Πολύ καλές εντυπώσεις από SARISA και AIHMI στην AUSA 2023
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στο επίκεντρο της φετινής Έκθεσης Στρατιωτικού Εξοπλισμού της Αμερικανικής Ένωσης Στρατού (AUSA) βρέθηκαν δύο καινοτόμα προϊόντα από την εταιρεία SAS Technology, αναβαθμίζοντας τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Το πολυκόπτερο SARISA SRS-1A μεγάλου βάρους και το AIHMI SLOM (Stand-Off Loitering Munition) έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση με την παρουσία τους στην έκθεση. Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, πλήθος κόσμου ανέμενε με υπομονή να ενημερωθεί από τα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, σχηματίζοντας ουρές στο περίπτερο εντός του αναβαθμισμένου (με σημαντικές ελληνικές συμμετοχές) φετινού Eλληνικού Pavilion.
Η συμμετοχή της SAS Technology και εφέτος στην AUSA 2023, απετέλεσε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες μια εταιρεία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προβολής και αναγνώρισης. Αιτία, τα καινοτόμα συστήματα SARISA SRS-1A με διαμόρφωση εκτοξευτήρα ρουκετών 2,75΄΄ τύπου RL275-1S και AIHMI SOLM (AHM-1X) που ξεχώρισαν από τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν.
Το SARISA SRS-1A προβλήθηκε σαν ένα UCAV που αναβαθμίζει τον ορισμό της καινοτομίας και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Με την ικανότητά του να μεταφέρει μεγάλα και ποικίλα οπλικά και άλλα φορτία σε δύσκολα περιβάλλοντα και με την ενσωμάτωση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, το SARISA ενισχύει τη δυνατότητα των στρατιωτικών δυνάμεων να εκτελούν απαιτητικές αποστολές με απόλυτη αυτονομία και ακρίβεια. Οι πολλαπλοί ευρηματικοί τρόποι επιχειρησιακής αξιοποίησης που προέβαλαν τα στελέχη της εταιρείας, ενθουσίασαν τους εξειδικευμένους επισκέπτες.
Την πραγματική ανατροπή όμως, αντιπροσωπεύει το AIHMI (AHM-1X) ένα Περιφερόμενο Πυρομαχικό Μεγάλων Αποστάσεων (Stand-Off Loitering Munition) που με τη μοναδική τεχνολογία που διαθέτει, συνδυάζει επιλεκτικά την ακρίβεια και την απόσταση προσβολής στόχων. Το AIHMI είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη λύση, που προσδίδει σημαντικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζει τον κίνδυνο ζωής φίλιων δυνάμεων.
Και οι δύο λύσεις που παρουσίασε η SAS Technology, SARISA και AIHMI, δίνουν νέους ορίζοντες σε ένα αξιόπιστο και ακριβές πυρομαχικό, την ρουκέτα FZ275 LGR της Thales. Αν μπορούσε κάποιος μέχρι σήμερα να αναφέρει μειονεκτήματα σε αυτό το χειρουργικής ακριβείας όπλο, θα ανέφερε το χαμηλό range (<=7 χλμ.) το γεγονός ότι μεταφέρεται από ελικόπτερα πολύ μεγάλης αξίας και τέλος, το ότι για να βρεθεί σε ακτίνα βολής καθιστά ευάλωτο τόσο το πανάκριβο ελικόπτερο, όσο και το ανεκτίμητης αξίας πλήρωμά του. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις της SAS Technology όμως, αναιρούν πλήρως τα βασικά μειονεκτήματα αυτού του κατευθυνόμενου πυρομαχικού ακριβείας, δίνοντας στην περίπτωση της SARISA επιπρόσθετη εμβέλεια 10 χλμ. (17 χλμ. συνολικά) και στην περίπτωση του AIHMI της τάξης των 60-100 χλμ. αναλόγως του ύψους άφεσης, χωρίς κίνδυνο έκθεσης ζωής πληρώματος και χωρίς ανάγκη συντονισμένων επιχειρήσεων, αφού το σύστημα μπορεί να φέρεται από μικρές ομάδες και να απογειώνεται πρακτικά από οπουδήποτε.
Παράλληλα, η απόσταση 7 χλμ. του τελικού πλήγματος με την εκτόξευση της ρουκέτας, μετά την μεταφορά της σε μεγάλες αποστάσεις από το AIHMI, διατηρεί το σύστημα έξω από κάθε γνωστή σήμερα άμυνα στόχου, καθιστώντας το πλήγμα του πρακτικά αναπόφευκτο για τον αμυνόμενο. Τα στοιχεία αυτά είναι που επιβεβαιώνουν το ρόλο της τεχνολογίας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Χάρη σε αυτά τα συστήματα, το περίπτερο της SAS Technology είχε ουσιαστικά μετατραπεί και σε showroom της Thales, που επεδείκνυε με περισσή ικανοποίηση πώς ένα όπλο μικρής εμβέλειας, χάρη στην ελληνική ευρηματικότητα εξελίσσεται σε όπλο μακρού βεληνεκούς, διευρύνοντας ταυτόχρονα το εύρος των πιθανών πελατών της, που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε κατόχους πανάκριβων ελικοπτέρων.
Τα στελέχη της SAS Technology θεμελίωσαν αριθμό νέων σημαντικών συνεργασιών με κολοσσούς του χώρου. Αυτό αφορά τόσο τον τομέα της αναβάθμισης των δυνατοτήτων των συστημάτων που κατασκευάζει, όσο και τον τομέα της ενσωμάτωσης νέων όπλων, καθώς υπήρξε αθρόα εκδήλωση ενδιαφέροντος από πληθώρα μεγάλων πολυεθνικού βεληνεκούς κατασκευαστών οπλικών συστημάτων που επιθυμούν να δουν τα όπλα τους επάνω στην καινοτόμο και μοναδική παγκοσμίως SARISA.
ΥΕΘΑ: Περιμένοντας την “καινοτομία” για να γίνουμε… παραγωγοί κι εξαγωγείς