Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς έγινε το δυστύχημα με την ελληνική αποστολή στην Λιβύη – Αποκλείεται οποιοδήποτε σενάριο χτυπήματος

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην Ελλάδα επέστρεψε το κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σημειώθηκε εχθές. Ένα C-130H και ένα C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβησαν εσπευσμένως στην Λιβύη και απογειώθηκαν στις 04.30 και μετά από δύο ώρες διαδοχικώς, επαναπατρίζοντας τα σώματα των πέντε νεκρών, το προσωπικό της αποστολής και τα υλικά της.

Πρόκειται για τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο λαμπρούς νέους της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, που συνέδραμαν τα συνεργεία διασώσεως. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι δύο νέοι είχαν προσφερθεί κι εκτελούσαν χρέη μεταφραστού.

Αφήνοντας την επίσημη ενημέρωση για τους νεκρούς και τραυματίες στους αρμοδίους, πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως επρόκειτο για ένα τυπικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Απόλυτα αξιόπιστες πηγές από την Λιβύη, αποκλείουν την περίπτωση οποιουδήποτε είδους χτυπήματος εναντίον της ελληνικής αποστολής.

Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με μεταφραστές και εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, περί τοπική ώρα 15.00, συγκρούστηκε με όχημα Land Cruiser, ερχόμενο από την αντίθετη κατεύθυνση. Η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική και αμέσως προκλήθηκε πυρκαγιά.

Στο Land Cruiser επέβαιναν έξι Λίβυοι, ηλικίας περίπου 30 ετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες προσέφεραν εθελοντικώς έργο στην ανακούφιση του πληθυσμού από τις καταστροφές. Όλοι τους είχαν έντονη παρουσία στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία αναρτούσαν τις δραστηριότητές τους. Δεν επέζησαν της συγκρούσεως με το λεωφορείο, όπως και ο Λίβυος οδηγός του τελευταίου. Τα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από συλλυπητήρια μηνύματα για τα πρόσωπα των νέων αυτών, που αναφέρονται με τα ονόματά τους όσο και με μηνύματα αλληλεγγύης για την ελληνική αποστολή.

Το δυστύχημα έλαβε χώρα λόγω υπερβολικής ταχύτητος του Land Cruiser, μία επικίνδυνη κατάσταση οδήγησης χαρακτηριστική στους δρόμους της Λιβύης αλλά και σε πολλές αραβικές χώρες. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε καμπή του δρόμου. Οι επιβάτες, επέστρεφαν από την Ντέρνα, όπου είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους επί τετραήμερο. Τα συγκεκριμένα οχήματα είναι διασκευασμένα με δεξαμενές καυσίμου αυξημένης χωρητικότητος (200+ λίτρα) για ικανότητα μεγάλης αυτονομίας και από την σφοδρή σύγκρουση, η μεγάλη ποσότητα καυσίμου προκάλεσε πυρκαγιά.

Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το C-130H με την ελληνική αποστολή δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελ Μπεϊντά λα Αμπράκ στην πόλη Μπαϊντά όπως είχε προγραμματισθεί, επειδή αυτό είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. Για τον λόγο αυτόν, κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης. Από εκεί, έπρεπε να κινηθεί οδικώς για την ορισθείσα περιοχή δράσεως.

 

 

Related Articles

Back to top button