Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων VECTOR

Rheinmetall Lynx

Όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων VECTOR
Κείμενο ΣΑΒΒΑΣ Δ. ΒΛΑΣΣΗΣ

Το νέο όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων που χρησιμοποιεί το Σώμα Καταδρομών (KCT) του Ολλανδικού Στρατού, έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι αναπτύχθηκε από μία πολύ νέα εταιρεία που δεν είχε παρουσιάσει προηγουμένως κάτι ανάλογο αλλά ενσωματώνει τεχνολογία αιχμής και σημαντικές καινοτομίες.

Οι Ολλανδοί καταδρομείς χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος μια τροποποιημένη έκδοση του οχήματος Mercedes-Benz G280 CDI, με ενισχυμένο αμάξωμα, ισχυρότερο κινητήρα, βελτιωμένο σύστημα φρένων, άξονα και σύστημα αναρτήσεως. Ωστόσο, το εν λόγω όχημα δεν κάλυπτε απολύτως τα κριτήρια αξιοπιστίας και αποδόσεως στις ακραίες συνθήκες επιχειρήσεων, συνήθως σε ερημικές ή ημιερημικές περιοχές όπου επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Επειδή αυτές οι περιοχές επιχειρήσεων είναι υπανάπτυκτες σε υποδομές και συνήθως απομονωμένες από κατοικημένες περιοχές, η εξάρτυση του προσωπικού του KCT από οργανικά μέσα κινήσεως, κατέστη ακόμη μεγαλύτερη. Χωρίς αυτόνομη ικανότητα ευκινησίας σε τέτοιες περιοχές, περιορίζεται δραστικώς η επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Ακόμη όμως και σε λιγότερο υπανάπτυκτες περιοχές όπου κλήθηκε να δράσει προσωπικό του KCT, όπως στην Βοσνία και το Ιράκ, η αξία των οχημάτων ήταν καθοριστική για την ανάληψη κι εκτέλεση αποστολών.

Στις Μηχανοκίνητες Επιχειρήσεις των SOF, η βασική αντίληψη περιστρέφεται γύρω από την Μικρότερη Μονάδα Δράσεως (Smallest Unit of Action). Η SUA είναι μια ομάδα με τα οργανικά όπλα που φέρονται επί ενός οχήματος, η οποία πρέπει να είναι ικανή να αναπτυχθεί ταχέως και να αναλάβει αυτόνομα δράση βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Η εταιρεία Defenture DV είναι μια ολλανδική εταιρεία, η διεύθυνση της οποίας είχε στενή επαφή με μηχανοκίνητο αθλητισμό και συμμετοχές σε απαιτητικούς αγώνες όπως το φημισμένο “Le Dakar”. Ο ιδιοκτήτης είχε ασχοληθεί προηγουμένως με την σχεδίαση ενός ελαφρού ATV και κατάφερε να εξασφαλίσει στις 3 Ιουλίου 2013 μια σύμβαση για 50 Αερομεταφερόμενα Τακτικά Οχήματα (ATTV) χωρίς καν να έχει επιδείξει πρωτότυπο! Μόνο ένα αγωνιστικό όχημα για το Dakar υπήρχε ως δείγμα αλλά αυτό δεν εμπόδισε το Υπουργείο Αμύνης της Ολλανδίας να εμπιστευθεί την εγχώρια εταιρεία. Με την βοήθεια των κατάλληλων υποκατασκευαστών και σε συνεργασία με το KCT σε ρόλο συμβούλου, η Dedenture παρουσίασε πρωτότυπο σε διάστημα 8 μηνών, ένας πολύ συμπιεσμένος χρόνος για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Η σχεδίαση ξεκίνησε από την βασική προϋπόθεση ότι το ATTV έπρεπε να μεταφέρεται εσωτερικώς στην καμπίνα φόρτου ελικοπτέρου Chinook. Αυτό όρισε τις διαστάσεις του οχήματος αλλά για την συντόμευση των διαδικασιών και την εξοικονόμηση πόρων, εφαρμόσθηκε μια πρωτοποριακή διαδικασία «εικονικής μηχανικής», με την αξιοποίηση μετρήσεων και μοντέλων ηλεκτρονικού υπολογιστού. Με τον τρόπο αυτόν, πριν καν παρουσιασθεί πρωτότυπο, είχαν εκτελεσθεί δοκιμές πολλών εικονικών χιλιομέτρων και αξιολογήσεις στους τομείς της άνεσης, της ασφάλειας και της οδηγικής συμπεριφοράς. Απορρίφθηκαν με αυτό τον τρόπο 9 διαμορφώσεις, μέχρι να καταλήξει η εργασία στο τελικό όχημα, έπειτα από διαρκείς βελτιώσεις. Το αποτέλεσμα, όπως πιστοποιήθηκε και από στελέχη του KCT που διαδραμάτισαν ρόλο συμβούλου – δοκιμαστού, ήταν ένα όχημα όσο το δυνατόν ελαφρύτερο, που συνδύαζε όμως στιβαρότητα κατασκευής και αντοχή.

Το όχημα ονομάσθηκε VECTOR και φέρει κινητήρα M160053-B της Steyr, χωρητικότητος 3,2 λίτρων, ισχύος 220 ίππων, συνδεδεμένος με αυτόματο κιβώτιο ZF-6HP280 των 6 σχέσεων ενώ η κίνηση μεταδίδεται με επιλογή στους 4 τροχούς. Από πλευράς επιδόσεων, εκτός δρόμου αναπτύσσεται μέγιστη ταχύτητα 95 χ.α.ώ. και σε δρόμο 170 χ.α.ώ. Το σύστημα καυσίμου επιτρέπει χρήση διαφόρων ειδών, η δεξαμενή έχει χωρητικότητα 102 λίτρων και εξασφαλίζεται αυτονομία 1.200 χλμ. Το VECTOR μπορεί να αναρριχηθεί σε σχεδόν κάθετη πλαγιά, να κινηθεί πλευρικώς σε πλαγιά με κλίση 55% και η μεγάλη απόσταση των αξόνων των τροχών από το έδαφος (30-35 εκ.) διευκολύνει την κίνηση πάνω από εμπόδια. Ως προς τις διαστάσεις, το μήκος ανέρχεται σε 4,95 μέτρα, το ύψος σε 1,84 μέτρο και το πλάτος σε 1,8 μέτρο, γεγονός που διευκολύνει την κίνηση σε στενούς δρόμους. Το βάρος κενό είναι 2.250 κιλά, το μέγιστο περί τα 4.500 κιλά ενώ το ωφέλιμο φορτίο ανέρχεται σε 2.250 κιλά.

Οι επιβαίνοντες προστατεύονται από ελαφριά θωράκιση έναντι ελαφρών ναρκών και πυρά φορητού οπλισμού, πληρώντας την STANAG 4569 level1. Προαιρετικώς είναι δυνατή η προσθήκη τμηματικής θωρακίσεως που συνδυάζει Dynema και αντιβαλλιστικό υαλόνημα υψηλής διαπερατότητος. Η θωράκιση αφορά τις πόρτες με και χωρίς τα τζάμια, θωρακισμένο αναδιπλούμενο ανεμοθωράκιο και επιμέρους αντιβαλλιστικές πλάκες.

Στον κεντρικό δακτύλιο του οχήματος είναι δυνατή η προσαρμογή πολυβόλου Μ2ΗΒ των 12,7 mmή πολυβόλου βομβίδων των 40 mm. Συμπληρωματικώς φέρονται πολυβόλα των 7,62 και 5,56 mmσε διάφορες θέσεις. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι ο δακτύλιος του οπλισμού είναι αναδιπλούμενος προκειμένου να είναι δυνατή η είσοδος και έξοδος του οχήματος από το Chinook, χωρίς την ανάγκη αφαιρέσεως του οπλισμού.

Για την τροφοδοσία σταθμών ασυρμάτων, το VECTOR διαθέτει ανεξάρτητα ηλεκτρονικά κυκλώματα και συστήματα ισχύος για τον έλεγχο του οχήματος και τον έλεγχο επικοινωνιών. Το όχημα είναι εφοδιασμένο με παροχή 12 volt (ένας συσσωρευτής) και διπλή παροχή 24 volt (κάθε μία με δύο συσσωρευτές) με ανεξάρτητο δυναμό κάθε μία.

Σε περίπτωση αστοχίας των ηλεκτρικών, υφίσταται εφεδρικό σύστημα ανάγκης για την εκκίνηση του κινητήρα και την λειτουργία του συστήματος μεταδόσεως κίνησης. Το όχημα φέρει εφεδρικό σύστημα κινήσεως. Οι τροχοί ενσωματώνουν ειδικό ελαστικό δακτύλιο που επιτρέπει την κίνηση ακόμη και αν τα ελαστικά δεχθούν πυρά. Ιδιαίτερη προσοχή αποδόθηκε στα καθίσματα με ρυθμιζόμενη ενεργητική ανάρτηση, εκ των οποίων τα οπίσθια είναι αναδιπλούμενα. Η εργονομία στις θέσεις οδηγού και συνοδηγού (ο τελευταίος κάθεται ελαφρώς ψηλότερα για καλύτερη επίβλεψη) θεωρείται εξαιρετική. Ο οδηγός έχει στην διάθεσή του ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων, μέσω του οποίου λαμβάνει δεδομένα για την λειτουργική κατάσταση του οχήματος, την συντήρηση και τις βλάβες. Για επιχειρησιακή χρήση, διαθέτει υπέρυθρα φώτα πορείας.

Οι παραδόσεις των 50 οχημάτων ολοκληρώθηκαν στο KCTτο 2015. Το VECTOR έχει προσελκύσει δικαιολογημένα το ενδιαφέρον ξένων και την εμπορική προώθησή του στην Ευρώπη έχει αναλάβει κατόπιν συμφωνίας η General Dynamics European Land Systems.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close