Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Προμήθεια ελληνικών drone από την ALTUS LSA για τον Ελληνικό Στρατό

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μια σημαντική εξέλιξη σε ένα μικρό εξοπλιστικό πρόγραμμα, που όμως έχει προεκτάσεις στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, σημειώθηκε προσφάτως. Συγκεκριμένως, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) καθέτου αποπροσγειώσεως, στις 20 Αυγούστου υπεγράφη σύμβαση με την ελληνική εταιρεία ALTUS LSA.

Η ανάθεση αφορά το drone τύπου ATLAS 204 σχεδιάσεως και κατασκευής της ελληνικής εταιρείας. Πρόκειται για ένα προϊόν για την ανάπτυξη και παραγωγή του οποίου, αναλόγως των τελικών απαιτήσεων του πελάτη, η ALTUS LSA αξιοποιεί υποσυστήματα, εξοπλισμό και λογισμικό, είτε δικής της αναπτύξεως είτε προμηθευόμενα από την διεθνή αγορά.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που έθετε η διακήρυξη του διαγωνισμού αφορούσαν:

  • Βάρος: 6,6 κιλά.
  • Βάρος φορτίου: 600 γραμ.
  • Εμβέλεια: 5 χλμ.
  • Αυτονομία: 35 λεπτά.
  • Φορτιο: Διττής φύσεως gimbal με EO/IR αισθητήρες.

Το ATLAS 204 έχει εμβέλεια μεταξύ 10-15 χλμ. αναλόγως διαμορφώσεως και αυτονομία πτήσης 55 λεπτών.

Το πλήρες σύστημα αποτελείται από ένα drone (εναέρια πλατφόρμα), φορτίο ηλεκτροπτικού συνόλου (ΕΟ/ΙR), φορητή μονάδα ελέγχου (Ground Control Station) και δύο συλλογές μπαταριών. Όλα αυτά, μεταφέρονται αποθηκευμένα σε ανθεκτική τακτική θήκη που χρησιμοποιείται και ως σακκίδιο μεταφοράς στην πλάτη.

Το ATLAS 204 μπορεί να μεταδίδει εικόνα και πληροφορίες κρυπτογραφημένα μέσω διαδικτύου ή δικτύου Ενόπλων Δυνάμεων. Από πλευράς προδιαγραφών επίσης, είναι ανθεκτικό σε βροχή (ΙΡ43) χαρακτηριστικό σημαντικό για στρατιωτική χρήση.

Η προμήθεια προορίζεται να καλύψει ανάγκες μονάδων του Ελληνικού Στρατού και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την υποβοήθηση αποστολών συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσεως για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ροής λαθρομεταναστών. Η σύμβαση αφορά 32 συνολικώς drone, που αναμένεται να έχουν παραληφθεί πριν την εκπνοή του έτους.

Έκτακτες προμήθειες Drone, NVG, θερμικών, plate carrier, κρανών High Cut για τις Ειδικές Δυνάμεις και το Πεζικό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close