Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι Αυστριακοί θα τιμήσουν την συνεργασία EKAM – ΕΚΟ Cobra που αναπτύχθηκε πέρυσι στον Έβρο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Αυστρία θα τιμήσει την κοινή συνεργασία που αναπτύχθηκε πέρυσι τον Μάρτιο στον Έβρο, μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων της χώρας και της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναχαίτιση της υβριδικής επιθέσεως που ενορχήστρωσε και εκτόξευσε με ορδές λαθρομεταναστών η τουρκική κυβέρνηση. Η Αυστρία ήταν από τις χώρες που ανταποκρίθηκαν, αποστέλλοντας κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής μονάδος Einsatzkommando Cobra που συνεργάσθηκε με προσωπικό της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδος (ΕΚΑΜ).

Τμήμα της αντιτρομοκρατικής Einsatzkommando Cobra έστειλε η Αυστρία στον Έβρο

Η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου και σε αυτήν έχει προσκληθεί μεταξύ άλλων και ο διοικητής της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης, στον οποίο είχε ανατεθεί η ευθύνη της αναπτύξεως συνεργασίας με τους Αυστριακούς συναδέλφους. Την πρόσκληση απευθύνει ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Karl Nehammer, αποτυπώνοντας με θερμά λόγια την πρόθεση “να τιμηθεί ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ της ΕΚΑΜ και της EKO Cobra“.

Στην επιστολή αναφέρεται συγκεκριμένως: “Η κοινή επιχείρηση των ειδικών δυνάμεών μας την άνοιξη του 2020, δεν επέδειξε μόνο τις μοναδικές σχέσεις μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδος αλλά υπήρξε επίσης ένα καλό πρακτικό παράδειγμα ενεργού Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και επιπλέον απέδειξε την ταχεία, ειλικρινή και επαγγελματική συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών μας μονάδων“.

Πως “δάγκωσε” ο Αυστριακός Cobra τον τουρκάκο

Οι Αυστριακοί αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση και προσκαλώντας παραλλήλως στελέχη της ελληνικής κυβερνήσεως επιδιώκουν να υπογραμμίσουν την πρόθεσή τους για καθιέρωση της συνεργασίας σε μόνιμη βάση. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα στελέχη της ΕΚΑΜ, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν πλήρως στα ειδικά καθήκοντα που τους ανατέθηκαν αλλά εν τοις πράγμασι λειτούργησαν ως “πρέσβεις” της χώρας σε έναν στίβο “ειδικής διπλωματίας” που ανοίγεται εκ της σταθερής τουρκικής υβριδικής απειλής και επιθετικότητος, η οποία καθίσταται αντιληπτή πλέον διεθνώς.

Στην επιστολή, ο υπουργός Nehammer συμπληρώνει: “Επομένως, προκειμένου να χαιρετίσουμε τις δυνάμεις αυτής της συνεργασίας σκεφτόμαστε μια κοινή τελετή στο αρχηγείο της EKO Cobra στα περίχωρα της Βιέννης παρόντων του Υπουργού Νότη Μηταράκη και του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα υπάρξει επίσης η ευκαιρία για ανταλλαγές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τους συναδέλφους της EKO Cobra“.

Γιατί όχι συνεργασία με την Αυστρία στις Ειδικές Δυνάμεις;

 

Related Articles

Back to top button