Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο “αγώνας δρόμου” με τα Rafale – Το “402” στον ουρανό με ελληνικά διακριτικά

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Χωρίς να δοθεί δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου η παράδοση του “402”, του δευτέρου Rafale στην Πολεμική Αεροπορία. Πρόκειται για διθέσιο Rafale D ενώ το τρίτο αεροσκάφος που ακολουθεί, είναι μονοθέσιο -Ε. 

Τα όσα λίγα έχουν γίνει γνωστά πάντως από το ΓΕΑ, δεν βοηθούν ώστε να καταστεί αντιληπτό το μέγεθος του έργου που σηκώνουν στους ώμους τους αυτή την περίοδο τα στελέχη (και η Πολεμική Αεροπορία συνολικώς) που έχουν αναλάβει την είσοδο σε υπηρεσία του πιο προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους. Κατά καιρούς όμως έχουν αναφερθεί κάποια στοιχεία ενώ άλλα έχουμε αποκαλύψει ωστόσο, η αποσπασματική τους παρουσίαση δεν βοηθάει ώστε να δοθεί η “μεγάλη εικόνα”.

Αυτό που πρέπει να τονισθεί, είναι ο στόχος του προγράμματος, να επιτευχθεί η επιχειρησιακή αξιοποίηση του νέου τύπου στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Το στοιχείο αυτό θα ενισχύσει την επίδραση που θα έχει η ένταξη του Rafale στο δυναμικό της ΠΑ, παρά τον περιορισμένο αριθμό των προς προμήθεια αεροσκαφών. Ως εκ τούτου, πέρα από την επιλογή της προμήθειας κατά βάση μεταχειρισμένων αεροσκαφών, παρακάμπτωντας δηλαδή την χρονοβόρα διαδικασία της παραγωγής αεροσκαφών νέας κατασκευής, η ΠΑ σχεδίασε και ένα αντιστοίχως “επιθετικό” πρόγραμμα εκπαιδεύσεως. Το αποτέλεσμα θα είναι, το πρώτο σμήνος 6 Rafale να βρίσκεται στην Τανάγρα εντός διαστήματος 6μήνου περίπου από την έναρξη παραλαβών, με τον ανάλογο αριθμό ιπταμένων πλήρως επιχειρησιακών σε αυτά και φυσικά, πλήρη τεχνική υποστήριξη.

Ενδεικτικώς, όπως αναφέραμε προσφάτως, στην Γαλλία βρίσκονται σήμερα περί τα 60 στελέχη, ιπτάμενοι και τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων, που εκπαιδεύονται στο Rafale. Ο αριθμός δεν είναι αμελητέος και μπορεί να συγκριθεί ίσως μόνο με τα προγράμματα εκπαιδεύσεως που είχαν σχεδιασθεί στην δεκαετία του 1980 για την προμήθεια τότε των αρχικών Mirage 2000 και F-16.

Ο αριθμός του προσωπικού όμως, ανακλά και στις πρόνοιες της συμβάσεως προμήθειας, στην οποία το κόστος για τα 18 αεροσκάφη ανέρχεται σε 1,8 δισ. € αλλά εξ αυτών, το 1,07 δισ. € περίπου αναλογεί στο κόστος των αεροσκαφών αυτών καθ’ αυτών. Το υπόλοιπο ποσό των 730 εκατ. €καλύπτει την προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος εξομοιωτή πτήσεως, εξοπλισμό αποστολής, εκπαίδευση ιπταμένων και τεχνικού προσωπικού, βιβλιογραφία, υπηρεσίες κ.λπ.” όπως είχε αναφερθεί από τους επισήμους. Επομένως, εάν αναλογισθούμε τον μεγάλο αριθμό στελεχών θα μεταβούν για εκπαίδευση στην Γαλλία, δικαιολογείται απολύτως το υψηλό τίμημα για την εκπαίδευση, η οποία θα συνεχισθεί με την συνδρομή των Γάλλων για κάποιο διάστημα και επί ελληνικού εδάφους.

Μπορούμε να “πληρώσουμε ακριβά” τα Rafale; Ασφαλώς!

Προκειμένου να δοθεί ένα μέτρο συγκρίσεως για τους ρυθμούς που ακολουθεί η ΠΑ σε σχέση με άλλες αεροπορίες, μπορούμε να αναφέρουμε την περίπτωση της παραγγελίας του Rafale από την Ινδία. Η σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2016 για 36 αεροσκάφη και μόλις τον Σεπτέμβριο του 2018, δηλαδή μετά διετία, η Ινδική Αεροπορία απέστειλε στην Γαλλία την πρώτη ομάδα προσωπικού για εκπαίδευση. Πόσοι ήταν αυτοί; Ένας ιπτάμενος, ένας μηχανικός και τέσσερις τεχνικοί. Φυσικά, μετά από αυτά τα 6 άτομα, ακολούθησαν και άλλες αποστολές προσωπικού στην Γαλλία αλλά με αυτό τον αριθμό έγινε η αρχή και μόλις τον Ιούλιο του 2020, δηλαδή 3,5 έτη μετά την υπογραφή συμβάσεως, τα πρώτα 5 Rafale με 7 ιπταμένους πέταξαν στην Ινδία.

Αντιστοίχως, οι πρώτοι Έλληνες μετέβησαν στην Γαλλία για εκπαίδευση πριν καν συμπληρωθεί μήνας από την υπογραφή της συμβάσεως. Η πρώτη ομάδα που ταξίδεψε τον Φεβρουάριο του 2021, απετελείτο από 4 ιπταμένους, 2 μηχανικούς και 10 τεχνικούς, δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός εν σχέσει με την περίπτωση των Ινδών. Καθώς από τον Ιούνιο βρίσκονται στην Γαλλία 4 επιπλέον ιπτάμενοι, αυτό σημαίνει ότι με την άφιξη του πρώτου σμήνους 6 Rafale στην Ελλάδα θα υπάρχουν τουλάχιστον 8 ιπτάμενοι διαθέσιμοι στον τύπο.

Μια τρίτη αποστολή 4 Ελλήνων ιπταμένων αναμένεται να μεταβεί στην Γαλλία για εκπαίδευση, τον ερχόμενο Νοέμβριο. Θα περιορισθεί όμως μόνο στην θεωρητική εκπαίδευση και το πτητικό κομμάτι θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, καθώς στην Τανάγρα θα βρίσκονται οι 4 πρώτοι ιπτάμενοι που θα έχουν αναλάβει και τα καθήκοντα του εκπαιδευτού. Φυσικά αυτό δεν είναι παρά ένα μέρος μόνο του συνολικού προγράμματος εκπαιδεύσεως που προβλέπεται από την σύμβαση. Συνολικώς, περισσότερα από 100 στελέχη της ΠΑ διαφόρων ειδικοτήτων πλην ιπταμένων, θα εκπαιδευθούν στην Γαλλία και θα επιστρέψουν, η πλειοψηφία αυτών στις αρχές του επομένου έτους και οι υπόλοιποι σταδιακώς στην διάρκειά του.

HMDS Targo: “φονικό βλέμμα” για τους Έλληνες ιπταμένους των Rafale

Tags

Related Articles

Back to top button
Close