Ο ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ και το Corsair της Saronic θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Εγκαίνια του Κέντρου Διακλαδικής Εκπαίδευσης Μη Επανδρωμένων και Αυτόνομων Θαλάσσιων Συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια και της στρατιωτικής ηγεσίας. Το Κέντρο, λειτουργεί στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά (Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ), στο Κέντρο Εκπαίδευσης ΠΑΛΑΣΚΑΣ (ΚΕΠΑΛ) της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ).
Στον χαιρετισμό του, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει έχει ως στόχο να καταστήσει την χώρα την «ισχυρότερη δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην επιχειρησιακή αξιοποίηση Αυτόνομων οχημάτων» και το Πολεμικό Ναυτικό «το πρώτο στην Ευρώπη στην ανάπτυξη των Αυτόνομων πλατφορμών»!
Ο ΥΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανεπάνδρωτο σκάφος επιφανείας (USV) τύπου ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ, το οποίο σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και ναυπηγήθηκε από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, ενσωματώνοντας δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας.
Πηγές του Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ότι το ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ είναι μήκους 5 μέτρων, αναπτύσσει ταχύτητα 35-40 κόμβων αναλόγως διαμορφώσεως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές διαμορφώσεις, αναλόγως αποστολής (επιτήρηση, αναγνώριση, επιθετική κρούση κ.λπ.). Όπως παρουσιάσθηκε, έφερε τυπικό ραντάρ έρευνας επιφανείας, ηλεκτροπτική συσκευή FLIR και κεραίες δορυφορικής συνδέσεως Starlink για επικοινωνίες τηλεχειρισμού. Ο εξοπλισμός αποστολής θα διαμορφώνεται από την αποστολή.
Το πρόγραμμα του ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ εξελίχθηκε ταχύτατα, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του ΓΕΝ. Οι εργασίες ξεκίνησαν προ 6 μηνών και στηρίχθηκαν σε μία ομάδα πέντε στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού με εξειδικευμένο υπόβαθρο τεχνικής καταρτίσεως. Το σκάφος που παρουσιάσθηκε στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου σήμερα, είναι το πρωτότυπο, το οποίο υποβάλλεται αυτή την περίοδο σε εκτενείς δοκιμές. Πρόθεση των εμπλεκομένων είναι η βελτίωση του πρωτοτύπου ακόμη περισσότερο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή του USV που θα αποτελέσει αντικείμενο προμήθειας για να τεθεί σε υπηρεσία με τον Στόλο.
Αξίζει ιδιαίτερος έπαινος στην ομάδα των πέντε στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, που εργάσθηκαν με συνέπεια και συγκέντρωση στον σκοπό, παρουσιάζοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα σοβαρό επίτευγμα τέτοιου τύπου.
Δίπλα στον ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ, παρουσιάσθηκε το Corsair, της αμερικανικής εταιρείας Saronic Technologies. Αυτό είναι ένα Αυτόνομο Σκάφος Επιφανείας (ASV) μήκους 7,3 μέτρων, ικανό για ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος άνω των 35 κόμβων και μεταφορικής ικανότητος 450 κιλών περίπου, με αυτονομία μεγαλύτερη των 1.000 ν.μ. Και αυτό, είναι σε θέση να αναλάβει διάφορες αποστολές ενώ προσφάτως έγινε γνωστό για την επιχειρησιακή εκμετάλλευσή του από το Ναυτικό των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού, όταν πρωταγωνίστησε στην διάσωση διμελούς πληρώματος ελικοπτέρου Apache, το οποίο είχε καταρριφθεί.
Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό μετέφεραν στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ότι δύο Corsair αφίχθησαν στην Ελλάδα μόλις προ δύο εβδομάδων και υποβλήθηκε σε εξαντλητικές δοκιμές από το Πολεμικό Ναυτικό, οι οποίες διήρκεσαν μία εβδομάδα. Στις δοκιμές συμμετείχαν μονάδες του Στόλου με τα ΠΓΥ ΠΕΡΣΕΑΣ (A 377) και ΑΙΑΣ (A 473) να λειτουργούν ως “μητρικά” πλοία μεταφοράς ενώ συνεργασία σε τακτικές επιχειρήσεων αναπτύχθηκε με Δύναμη Επιχειρήσεων αποτελούμενη από φρεγάτα και ΤΠΚ.
Η καταγραφή των αποτελεσμάτων ήταν ικανοποιητική –εξάλλου το σκάφος βρίσκεται σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ– οδηγώντας ήδη στην απόφαση αποστολής Επιστολής Αιτήματος (LOR) για την προμήθειά του, με σκοπό την κάλυψη αναγκών του Στόλου στο προσεχές διάστημα. Η κίνηση αποβλέπει στην ταχεία ένταξη σε υπηρεσία ώριμων σχεδίων που θα καλύψουν άμεσες ανάγκες.
Η Saronic Technologies είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και την παρουσίαση των δυνατοτήτων της στο ΥΠΕΘΑ. Ο Ελληνοαμερικανός συνιδρυτής της και διευθύνων σύμβουλος Ντίνο Μαυρούκας, είχε λάβει μέρος σε εκδήλωση του ΕΛΚΑΚ τον περασμένο Ιούνιο, μιλώντας για τις προσπάθειες της Saronic σε αυτόνομες θαλάσσιες πλατφόρμες που έχουν δοκιμαστεί εκτενώς, συμπληρώνοντας χιλιάδες ώρες και μίλια στην θάλασσα. Ο Αμερικανός ομιλητής, συνδυάζει την επιστημονική γνώση του αντικειμένου με την στρατιωτική προϋπηρεσία στις μονάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (SEAL) του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η αμερικανική εταιρεία δηλώνει ανοικτή στην προοπτική βιομηχανικών συνεργασιών στην Ελλάδα.
Στα μεγάλων διαστάσεων USV που παρουσιάστηκαν στην τελετή εγκαινίων, ήταν και το τροποποιημένο ταχύπλοο VTR που ανέλαβε να αποπερατώσει το Κέντρο Έρευνας/ Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του ΓΕΕΘΑ. Το συγκεκριμένο προορίζεται για τυπικές αποστολές Επιτηρήσεως, Αναγνωρίσεως και Συλλογής Πληροφοριών.
Συμφωνία της STARK στην Αυστραλία για το ελληνικό Περιπλανώμενο Πυρομαχικό Cascade










