Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Παράδοση του UAS Phorcys από την SAS Technology

Στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της SAS Technology η επίσημη παράδοση του UAS Phorcys που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε κατ’ ανάθεση από την εταιρεία A.S. Prote Maritime Ltd, παρόντων του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της A.S. Prote Maritime Ltd κ. Ευάγγελου Χριστοδούλου, του Προέδου και Διευθύνοντος Συμβούλου της SAS Technology κ. Μιχάλη Σπυριδάκου και του Αντιπροέδρου και Γενικού Διευθυντή της SAS Technology κ. Φώτιου Καμπιώτη.

Οι δύο εταιρείες μετά τη επιτυχή αυτή προσπάθεια, συμφώνησαν να συνεργαστούν στην ανάπτυξη και
άλλων εξειδικευμένων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και συμπληρωματικών εφαρμογών, για χρήση τους στην Εμπορική Ναυτιλία και γενικότερα στο θαλάσσιο περιβάλλον, αξιοποιώντας τις αλληλοσυμπληρωματικές τεχνογνωσίες τους σε συνδυασμό με την εφαρμοσμένη ναυτιλιακή εμπειρία του ομίλου Spirit World Group. Ειδικότερα η συνεργασία αυτή θα αφορά σε τομείς που σχετίζονται με την επιθεώρηση πλοίων, επιτήρηση λιμένων, έλεγχο ρύπων και άλλων δραστηριοτήτων αξιοποιώντας είτε τις εξαιρετικές επιχειρησιακές δυνατότητες του Phorcys ή/και τις αντίστοιχες άλλων συστημάτων που θα αναπτυχθούν συνεργατικά για τους σκοπούς αυτούς. Ήδη συνεργάζονται σε επιδοτούμενο ερευνητικό έργο και τέθηκαν οι αρχικές βάσεις για την έναρξη της επόμενης σημαντικής συνεργασίας τους, η οποία θα ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον.

Στην διαδικασία παράδοσης του σημαντικού αυτού προγράμματος για τις δύο εταιρείες, ο κ. Ευάγγελος Χριστοδούλου δήλωσε: «Ευχαριστούμε την SAS Technology που με επαγγελματισμό, υψηλή επιστημονική επάρκεια και συνεργατικό πνεύμα, κατάφερε, σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και εντός στενών
συμβατικών ημερομηνιών, να σχεδιάσει εξ αρχής και ικανοποιώντας πλήρως τις αρχικές λειτουργικές προδιαγραφές, να μας παραδώσει ένα υψηλής ποιότητας UAS, οι επιδόσεις του οποίου το κατατάσσουν σε εξέχουσα θέση στην κατηγορία του. Η SAS Technology με το πρόγραμμα Phorcys, μας απέδειξε ότι ξεχωρίζει σε ότι αφορά τον εγχώριο ανταγωνισμό και έχει δυνατότητες να ανταγωνιστεί ακόμη και μεγάλους κατασκευαστές εξωτερικού. Αδιαμφησβήτητα, προσβλέπουμε στην συνέχιση αυτής της επιτυχημένης συνεργασίας».

Ο κ. Μιχάλης Σπυριδάκος από την πλευρά του ευχαρίστησε την A.S. Prote Maritime Ltd και συμπλήρωσε: «Μας αναθέσατε κάτι που φάνταζε δύσκολο ως αδύνατο, τόσο λόγω των στενών χρονικών ορίων, όσο και της σχεδιαστικής ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η διαμόρφωση Y-Copter που ζητήσατε. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ήσασταν πολύ σαφείς με πολύ στοχευμένες και ρεαλιστικές απαιτήσεις, τις οποίες διατυπώνατε με επαγγελματισμό και τεχνική επάρκεια. Μαζί αποφασίσαμε να βγούμε από την πεπατημένη και τα εύκολα σχέδια που πραγματοποιούν οι περισσότεροι και οδηγηθήκαμε σε ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προϊόν που μια απλή έρευνα στην σχετική αγορά, αποδεικνύει ότι δεν αποτολμούν να προσεγγίσουν “οι πολλοί”. Αναλάβαμε
την πρόκληση και σαν αποτέλεσμα προέκυψε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα ανάπτυξης που έχουμε πραγματοποιήσει. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι σημαντικός συντελεστής της επιτυχίας του προγράμματος, ήταν η άριστη επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και η καλόπιστη συνεργασία που είχαμε, για την οποία σας ευχαριστούμε, εκφράζοντας και εμείς με τη σειρά μας την ευχή το πρόγραμμα Phorcys να αποτελέσει την αρχή μιας μακράς συνεργασίας».

Το UAS Phorcys, το όνομα του οποίου παραπέμπει στον δευτερεύοντα θαλάσσιο θεό των αρχαίων Ελλήνων Φόρκυς, είναι σχεδιασμένο κυρίως για χρήση του σε θαλάσσιο περιβάλλον (maritime use). Διαθέτει επιχειρησιακές επιδόσεις κατάλληλες για το πολλαπλά απαιτητικό αυτό περιβάλλον και είναι εφοδιασμένο με στρατιωτικού τύπου αισθητήρες. Επιχειρώντας από πλοία ή/και την ξηρά, έχει σαν πρωτεύοντα λειτουργικό στόχο την επιτήρηση θαλάσσιων χώρων για έγκαιρο εντοπισμό, αναγνώριση και παρακολούθηση κινδύνων, όπως η ύπαρξη πειρατών, η συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης κλπ. Πολλές είναι και οι συμπληρωματικές του χρήσεις. Της παράδοσης του συστήματος προηγήθηκαν διεξοδικές πτητικές δοκιμές σε πολλά επιχειρησιακά σενάρια. Οι δοκιμές αυτές επαλήθευσαν την υπερκάλυψη όλων των προδιαγραφών και επιδόσεων που είχαν προβλεφθεί στην σύμβαση ανάθεσης, αποδεικνύοντας ότι το νέο UAS είναι ένα καινοτόμο σύστημα με επιχειρησιακές δυνατότητες που φθάνουν ή/και ξεπερνούν τόσο τον εγχώριο όσο και τον διεθνή ανταγωνισμό στην συγκεκριμένη κατηγορία.

H A.S. Prote Maritime Ltd ιδρύθηκε το 2013 στην Κύπρο με μόνο αρχικό σκοπό την παροχή ένοπλων και άοπλων υπηρεσιών ασφαλείας σε εμπορικά πλοία, για την προστασία τους από την πειρατεία. Την ίδια χρονιά δημιουργήθηκε το αντίστοιχο υποκατάστημα στην Ελλάδα. Από το 2017, οι δραστηριότητες της εταιρείας επεκτάθηκαν στην χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών με κύρια εστίαση, αλλά όχι αποκλειστική, τα εμπορικά πλοία και γενικότερα το ναυτιλιακό περιβάλλον και την σχετική αγορά, παρέχοντας τις ακόλουθες υπηρεσίες: μελετών χρήσης μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων (UAS) στο θαλάσσιο περιβάλλον, έρευνας και ανάπτυξης, ναυτικής ασφάλειας, επισκόπησης με την χρήση UAS, εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας (VR),
ανάπτυξης και διαχείρισης Digital Market Places κ.λπ.

Εξοπλιστικές δαπάνες 2,6 δισ. € Ελλάδας – Κύπρου το 2023: Κάνοντας πλούσιους τους ξένους

Tags

Related Articles

Back to top button
Close