Παναγιωτόπουλος για ΕΑΣ: το ΓΕΣ ετοιμάζει συμβάσεις 115 εκατ. €
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νικόλαου Καραθανασόπουλου με θέμα «Απόλυση 36 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο», επιβεβαιώνοντας όσα είχε αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ προ ημερών, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για εργαζόμενους των ΕΑΣ αλλά για συμβασιούχους που είχε αποφασισθεί να απολυθούν με την ολοκλήρωση του χρόνου συμβάσεως λόγω ελλείψεως αντικειμένου απασχολήσεως, καθώς και ότι το ΥΠΕΘΑ προτίθεται να αναθέσει συμβάσεις στην εταιρεία προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει παραγωγή την επόμενη διετία-τριετία.
Νέες συμβάσεις για Minimi και συλλογές ΤΑΚ πολυβόλων Μ2ΗΒ θα ανατεθούν στα ΕΑΣ
Σημείο προσοχής είναι ότι καθώς η εταιρεία έχει κρίνει σκόπιμο να αναζητήσει ενοικίαση εργαζομένων από εργολάβο για την υλοποίηση συμβάσεων, το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρά σε προσλήψεις νέου προσωπικού για τα ΕΑΣ, όπως κάνει στην ΕΑΒ. Στην περίπτωση της ΕΑΒ, προκηρύχθηκαν προσλήψεις προς κάλυψη όγκου έργου που έχει προκύψει από υπογεγραμμένες συμβάσεις αλλά στα ΕΑΣ οι όποιες συμβάσεις δρομολογεί το ΥΠΕΘΑ διά του ΓΕΣ, επί της ουσίας διατηρούν θέσεις ενοικιαζομένων εργαζομένων, όπως φαίνεται και στην προκειμένη περίπτωση που οι 36 ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι αποφασίσθηκε να μην απολυθούν επειδή θα ανατεθούν ορισμένες συμβάσεις.
Η υπόθεση του υπουργού ως προς τις δυσκολίες του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο ότι “ίσως επειδή αυτό το σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις, σχετικά με την κάλυψη των αναγκών, για αυτό το λόγο επιλέγεται η λύση της πρόσληψης προσωπικού μέσω εργολάβου”, δεν διαφωτίζει απολύτως τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών δεν προβαίνει σε προσλήψεις στα ΕΑΣ όπως στην ΕΑΒ. Μια προφανής απάντηση είναι ότι η ΕΑΒ έχει αναλάβει συμβάσεις από πελάτη για την κατασκευή συγκροτημάτων αεροσκαφών της διεθνούς αγοράς (Lockheed Martin) ενώ τα ΕΑΣ δεν έχουν προϊόντα που να προσελκύουν ξένους πελάτες, ώστε να απευθυνθούν πιο δυναμικά στην διεθνή αγορά και να αναλάβουν ακόμη και θέση εταίρου σε ξένα προγράμματα από μια μεγάλη ανάθεση του ΥΠΕΘΑ. Με μόνο ουσιαστικώς πελάτη το ΥΠΕΘΑ και χωρίς ανάπτυξη δικών τους προϊόντων, τα ΕΑΣ θα εξακολουθήσουν να απασχολούν όλο και περισσότερους ενοικιαζόμενους εργάτες (ΟΝΕΧ) καθώς σταδιακώς οι εργαζόμενοι της εταιρείας συνταξιοδοτούνται.
Eπίσης ο ΥΕΘΑ αναφέρει ευθέως ότι η εταιρεία “πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία εν ζωή, και βέβαια δεν έχουμε πει κάτι για σχέδια ιδιωτικοποίησης”.
Κατά την Πρωτολογία του, ο ΥΕΘΑ ανέφερε:
«Κύριε συνάδελφε,
Θα προσπαθήσω να βάλω τα πράγματα σε σειρά διότι μπορώ να αντιτείνω τι παραλογισμός είναι, επίσης, ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να λαμβάνει θέση για τον τρόπο διαχείρισης και διοίκησης των ΕΑΣ, ενώ τύποις είναι εποπτεύων φορέας και στην ουσία είναι ο βασικός -αν όχι ο μοναδικός- πελάτης τους. Είναι πραγματικά παράδοξο στον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης οικονομίας να λογοδοτεί ο πελάτης για τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του ο προμηθευτής του υλικού του! Ιδιοκτήτης εταιρείας είναι ο μέτοχος εταιρείας, το Υπουργείο Οικονομικών και διαχειριστής εταιρείας είναι η Διοίκησή της που λαμβάνει τις αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με το μάνατζμεντ της εταιρείας βάσει του διευθυντικού δικαιωματός της.
Είναι εύλογο το ερώτημα: «Αν μπορεί ένας προμηθευτής αμυντικού υλικού να σταθεί μόνο με έναν πελάτη στην σύγχρονη αγορά και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται;». Θα έλεγα ότι είναι δύσκολο έτσι κι αλλιώς να γίνει αυτό αν ο πελάτης κάνει συνέχεια παραγγελίες, αλλά και αγοράζει τις πρώτες ύλες. Δεν ξέρω κανένα εστιατόριο που να προσέρχομαι ως πελάτης για να παραγγείλω φαγητό και να μου λέει ο εστιάτορας: «Πήγαινε και πάρε και τις πρώτες ύλες για να φας». Δεν υπάρχει αυτό. Όπως καταλαβαίνετε είναι μία στρέβλωση ή μάλλον ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λύσει η εταιρεία.
Την 1η Οκτωβρίου ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών (δηλαδή τον μέτοχο και ιδιοκτήτη) αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των ΕΑΣ κατά 29 εκατομμύρια ευρώ για κάλυψη αναγκών, [εκ των οποίων] 15 εκατομμύρια για εξόφληση τρίτων, 4 εκατομμύρια για μισθοδοσία και 10 εκατομμύρια για προμήθεια πρώτων υλών. Παράλληλα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κατάθεση κάποιων παραγγελιών οι οποίες, όντας εμείς ο μόνος πελάτης, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε το έργο και συνεπώς τις θέσεις εργασίας στα ΕΑΣ.
Έτσι, το ΓΕΣ έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διαδικασίες -οι οποίες προϋποθέτουν χρόνο- για την ενεργοποίηση των παρακάτω προγραμμάτων με την εταιρία ΕΑΣ:
-
Προμήθεια 1.000 ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος περίπου 10,9 εκατ. ευρώ.
-
Μετατροπή 500 πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,132 εκατ. ευρώ.
-
Αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 87 εκατ. ευρώ.
-
Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από 14 ως 14,5 εκατ. ευρώ. Ξέρετε τα φυσίγγια δεν παρασκευάζονται στο Αίγιο, αλλά συνολικά από τα ΕΑΣ σε άλλο εργοστάσιό τους.
Το ΓΕΣ προτίθεται να κάνει παραγγελίες για υλοποίηση παραπάνω προγραμμάτων, συνολικού εκτιμώμενου κόστους περί τα 115 εκατ. ευρώ. Τα χρονοδιαγράμματα έχουν σχέση με τις διαδικασίες κατακύρωσής τους στα ΕΑΣ.
Επιπλέον ένα στοιχείο που νομίζω έχει σημασία στη συζήτησή μας: Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σύναψη σύμβασης μεταξύ των ΕΑΣ και της εργολαβικής εταιρείας αφορά σε παροχή συγκεκριμένου έργου. Λέτε ότι δεν αφορά σε έργο, αλλά σε εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα ΕΑΣ. Πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου, αυτό συνδέεται με συμβάσεις με την εργολαβική εταιρεία και αποχωρεί με τη λήξη του έργου. Για αυτό το λόγο, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων ή όχι αφορά στη μεταξύ τους σχέση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όσον αφορά στη μονιμοποίηση της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές, ξέρετε από το Νόμο ότι αυτό δεν προβλέπεται. Οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του Δημοσίου και ίσως επειδή αυτό το σύστημα παρουσιάζει καθυστερήσεις, σχετικά με την κάλυψη των αναγκών, για αυτό το λόγο επιλέγεται η λύση της πρόσληψης προσωπικού μέσω εργολάβου.
Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στη δευτερολογία. Αρκούν αυτά τα δύο στοιχεία. Το ΓΕΣ κάνει ό,τι μπορεί για να έχουν παραγγελία στα ΕΑΣ. Όμως από κει και πέρα, τα ΕΑΣ θα πρέπει να λύσουν ζητήματα εσωτερικής διαχείρισης του εργατικού δυναμικού τους ως εταιρεία που διοικείται από τη Διεύθυνσή της, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά ως ιδιοκτησία, διά της μετοχικής συνθέσεως, του Υπουργείου Οικονομικών».
Κατά την Δευτερολογία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε:
«Κύριε συνάδελφε,
ο Νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μπορεί να επιφέρει καθυστερήσεις στη διαδικασία αλλά δεν είναι απαγορευτικός για προσλήψεις. Για παράδειγμα στην ΕΑΒ -όπου υπάρχει έργο και ανάγκη- δρομολογούνται προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις για την υλοποίηση αυτού του έργου.
Άρα το θέμα είναι πάνω από όλα να υπάρχει σταθερή ροή δουλειάς, δηλαδή έργο, το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ό,τι μπορούμε και πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, διερευνήσαμε κάθε πιθανότητα να κατατεθούν κάποιες παραγγελίες, ώστε τα ΕΑΣ να έχουν δουλειά και να υπάρχει ανάγκη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Όσον αφορά στο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, είναι εσωτερική απόφαση – υπόθεση της Διοίκησης των ΕΑΣ. Θεωρώ ότι αν υπήρχε «περίσσευμα εργασίας», το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν αυτή τη στιγμή είναι να προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους εργαζομένους. Αυτό δεν υφίσταται επί του παρόντος. Έχουμε όμως πει σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι μία βιομηχανία σαν τα ΕΑΣ, ένας πυλώνας προμήθειας Αμυντικού Υλικού στη χώρα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία εν ζωή, και βέβαια δεν έχουμε πει κάτι για σχέδια ιδιωτικοποίησης.
Μιας που το αναφέρατε, το «Εθνικό Τυφέκιο» είναι ένα πραγματικά εμβληματικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε -και το έχω πει δημόσια- να σηματοδοτήσει την περιέλευση των ΕΑΣ σε πορεία άνθησης και πυρετώδους παραγωγής. Είναι όμως ένα πρόγραμμα το οποίο έχουμε εξαγγείλει μεν, αλλά δε, δεν έχουμε δρομολογήσει για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό της αναβάθμισης των Εξοπλιστικών Συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουμε πει όμως ότι όποτε προκύψει, θα γίνει με όρους συμπαραγωγής και το νέο «Εθνικό Τυφέκιο» θα παραχθεί στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, όπου παράγονται όπλα. Τα πυρομαχικά και τα βλήματα διαμετρήματος, παράγονται, στα άλλα εργοστάσια των ΕΑΣ.
Επομένως το μέλλον μπορεί να είναι το πρόγραμμα για το «Εθνικό Τυφέκιο» πλην όμως, δεν είναι αμέσου αποδόσεως. Δεν πρόκειται να προκηρυχθεί, εξ όσων γνωρίζω, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι για το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον, θα ήταν όμως η λύση.
Στο αναμεταξύ, ο στόχος είναι να διατηρηθούν τα ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία, επομένως και ανάγκη για προσωπικό που εργάζεται για τις παραγγελίες που δρομολογεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κατόπιν συνεννόησης και με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άλλωστε έδωσε τη συναίνεσή του για την οικονομική «ένεση» στα ΕΑΣ διά της αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου, τα 29 εκατ. ευρώ που σας είπα, με το δεδομένο ότι θα υπάρξουν παραγγελίες.
Θέλουμε να διατηρηθούν τα ΕΑΣ εν ζωή. Αυτή είναι μια απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης και επομένως πρέπει να βρούμε τρόπους παρέχοντας στα ΕΑΣ μία ροή παραγγελιών, ώστε να εξακολουθήσει η λειτουργία τους και να απασχολείται το εργατικό προσωπικό σε αυτά τα προγράμματα. Υπάρχουν οι αναπόφευκτες διαδικασίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν προγράμματα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Από κει και πέρα, αν υπάρχουν νεκρά διαστήματα, αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει να ρυθμίσει εσωτερικά η Διοίκηση της εταιρείας αναφορικά με την απασχόληση των εργαζομένων της, όπως προκύπτει από το διευθυντικό δικαίωμα. Διοικείται η εταιρεία. Δεν διοικεί ο Υπουργός Άμυνας, ούτε βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών.
Ως σημαντικό στοιχείο της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας κρίνουμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να διατηρηθούν σε παραγωγική λειτουργία ή ότι το μέλλον με το «Εθνικό Τυφέκιο» προβλέπεται ευοίωνο, αλλά αυτό δεν θα προκύψει αύριο ή σε μία εβδομάδα ή σε δύο – τρεις μήνες. Το «Εθνικό Τυφέκιο» θα ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό. Ξέρετε τις προτεραιότητές που έχουμε δώσει αυτό το διάστημα με τα μεγάλα Εξοπλιστικά που υλοποιούμε αλλά και το «Εθνικό Τυφέκιο» βρίσκεται κάπου εκεί.
Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να στηρίξουμε τη λειτουργία των ΕΑΣ μέσα από μία παραγωγική διαδικασία που εργαζόμενοι θα υλοποιούν παραγγελίες και θα δουλεύουν. Κι εκεί στηρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών για να εξευρεθούν -όπως είπα- και τα χρήματα για να αγοραστούν πρώτες ύλες, και να προχωρήσουν παραγγελίες. Στηρίζει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του τρόπου που σας εξήγησα.
Σας ευχαριστώ».