Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παραλήφθηκαν τα δύο επόμενα Rafale – Πότε έρχονται Ελλάδα

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με τις διαδικασίες παραλαβής ολοκληρωμένες τις προηγούμενες ημέρες, τα δύο επόμενα μαχητικά Rafale F3R που ανήκουν στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και επισήμως, αναμένονται τις επόμενες ημέρες να ταξιδέψουν για την Ελλάδα. Πρόκειται όπως έχουμε αναφέρει για τα πρώτα δύο από την παρτίδα έξι αεροπλάνων καινούργιας κατασκευής που αναμένονται από την γραμμή παραγωγής της Dassault, αμφότερα μονοθέσια EG και με αριθμούς ουράς “450” και “451”, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Η παραλαβή των δύο αεροπλάνων πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 27 και 28 Οκτωβρίου. Η διαδικασία παραλαβής κάθε αεροσκάφους από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου & Παραλαβών της Πολεμικής Αεροπορίας, διαρκεί μία ημέρα, όπως προβλέπεται στην σύμβαση και περιλαμβάνει πλήρη έλεγχο όλων των μητρώων των κρισίμων υλικών του αεροσκάφους και ανάλυση της δοκιμαστικής πτήσεως που έχει πραγματοποιήσει προηγουμένως η κατασκευάστρια εταιρεία.

Όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα, ενώ προβλέπεται η παράδοση ενός αεροπλάνου τον μήνα, η Πολεμική Αεροπορία είχε ζητήσει για λόγους πρακτικούς και ασφαλείας, να πραγματοποιείται η πτήση μεταφοράς των αεροπλάνων ανά ζεύγη. Τελικώς αυτό και θα γίνει τώρα με τα δύο συγκεκριμένα αεροπλάνα, που βγήκαν από την γραμμή παραγωγής τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η πρακτική αυτή πιθανώς να εφαρμοστεί και μελλοντικώς, με το τρίτο αεροπλάνο που θα βγει από την γραμμή παραγωγής τέλη Νοεμβρίου και το τέταρτο στα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε ίσως πετάξουν και τα δύο στην Ελλάδα λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Μετά την διαδικασία παραλαβής, απαιτούνται μερικές ημέρες προετοιμασίας του αεροπλάνου για το ταξίδι στην Ελλάδα. Καθώς όμως Δευτέρα και Τρίτη στην Γαλλία είναι αργία, εκτιμάται ως πιθανότερη η εκτέλεση της πτήσεως την ερχομένη εβδομάδα, ίσως την 8η Νοεμβρίου ώστε να συμπέσει και με την εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Αύγουστο 2023 έρχονται τα επόμενα 12 Rafale

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close