Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Νέες συμβάσεις για Minimi και συλλογές ΤΑΚ πολυβόλων Μ2ΗΒ θα ανατεθούν στα ΕΑΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ζήτημα της απολύσεως 36 συμβασιούχων που απασχολούνται στο εργοστάσιο Αιγίου των ΕΑΣ, επιλύθηκε σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έπειτα από την διάσταση που έλαβε το θέμα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της περιοχής και η αντιπολίτευση. Η απόλυσή τους είχε κριθεί σκόπιμη με την συμπλήρωση του καθορισμένου χρόνου συμβάσεως τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν υπήρχε αντικείμενο απασχολήσεως στο εργοστάσιο του Αιγίου. Κατόπιν ωστόσο νέων αποφάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, η εξέλιξη θα αποφευχθεί επειδή στο μεταξύ βρέθηκε τρόπος αναθέσεως έργου στα ΕΑΣ και το εργοστάσιο Αιγίου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ανατεθεί δύο συμβάσεις οι οποίες θα προσφέρουν νέο έργο στο εργοστάσιο Αιγίου για διάστημα διετίας κατ’ εκτίμηση. Οι συμβάσεις αφορούν την προμήθεια υλικού για τον Ελληνικό Στρατό και θα έλθουν ως συνέχεια παλαιών συμβάσεων που σήμερα έχουν σχεδόν περατωθεί.

Η πρώτη σύμβαση αφορά επιπλέον ελαφρά πολυβόλα Minimi Mk2 των 5,56 mm, η οποία είχε προταθεί από καιρό, όπως είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ. Η εταιρεία έχει αναλάβει στις 11 Ιανουαρίου 2006 την αρχική Σύμβαση 001Α/2006 που αφορούσε 2.320 πολυβόλα, συνοδευόμενα από ισάριθμες διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης ΝS-685C (της ελληνικής Theon Sensors) και 7.656.000 ταινιοποιημένα φυσίγγια 5,56 mm. Η συνολική αξία της συμβάσεως ανερχόταν σε 61.799.758 €. Το 2014 είχε ασκηθεί το δικαίωμα προαιρέσεως για άλλα 2.320 όπλα του ιδίου τύπου με τα αντίστοιχα συνοδευτικά όπως και στην αρχική, ύψους 69 εκατ. € περίπου. Από την συγκεκριμένη σύμβαση, απομένει η παράδοση 310 περίπου όπλων, λόγω ελλείψεως κονδυλίων για την προμήθεια πρώτων υλών. Δεν έχουν παραδοθεί επίσης τα φυσίγγια 5,56 mm.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η απευθείας προμήθεια 750 πολυβόλων Minimi για τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού.

Η νέα, τρίτη κατά σειρά σύμβαση, θα αφορά 1.274 επιπλέον Minimi, τα οποία παρά το ότι η κατασκευάστρια FN Herstal έχει παρουσιάσει την νεώτερη και βελτιωμένη έκδοση Mk3, θα ανήκουν στην έκδοση Mk2 που έχει τεθεί σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Η δεύτερη σύμβαση που θα ανατεθεί, αφορά την μετατροπή βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ των 12,7 mm με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ). Σχετική σύμβαση είχε ανατεθεί στην τότε ΕΒΟ, στις 26 Αυγούστου 1997 και αφορούσε την κατασκευή 2.035 συλλογών ΤΑΚ. Ακολούθησε δεύτερη σύμβαση για 1.200 συλλογές ΤΑΚ ενώ πλέον, η τρίτη συναφής σύμβαση που σχεδιάζεται να ανατεθεί, αφορά 500 επιπλέον συλλογές ΤΑΚ. 

Σημειώνεται ότι η προ ολίγου καιρού κυβερνητική ανακοίνωση για σχέδιο μεταφοράς των παραγωγικών εγκαταστάσεων των ΕΑΣ από το Υμηττό στο εργοστάσιο Λαυρίου, έχει ατύπως ανασταλεί κι αυτό οφείλεται στην ύπαρξη υποχρεώσεων της εταιρείας που πρέπει να καλυφθούν από υπογεγραμμένες συμβάσεις και υλοποιούνται στις συγκεκριμένες γραμμές παραγωγής. Πρόκειται για 12 συνολικώς συμβάσεις που έχουν ανατεθεί είτε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είτε από ξένες χώρες. Καθώς η μεταφορά των παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Λαύριο απαιτεί μήνες, μοιραίως θα καθυστερήσει η υλοποίηση των ανωτέρω συμβάσεων, με αναπόφευκτη συνέπεια την επιβολή ρητρών στην εταιρεία.

Το Μαυροβούνιο με εθνικό τυφέκιο η Ελλάς με “πακέτo” 10 δισ. € σε ξένους

 

 

Related Articles

Back to top button