Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μέχρι τώρα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Αξιόπιστες πληροφορίες από την Ουκρανία, αναφέρουν ότι σε γενικές γραμμές, μέχρι αυτή την ώρα, χερσαίες επιθέσεις από πλευράς ρωσικών δυνάμεων έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Χαρκόβου, στο Ντόνενσκ και στην Κριμαία.

Στο Χάρκοβο βρίσκεται η κύρια οδός επικοινωνίας με την πρωτεύουσα Κίεβο, γι’ αυτό και υπάρχει σημαντική συγκέντρωση ουκρανικών δυνάμεων εκεί. Από την μεθόριο με την Λευκορωσία, δεν έχει εξαπολυθεί χερσαία επίθεση παρά μόνο έχουν εκτοξευθεί πυρά πυροβολικού και τακτικών πυραύλων ενώ πιθανώς επιχειρούν ρωσικά αεροσκάφη παραμένοντας εντός του εναερίου χώρου της Λευκορωσίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας αμύνονται και δεν έχει επιτευχθεί κάποιο αποφασιστικό αποτέλεσμα από τον επιτιθέμενο.

Χάρτης που απεικονίζει κυρίως τις περιοχές που επλήγησαν από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, δημιουργώντας την εντύπωση γενικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Αναφορές για χερσαία επίθεση στην Οδησσό, δεν ισχύουν. Πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός ναυτικής βάσης από πλοία του Ρωσικού Ναυτικού. Από τον ναυτικό βομβαρδισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές και απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, καθώς οι Ουκρανοί αιφνιδιάστηκαν και δεν είχαν κινητοποιηθεί.

Τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν μαζικές ρίψεις ρωσικών δυνάμεων αλεξιπτωτιστών, προέρχονται από παλαιά γυμνάσια.

Από πλευράς αεροπορικών επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι δραστηριότητα αεροπορικών μέσων της Ρωσίας εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του Ντονπάς. Όλες οι άλλες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ουκρανική επικράτεια, έγιναν από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή αεροεκτοξευόμενους πυραύλους κρουζ.

Οι ισχυρισμοί της ουκρανικής πλευράς ότι καταρρίφθηκαν κάποια ρωσικά αεροπλάνα, αξιολογούνται ως απλή προπαγάνδα. Αναφέρεται επίσης ότι έχουν καταστραφεί δύο αντιαεροπορικές συστοιχίες μόνο. Σημειώνεται ότι η καταστροφή του δικτύου αντιαεροπορικών συστοιχιών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανάληψη αεροπορικών επιχειρήσεων επί τούτου (DEAD).

Η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί σύντομα.

 

Related Articles

Back to top button