Οι καινοτομίες της “ΩΡΙΩΝ 23” και η πρόβα των υπό συγκρότηση Ελληνικών SOTG και SOCC
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ξεκίνησαν σήμερα η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» και η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 23», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων Ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέποντας την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων για διάστημα δύο εβδομάδων.
Υπεύθυνη για την σχεδίαση και διεξαγωγή της «ΩΡΙΩΝ 23» είναι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ). Στην άσκηση που διεξάγεται εφέτος για έκτη φορά, έχει επιλεγεί σενάριο που προβλέπει την συγκρότηση μίας Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command – SOCC) στην οποία θα υπάγονται ένα Χερσαίο Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) και ένα Ναυτικό Τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Maritime Task Group – SOMTG) με τις αντίστοιχες Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, με σκοπό την εκτέλεση αποστολών που καλύπτουν όλο το φάσμα των SOF.
Ώς άσκηση ανάπτυξης Στρατηγείων – Βάσεων Ειδικών Επιχειρήσεων τύπου CFX/LIVEX/INVITEX (Command Post Exercise/Live Exercise/Invitation Exercise) η «ΩΡΙΩΝ 23» εφέτος λειτουργεί περίπου ως ένα είδος “γενικής πρόβας” της SOCC που έχει αναλάβει να σχηματίσει ως εθνική δέσμευση η χώρα στο πλαίσιο της Συμμαχίας, το 2024. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει για την σε εθνικό επίπεδο δημιουργούμενη Ειδική Τακτική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOTG), με Επιτελείο και Υποστήριξη κατά βάση από την Ζ΄ ΜΑΚ, πέραν της συμμετοχής στελεχών από ΔΕΠ, ΕΤΑ και ΤΝΕΕ. Την δύναμη κρούσεως της SOTG θα αποτελούν τέσσερεις Τακτικές Υπομονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Task Units) δυνάμεως διμοιρίας, προερχόμενες από ΕΤΑ, Ζ΄ ΜΑΚ και ΤΝΕΕ.
Ήδη το ΕΤΑ έχει περάσει την σχετική απαιτητική διαδικασία αξιολογήσεως του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2021 και υλοποιεί στην άσκηση το SOLTG ενώ στην ίδια πορεία κινείται και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΥΚ, ώστε να πιστοποιηθεί στην ικανότητα αποστολών SOMTG. Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το ΤΝΕΕ πέρασε την διαδικασία εθνικής αξιολογήσεως τον Νοέμβριο του 2022, που προηγείται της αξιολογήσεως του ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί ένα έτος μετά, δηλαδή τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Επόμενη στην σειρά είναι η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) η οποία ετοιμάζεται για εθνική αξιολόγηση και αξιολόγηση του ΝΑΤΟ στα τέλη του έτους, ώστε να πιστοποιηθεί σε ικανότητα αποστολών SOATG.
Η αύξηση των πιστοποιημένων ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, στον σχετικό πίνακα δυνάμεων της Συμμαχίας, συντελεί στην προβολή της χώρας στο ΝΑΤΟϊκό και ευρύτερο περιβάλλον.
Στην «ΩΡΙΩΝ 23» εκτελούνται σενάρια όπως διείσδυση σε εχθρική περιοχή με άλμα ελεύθερης πτώσης, εκκαθάριση εχθρικής ακτής, καθοδήγηση πυρών αεροπορίας και πυροβολικού και καθοδήγηση των πυρών σε αποστολές Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS).
Τρεις βασικές καινοτομίες μπορούν να περιγραφούν ως προς τα σενάρια της «ΩΡΙΩΝ 23»:
- Επιδιώκεται ορισμένες από τις Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων να είναι μεικτές, δηλαδή από προσωπικό διαφορετικών εθνοτήτων.
- Επιδιώκεται ο συνδυασμός σεναρίων με συνεργασία αεροσκαφών που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 23» και Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, να είναι επίσης “πολυεθνικού” χαρακτήρα. Δηλαδή η ομάδα JTAC και τα αεροπλάνα που θα καθοδηγεί σε αποστολή CAS, θα είναι διαφορετικών εθνικοτήτων.
- Περιλήφθηκαν νέα σενάρια που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αξιολογήσεως μονάδων του ΝΑΤΟ.
Από ελληνικής πλευράς στην «ΩΡΙΩΝ 23» συμμετέχουν ελικόπτερα CH-47D, NH90, AH-64A, OH-58D και UH-1H της Αεροπορίας Στρατού, που θα υποστηρίξουν σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων. Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού διατίθενται Πλοία Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) που λειτουργούν ως πλωτές βάσεις εκτοξεύσεως Ειδικών Επιχειρήσεων, ελικόπτερα S-70B, Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς Mk V, ταχύπλοα σκάφη τύπου RHIB-11 και φυσικά προσωπικό και μέσα της ΔΥΚ. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με μαχητικά αεροσκάφη σε αποστολές CAS και αεροσκάφη τακτικών μεταφορών για την από αέρος διείσδυση Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με εκτέλεση αλμάτων αλεξιπτωτιστών και αποστολών διάσωσης μάχης. Τέλος, από την ΔΕΠ συμμετέχουν Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων από την Ζ΄ ΜΑΚ, το ΕΤΑ και το ΤΝΕΕ, Ομάδες Διασωστών Μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΕΔ – πρώην 31 ΜΕΕΔ), αποβατικές δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, προσωπικό και μέσα (CH-47D και NH90) από την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ), καθώς και προσωπικό από το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (865 ΤΕΝΕΦ).
Η δυσκολία και η πολυπλοκότητα των σεναρίων που υλοποιούνται, σε συνδυασμό με την συνεχή ποιοτική αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας, έχει προσελκύσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής αναλόγων μονάδων άλλων χωρών. Mεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μονάδες από την Βουλγαρία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, χώρες οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στο SOCC περιφερειακού χαρακτήρα που οργανώνει ως Έθνος Πλαίσιο η Ελλάδα. Άλλες συμμετοχές αφορούν μονάδες από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Σερβία την Γαλλία, την Αυστρία και τις ΗΠΑ.
Με καθεστώς παρατηρητού συμμετέχει προσωπικό από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης τμήματα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η «ΩΡΙΩΝ 23» αποσκοπεί στην αναβάθμιση του επιπέδου της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχουσών δυνάμεων σε διασυμμαχικό πλαίσιο, με την εκτέλεση σύνθετων επιχειρησιακών σεναρίων αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας τόσο στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως σε βιομηχανικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις της Χώρας.
Η σειρά Ασκήσεων «ΩΡΙΩΝ» διευρύνεται κάθε χρόνο προσελκύοντας όλο και περισσότερες συναφείς μονάδες από φίλες και σύμμαχες χώρες, καθιστώντας την μοναδική στις Ασκήσεις Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces Exercise – SOFEX) και καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελληνικών SOF στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παράλληλη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων, σε συνδυασμό με την διάδραση μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΔΕΠ και των Ειδικών Μονάδων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συμμετέχοντος προσωπικού και μέσων ξένων χωρών, καθιστούν την εν λόγω συνδυασμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της και καταδεικνύουν το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.
Ντεμπούτο της ΜΑΕΕ με οργανικά ελικόπτερα – Επισκέψεις του πρωθυπουργού σε ΔΥΚ και ΚΕΕΔ