Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ποιο είναι το Περιφερόμενο Πυρομαχικό IRIX που παρουσίασαν ΕΑΣ και Paramount

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 11 Μαΐου τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ανακοίνωσαν από κοινού με την Paramount Industries Greece την υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας για την υπό προϋποθέσεις συμπαραγωγή στην Ελλάδα Περιφερόμενων Πυρομαχικών. Προϋπόθεση είναι προφανώς η ανάθεση σχετικής συμβάσεως από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, το IRIX, όπως ονομάζεται το αντικείμενο της συμφωνίας, βασίζεται στο UAV τύπου N-Raven της Paramount.

Καθώς δεν δόθηκαν στοιχεία τεχνικών προδιαγραφών και επιδόσεων, έχει ενδιαφέρον η εξέταση του N-Raven ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα των χαρακτηριστικών του IRIX.

Κατ’ αρχάς πρέπει να αναφερθεί ότι η Paramount Industries Καινοτόμα Συστήματα Ελλάδας Μονοπρόσωπη Α.Ε. είναι θυγατρική της Paramount Group, η οποία ιδρύθηκε στην Νότια Αφρική και σήμερα έχει την έδρα της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία. Η Paramount Group κυριαρχείται από την αντίληψη επιδιώξεως συνεργασιών με κυβερνήσεις χωρών και βιομηχανικούς εταίρους, προσφέροντας εγχώρια εκβιομηχάνιση των προϊόντων της με μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Στην περίπτωση του N-Raven, η θυγατρική στα ΗΑΕ Paramount Aerospace Systems, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη παραγωγής από τον Απρίλιο, με προοπτική ενάρξεως παραδόσεων τον προσεχή Οκτώβριο. Το N-Raven αναφέρθηκε ως Περιφερόμενο Πυρομαχικό ενώ διευκρινιζόταν ότι η ψηφιακή σχεδίασή του που διευκολύνει την μεταφορά τεχνολογίας, επιτρέπει σε ξένους εταίρους να αρχίσουν την παραγωγή του εγχωρίως σε διάστημα μικρότερο του έτους, από την ανάθεση συμβάσεως.

Το N-Raven διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: κατευθύνσεως GPS, αναγνωρίσεως-ταυτοποιήσεως-ιχνηλατήσεως στόχου με σταθερό οπτικό αισθητήρα στο ρύγχος και με σύνολο περιστρεφόμενου (Gimbal) οπτικού αισθητήρα. Υπό ανάπτυξη και σε προχωρημένο στάδιο, βρίσκεται η έκδοση επιχειρήσεων σε καθεστώς σμήνωσης, με προοπτική βιομηχανοποιήσεως στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το πρόπλασμα του IRIX που βρισκόταν στο περίπτερο των ΕΑΣ κατά την DEFEA 2023, έφερε αισθητήρα τύπου Gimbal κάτω από το ρύγχος ενώ η όλη σχεδίαση είναι ίδια με του N-Raven. Οι πτέρυγες διακρίνονται από καμπυλωμένα άκρα (winglets) για εξοικονόμηση καυσίμου ενώ υφίσταται δίδυμο κάθετο σταθερό σχήματος V.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, το N-Raven έχει βάρος 55 κιλών, ωφέλιμο φορτίο 13,5 κιλών, εκπέτασμα 3,6 μέτρων, επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα πλεύσεως 180 χ.α.ώ., η εμβέλειά του ανέρχεται σε 100 χλμ. και η αυτονομία περιφοράς φτάνει τις 2 ώρες περίπου με ηλεκτροκινητήρα και 4,5 ώρες με βενζινοκινητήρα. 

Το N-Raven μπορεί να εκτοξευθεί από μονάδες ξηράς και πολεμικά πλοία. Στην ξηρά, το πυρομαχικό εκτοξεύεται μέσω καταπέλτη φερόμενο επί τρέιλερ, όπως αντίστοιχα συστήματα UAV.

Από τα παραπάνω, όπως και από το δελτίο Τύπου (βλέπε παρακάτω) που εκδόθηκε, αντιλαμβανόμαστε ότι η συμφωνία ΕΑΣ – Paramount Industries Greece προβλέπει την συμπαραγωγή στην Ελλάδα του ελληνοποιημένου Περιφερόμενου Πυρομαχικού υπό την ονομασία IRIX, ως προϊόν συναναπτύξεως. Στην διαδικασία, προφανώς θα επιδιωχθεί η ενσωμάτωση στο IRIX στοιχείων από ελληνικές εταιρείες και τα ΕΑΣ, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Αυτό το τελικό προϊόν, προσφέρεται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Paramount Industries Greece, έχει ως εξής:

Εντυπωσιακή κίνηση των ΕΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ) για την κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας Περιφερόμενων Πυρομαχικών (Loitering Munitions) μέσω συμφωνίας έκπληξη με την Paramount Group.

Τα ΕΑΣ και η Paramount Industries Greece, θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα της Paramount Group, υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για την από κοινού παραγωγή στη Ελλάδα Μακράς Εμβέλειας Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Long Range Loitering Munitions), σε μια σημαντική κίνηση για την ενδυνάμωση των εγχώριων κατασκευαστικών δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η κοινή δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια της Αμυντικής Έκθεσης DEFEA 2023 που διοργανώνεται στην Αθήνα από 9 έως 11 Μαΐου 2023, έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική αμυντική βιομηχανία επαναπροσδιορίζει με δυναμισμό τις δυνατότητες και τις προοπτικές της σε περιβάλλον σύνθετων γεωπολιτικών προκλήσεων και αναγκών.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή στην Ελλάδα προηγμένων και διεθνώς ανταγωνιστικών Περιπλανώμενων Πυρομαχικών μακράς εμβέλειας, με σκοπό όχι μόνο την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την εξαγωγή τους σε διεθνείς πελάτες.

Τα ΕΑΣ αποτελούν για 140 χρόνια μια εκ των σημαντικότερων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, έχοντας συνεργαστεί με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας για τις ελληνικές και ξένες ένοπλες δυνάμεις συστήματα άμυνας και πυρομαχικά.

Ο Νικόλαος Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές που ξεδιπλώνονται για την εταιρία μας αλλά και την χώρα μας μέσα από την παραγωγή στην Ελλάδα ενός εκ των πλέον προηγμένων Περιπλανώμενων Πυρομαχικών Μακρού Βεληνεκούς στον κόσμο, συνεργαζόμενοι με έναν από τους πρωτοπόρους στο εν λόγω πεδίο.

ΕΑΣ και Paramount έχουν αναπτύξει από κοινού το IRIX, ένα καινοτόμο και προηγμένο σύστημα, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα τίθενται οι βάσεις για ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας».

Το IRIX (ίρηξ, γεράκι κατά τον Όμηρο) βασίζεται στο τεχνολογικά προηγμένο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα (UAV) N-Raven της Paramount. Το N-Raven έχει σχεδιαστεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά, γεγονός που διευκολύνει την άμεση μεταφορά τεχνογνωσίας και δίνει τη δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης εγχώριας παραγωγής.

Το IRIX θα είναι το πρώτο Περιπλανώμενο Πυρομαχικό Μακράς Εμβέλειας που θα εισέλθει στην ελληνική αγορά, και ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα συστήματα που παράγονται στην Ευρώπη. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη του IRIX στην Ελλάδα, αλλά και την διαρκή συμμετοχή των ΕΑΣ στην διαδικασία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) για την περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη μελλοντικών συστημάτων. 

Ο Steve Griessel, CEO της Paramount Global, δήλωσε: «Aποτελεί ξεχωριστό προνόμιο για εμάς να έχουμε επιλεγεί ως ένας από τους διεθνείς εταίρους των ΕΑΣ, συνεισφέροντας με την μακροχρόνια εξειδίκευσή μας στην σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων Mη Eπανδρωμένων Aεροσκαφών και την εμπειρία μας στη μεταφορά τεχνογνωσίας, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη του IRIX στην Ελλάδα. Στην Paramount Group πιστεύουμε ότι η πραγματική συνεργασία και καινοτομία βρίσκεται στην από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικά προηγμένων και οικονομικά προσιτών συστημάτων, προσαρμοσμένων πάντα στις ειδικές ανάγκες των συνεργατών μας».

Οι δυο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα επιδιωχθεί η ευρεία συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή του συστήματος, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και αυξάνοντας τα οφέλη και τις προοπτικές για την εγχώρια βιομηχανία και την εθνική οικονομία.

Το IRIX είναι ένα προηγμένο σύστημα με εξαιρετική σχέση κόστους – οφέλους, σχεδιασμένο ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες σε εναέρια αναγνώριση και προσβολές ακριβείας που υπάρχουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης. To σύστημα μεταφέρει στους επιχειρησιακούς διοικητές εικόνα σε πραγματικό χρόνο από την περιοχή που επιχειρεί και τους δίνει την δυνατότητα να πλήξουν με ακρίβεια και ισχύ στόχους υψηλής αξίας που θα επιλέξουν στο βάθος της εχθρικής διάταξης.

Ο Γιώργος Κυριάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount Industries Greece, δήλωσε: «Ο ρόλος των Περιπλανώμενων Πυρομαχικών στο σύγχρονο πεδίο μάχης αυξάνεται σταθερά, όπως φαίνεται στις πρόσφατες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Η ασφάλεια εφοδιασμού ενός κράτους αλλά και η ανάπτυξη σύγχρονων αμυντικών τεχνολογιών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την σταθερότητα και την ανάπτυξή του.

Η συνεργασία της ΕΑΣ με την Paramount θα προσφέρει μια ισχυρή λύση στις αυξανόμενες ανάγκες για προηγμένα Περιπλανώμενα Πυρομαχικά, ενισχύοντας σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, αλλά και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή απαντά στο νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας, ενισχύοντας την αμυντική βιομηχανία και δημιουργώντας νέες, υψηλής αξίας θέσεις εργασίας».

Στρατηγική συνεργασία ΕΑΣ και Ηeckler & Koch για παραγωγή υλικού και Έρευνα – Καινοτομία

Related Articles

Back to top button