Προσπάθειες “ανάστασης” των C-130, σιγή για τα C-27J και απαίτηση για LCA
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 25 Οκτωβρίου, ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος απάντησε σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε στην Βουλή από τους βουλευτές Κ. Βελόπουλο και Αν. Μυλωνάκη με θέμα «Καθηλωμένο σχεδόν το
σύνολο των μεταγωγικών αεροσκαφών μας»:
- Βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης δύο Προγραμμάτων, που αφορούν στην ανάθεση φόρτου εκτέλεσης διετούς Εργοστασιακής Συντήρησης σε 5 αεροσκάφη σε εργοστασιακούς φορείς του εξωτερικού: 2 αεροσκάφη μέσω της ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (ΝSΡΑ) και 3 αεροσκάφη μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.
- Στο πλαίσιο της FOS των αεροσκαφών C-130, βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή στην Πολεμική Αεροπορία υπηρεσιών και υλικών.
- Βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης το Πρόγραμμα Νο9 της Συμφωνίας 531/2019 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της εταιρείας Lockheed Martin, που αφορά στην παροχή στην ΠΑ υλικών και υπηρεσιών για την πραγματοποίηση Εργοστασιακής Συντήρησης καθώς και υπηρεσιών επισκευών εκτός ενεργείας υλικών των C- 130. Μέσω αυτού, προγραμματίζεται η επισκευή ικανού αριθμού μειζόνων εξαρτημάτων αεροσκαφών C-130, συμπεριλαμβανομένων των αεροκινητήρων.
Στην ερώτηση που κατατέθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, αναφερόταν ότι «η ΕΑΒ, σε ενημερώσεις της
στις οποίες προέβη προ διμήνου, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των C130 προς την Πολεμική Αεροπορία, κάτι το οποίο διαφαίνεται ότι δεν θα γίνει κατορθωτό. Επιπρόσθετα και βάσει στρατιωτικών πηγών, προ μηνών, η ΕΑΒ φέρεται να είχε δεσμευθεί ότι θα παραδώσει οκτώ κινητήρες των C-130, μέχρι το τέλος του
2021. Μάλιστα, τους τέσσερις εξ’ αυτών άμεσα. Κατά τις ίδιες πηγές, από το 2018 έως τις αρχές του 2021, παραδόθηκαν μόνο δύο κινητήρες. Με αυτούς τους ρυθμούς, όμως, η Πολεμική Αεροπορία κινδυνεύει να ξεμείνει, τους πρώτους μήνες του 2022, με ένα μόνον C-130 σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από τα συνολικά 13, που διαθέτει».
Είναι εντυπωσιακό ότι το ενδιαφέρον για την απαξίωση της δύναμης αεροσκαφών τακτικών μεταφορών εστιάζεται αποκλειστικώς στα αεροσκάφη C-130 ενώ δεν “ακούγεται” τίποτα για τα 8 ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ αεροσκάφη C-27J Spartan που επίσης παρουσιάζουν θλιβερούς δείκτες επιχειρησιακής διαθεσιμότητας. Πρακτικώς, τα 8 αεροσκάφη δεν έχουν ενταχθεί ποτέ στα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ δεν έχει γίνει καν πιστοποίησή τους για ρίψεις αλεξιπτωτιστών!
Στις 21 Δεκεμβρίου 2020 η Βουλή είχε ενημερωθεί κι εγκρίνει την FOS τετραετούς διαρκείας των C-27J κόστους 55.723.670 €, χωρίς έκτοτε ανάθεση συμβάσεως.
Ενδεικτικό των ευρύτερων προβλημάτων που δημιουργεί στις Ένοπλες Δυνάμεις η απαξίωση των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών, είναι η δυσκολία εκτελέσεως των αλμάτων συντηρήσεως του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης χρησιμοποιούνται εξαντλητικά ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού ενώ πραγματοποιούνται ασκήσεις με αμερικανικές δυνάμεις σχεδιασμένες κατά τέτοιον τρόπο ώστε με την έλευση αεροσκαφών C-130J στην Ελλάδα, να δίνεται η δυνατότητα σε ελληνικό προσωπικό να εκτελεί άλματα με αλεξίπτωτο.
Στο μεταξύ, με όλα αυτά τα κενά, στις 29 Σεπτεμβρίου, η Υπηρεσία Προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε πρόθεση διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με αντικείμενο την προμήθεια 4 Ελαφρών Αεροσκαφών Μεταφορών (LCA) και την FOS των αεροσκαφών και των αεροκινητήρων τους σε ανταλλακτικά, επισκευές, βιβλιογραφία και τεχνική βοήθεια. Τα αεροσκάφη θα έχουν ικανότητα μεταφοράς φορτίου 4.000 λιβρών ή 19 επιβατών ενώ θα πρέπει να μπορούν να διαμορφωθούν για μεταφορά προσωπικού, υλικών και φορείων ασθενών, να δέχονται στρατιωτικού τύπου πτυσσόμενα καθίσματα και να έχουν δυνατότητα μετακίνησης παλετών φορτίου με την χρήση γερανού. Η σύμβαση θα πρέπει να είναι συνολικής προϋπολογισθείσης αξίας 36.000.000 € συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων κρατήσεων και απαλλασσομένου ΦΠΑ.