Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Όσα δεν “έδειξαν” από την Στρατιωτική Παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

“Συμπαραστεκόμενοι” στην γραμμή του ΥΠΕΘΑ που δεν δημοσιοποίησε κάποια φωτογραφία από τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2019, περιοριζόμαστε σε ορισμένες φωτογραφίες από το “άψυχο” δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν εφέτος κάποιο αυξημένο ενδιαφέρον. Γιατί σε δύο περιπτώσεις, οι διοικήσεις έκριναν σκόπιμο να παρουσιάσουν κάποια “διακοσμημένα” οχήματα, που ούτε αυτά έτυχαν προβολής από το ΥΠΕΘΑ.

Κατ’ αρχάς, στην φετινή παρέλαση το Leopard 2 HEL που έφερε την Πολεμική Σημαία του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), είχε διακοσμηθεί με μεγάλες αυτοκόλλητες επιφάνειες, την επιμέλεια των οποίων είχαν μοντελιστές μέλη της IPMS Ελλάδος. Το άρμα έφερε πλευρικώς κυματιστή Ελληνική Σημαία, τον θυρεό του ΓΕΣ, τον θυρεό της Διεύθυνσης Ιππικού – Τεθωρακισμένων και την ένδειξη “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ”. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά άρμα του ΕΣ που εμφανίζεται με διάκοσμο σε δημόσια εμφάνιση.

Η δεύτερη ανάλογη κίνηση ήλθε από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία “τίμησε” την συμπλήρωση 20 ετών (1999-2019) υπηρεσίας του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος PAC-3 Patriot. Για τον λόγο αυτό, στο όχημα επικοινωνιών του Σμήνους που παρήλασε, υπήρχε πλευρικώς μεγάλη αυτοκόλλητη επιφάνεια με κυρίαρχο τον θυρεό της 350 Πτέρυγος Κατευθυνόμενων Βλημάτων και την Ελληνική Σημαία.

Από εκεί και πέρα, από καθαρά πλευράς “εμφανίσεως” αλλά και ουσίας, για πρώτη φορά σε παρέλαση εμφανίσθηκε πυροβολαρχία ΠΕΠ MLRS με άπαντα τα οχήματά της βαμμένα στο τυπικό σχέδιο παραλλαγής του ΕΣ. Ως γνωστόν, τα εν λόγω οχήματα παραλήφθηκαν βαμμένα μονόχρωμα με φαιοπράσινη απόχρωση που είχε ιδιότητες αντι-IR ωστόσο, όπως είναι φυσιολογικό, έπειτα από τόσα χρόνια υπηρεσίας (παραλαβή των πρώτων το 1996) ήταν χρήσιμο να “ανανεωθούν” από πλευράς βαφής.

Για πρώτη φορά επίσης βαμμένα με χρώματα του ΕΣ, εμφανίσθηκαν και τα θωρακισμένα οχήματα αναγνωρίσεως VBL, που είχαν παραληφθεί με την σκουρόχρωμη παραλλαγή βορείου Ευρώπης του Γαλλικού Στρατού. Δεν έφεραν όμως το τυποποιημένο σχέδιο παραλλαγής τεσσάρων αποχρώσεων αλλά μόνο τις τρεις αποχρώσεις φαιοπράσινο – καφέ – μαύρο. Ανάλογα ίσχυαν για ορισμένα HMMWV φορείς αντιαρματικών πυραύλων MILAN.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαφές που χρησιμοποιούνται παράγονται από τα Στρατιωτικά Εργοστάσια του ΕΣ και έχουν ιδιότητες αντί-IR. Πέραν αυτού όμως, η εν λόγω βαφή έχει αποδειχθεί και πιο ανθεκτική στην αλλοίωση της αποχρώσεως, σε σχέση με τις παλαιές βαφές από απλής συνθέσεως χρώματα, που στο πέρασμα του χρόνου άλλαζε η απόχρωσή τους και το πράσινο κατέληγε στο λεγόμενο “πράσινο Αμαζονίου”.

Ανάλογες βαφές αντί-IR, χρησιμοποιούνται και στα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000GR, με την διαφορά ότι είναι γερμανικής προελεύσεως. Πρόκειται για την βαφή που χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής και προμηθεύεται ο ΕΣ για την συγκεκριμένη χρήση.

Μεταξύ της βαφής των αρμάτων Leopard 2 HEL, των αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000GR και των λοιπών οχημάτων, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις αποχρώσεις. Τα χρώματα που παράγονται από τον ΕΣ είναι σαφώς πιο ανοικτών τόνων. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η απόκρυψη και η μείωση του υπέρυθρου ίχνους δεν εξασφαλίζεται τόσο από την βαφή αλλά κυρίως από την χρήση ειδικών δικτύων παραλλαγής πολυφασματικής αποκρύψεως. Και σε αυτό τον τομέα, έπειτα από τόσα χρόνια χρήσεως του ίδιου υλικού της ελληνικής εταιρείας Valpak, πρέπει να ανανεωθεί το υλικό.   

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close