Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Πλήρως “θωρακισμένα” Τ129 Φάσης 2 σε αυτοπροστασία και ασφαλείς επικοινωνίες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε τελετή στις εγκαταστάσεις της Turkish Aerospace που έλαβε χώρα στις 25 Φεβρουαρίου, παραδόθηκε στην Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας το πρώτο επιθετικό ελικόπτερο Τ129. Το ελικόπτερο ανήκει στην Φάση 2 του προγράμματος ΑΤΑΚ που αφορά αναβαθμισμένα σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό ελικόπτερα, σε σχέση με τα ελικόπτερα της Φάσης 1. Δύο ακόμη ελικόπτερα πρόκειται να παραδοθούν στην Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας τον Μάρτιο ενώ ήδη ελικόπτερα Φάσης 2 έχουν αρχίσει να παραδίδονται και στον Τουρκικό Στρατό.

Η απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων από την Τουρκική Αστυνομία, καλύπτει ιδιαίτερες επιχειρησιακές απαιτήσεις λόγω των αντιανταρτικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας, όπως έχει κάνει ήδη η Χωροφυλακή. Σε μεγάλο βαθμό όμως, η εξέλιξη πρέπει να συσχετίζεται με την κρατική πολιτική της ενισχύσεως της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία επιτάσσει την μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των προϊόντων της από κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να διατηρούνται κύκλοι εργασιών και ανάπτυξη.

Αυτό όμως που αξίζει να προσεχθεί στην ομιλία του γενικού διευθυντού Ασφαλείας κατά την τελετή, ήταν η αναφορά του στην υπογραφή πρωτοκόλλου κρυπτογραφήσεως με το Υπουργείο Αμύνης για υπό εγχώρια ανάπτυξη συσκευών Αναγνωρίσεως Εχθρού ή Φίλου (IFF) και σταθμούς ασυρμάτων με κλείδες crypto για εγκατάσταση σε ελικόπτερα και αεροσκάφη σταθερών πτερύγων. 

Από την ομιλία δε του επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας, σημειώθηκε ότι με τα Τ129 Φάσης 2 έχει μεγιστοποιηθεί η εγχώρια ικανότητα αναπτύξεως συστημάτων Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) και αντιμέτρων. 

Όπως αναλύεται εκτενώς στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2019-2020, στην Φάση 2, εγκαθίστανται στο Τ129 πλήρες ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας της Aselsan που περιλαμβάνει Δέκτες Προειδοποιήσεως Λέιζερ, Δέκτες Προειδοποιήσεως Πυραύλων και βελτιωμένους ψηφιακούς Δέκτες Προειδοποιήσεως Ραντάρ και ηλεκτρονικό παρεμβολέα ραδιοσυχνοτήτων. Στον νέο εξοπλισμό, περιλαμβάνεται όμως και νέος σταθμός αεροπορικού ασυρμάτου 9681 (VHF/UHF) της Aselsan με ικανότητα αναπήδησης συχνοτήτων και κλείδα crypto.

Τα ανωτέρω, καταδεικνύουν την επιμελή προσπάθεια πλήρους “θωρακίσεως” των επιθετικών ελικοπτέρων, τόσο στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα για αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών, όσο και στις επικοινωνίες, οι οποίες ενισχύονται με εθνικές κλείδες crypto, προκειμένου να υπάρχει ανεξαρτησία από πρωτόκολλα ΝΑΤΟ. Ας κάνουμε μια σύγκριση με τα δικά μας πράγματα, ως προς την πληρότητα του αεροπορικού υλικού των τριών Κλάδων, σε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους τομείς.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close