Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου

Rheinmetall Lynx

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, σε επίπεδο υπουργών Άμυνας Ελλάδας – Κύπρου, με παρουσία των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΕΦ, στο πλαίσιο της μόνιμης, σταθερής και αναβαθμισμένης πολιτικής συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της Άμυνας και Ασφάλειας. Αμφότεροι οι υπουργοί Άμυνας τόνισαν ότι οι τουρκικές προκλήσεις και η αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχιακών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλουν την συνέχιση του διαρκούς συντονισμού, εγρήγορσης και αγαστής πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας.

Οι δύο υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου και του ρόλου που διαδραματίζουν Ελλάδα και Κύπρος, συμβάλλοντας μαζί με φίλιες χώρες στη σταθερότητα της περιοχής. Οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Πετρίδης εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες τους προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου για την συνεχιζόμενη ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό τους κατά την διάρκεια των περασμένων μηνών και ειδικότερα την περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα είχε ενταθεί στις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και τις υφαλοκρηπίδες τους.

Το 7ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας εξέτασε, επίσης, σειρά θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω ανάπτυξη των πολυμερών συνεργασίων στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενδυνάμωση της συνεργασίας σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, όπου Ελλάδα και Κύπρος είναι από τις χώρες με την συμμετοχή στα περισσότερα προγράμματα της Μόνιμης και Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO).

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο υπουργεία και των ΓΕΕΘΑ – ΓΕΕΦ, όπου συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων σε επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, αμυντικής διπλωματίας και στρατιωτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων – ασκήσεων, ο συντονισμός και η συνεργασία στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και η πρόοδος σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέματα στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Κυπρίου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα, στις 16 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του.

1974: Όταν η αμυντική επάρκεια είναι “Σχετική”

Related Articles

Back to top button