Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΚΥΠΡΟΣ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Aerostar της Εθνικής Φρουράς

Rheinmetall Lynx

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, η 55 Σμηναρχία Μάχης στην Πάφο είχε ανοικτές τις πύλες της με στατική έκθεση οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Μεταξύ αυτών, ένα από τα νέα αποκτήματα της Διοίκησης Αεροπορίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, είναι και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Aerostar, της ισραηλινής Aeronautics. Είναι η πρώτη φορά που το Aerostar παρουσιάζεται δημοσίως, καθώς ετέθη σε υπηρεσία το 2019 κι έκτοτε προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες επί καθημερινής βάσεως. Το σύστημα επιχειρεί με την 470 Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (470 ΜΜΕΑ).

(@Πέτρος Σαββίδης)

Το αερόχημα έχει μήκος 4,5 μέτρα, εκπέτασμα πτερύγων 8,7 μέτρα, μέγιστο βάρος απογειώσεως 230 κιλά και οφέλιμο φορτίο 50 κιλών. Φέρεται κινητήρας Zanzottera 498i ισχύος 38 ίππων, που επιτρέπει ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 110 χ.α.ώ. ενώ το μέγιστο υψόμετρο πτήσεως είναι 18.000 πόδια. Η αυτονομία ανέρχεται σε 12 ώρες πτήσεως και η εμβέλεια της ζεύξης επικοινωνίας μπορεί να ανέλθει σε 250 χλμ. σε ευθεία γραμμή.

(@Πέτρος Σαββίδης)

Πέρα από το τυπικό φορτίο ηλεκτροπτικών αισθητήρων του, το Aerostar μπορεί να μεταφέρει στο κοιλιακό μέρος της ατράκτου σύστημα ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) με ικανότητα ενδείξεως κινούμενου στόχου (GMTI). Μπορεί επίσης, αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη, να φέρει συστήματα συλλογής πληροφοριών μέσω παρακολουθήσεως επικοινωνιών (COMINT) ή συλλογής ηλεκτρονικών εκπομπών αισθητήρων (ELINT).

Mπορεί η Κύπρος να αποκτήσει δύναμη μαχητικών αεροσκαφών;

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close