει τις εργασίες σε συνεργασία και με την ισπανική Navantia, προκειμένου να υποβληθεί η κοινή πρόταση στο EDF. Με την υποστήριξη του ΕDA, πραγματοποιήθηκε η πρώτη περιγραφή του προγράμματος και των χαρακτηριστικών του ενώ στην παρούσα φάση οριστικοποιείται η διευθέτηση του προγράμματος, στην μορφή ενός διεθνούς εγγράφου με δεσμευτικό χαρακτήρα, από το οποίο θα συγκεκριμενοποιηθούν οι ρόλοι και οι όροι της πολυμερούς συνεργασίας. Το επόμενο βήμα, είναι ο καθορισμός λεπτομερών απαιτήσεων και η συμφωνία των μερών στην σχεδιαστική φάση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της φάσης προμήθειας. Στόχος είναι η παρουσίαση του πρωτοτύπου το 2027.

Ευρωκορβέτα: Αρχικό ενδιαφέρον της Ελλάδας για 3 EPC

Related Articles

Back to top button