Ντεμπούτο των Αμερικανών Πεζοναυτών με Ομάδες Τυφεκιοφόρων 15 ανδρών
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Έτοιμο για την πρώτη ανάπτυξη μονάδος οργανωμένης βάσει της νέας Ομάδος Τυφεκιοφόρων δυνάμεως 15 ανδρών, είναι το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Το 2ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος Πεζοναυτών, είναι η πρώτη μονάδα που αναδιοργανώθηκε με τις νέου τύπου Ομάδες Τυφεκιοφόρων και πρόκειται να αναπτυχθεί σύντομα με την 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών (26 MEU).
H αναδιοργάνωση της Ομάδος Τυφεκιοφόρων ανακοινώθηκε πέρυσι από τον διοικητή του Σώματος και η επί επτά δεκαετίες “παραδοσιακή” ομάδα των 13 Πεζοναυτών, αποφασίσθηκε να ενισχυθεί με δύο επιπλέον άνδρες, έναν Βοηθό Ομαδάρχη και έναν Χειριστή Συστημάτων Ομάδος. Έτσι, η σύνθεση περιλαμβάνει πλέον τρία υποστοιχεία των 4 ανδρών και ένα στοιχείο Διοικήσεως με τον Ομαδάρχη, τον Βοηθό Ομαδάρχη και τον Χειριστή Συστημάτων.
Η αντίληψη της νέας Ομάδος Τυφεκιοφόρων, διέπεται από την ένταξη σε αυτό το χαμηλό κλιμάκιο υλικών νέας τεχνολογίας, που εξασφαλίζουν ανώτερη επίγνωση καταστάσεως, όσο και νέων όπλων. Ο Χειριστής Συστημάτων θα χειρίζεται κατά βάση ένα μικρό drone και άλλα υλικά Ηλεκτρονικού Πολέμου και επικοινωνιών, που θα χορηγηθούν στην συνέχεια. Ενώ όμως στα σχετικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο μειώσεως της δυνάμεως της Ομάδος, τελικώς κρίθηκε ότι η μεγιστοποίηση της αξιοποιήσεως των νέων τεχνολογιών θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με αύξηση του προσωπικού ενώ η προσθήκη του Βοηθού Ομαδάρχου βελτιώνει την Διοίκηση & Έλεγχο που ασκείται. Μείωση της δυνάμεως, θα επηρέαζε την ικανότητα μάχης και αποτελεσματικότητος (παραμονή στο πεδίο της μάχης) της Ομάδος.
Η απόφαση του Σώματος Πεζοναυτών προβλέπει ότι οι μονάδες που παραμένουν στις ΗΠΑ διατηρούν Ομάδες Τυφεκιοφόρων των 12 ανδρών ενώ σε όσες αναπτύσσονται για επιχειρησιακά ταξίδια οι Ομάδες ενισχύονται με 3 άτομα. Η μείωση κατά έναν άνδρα των Ομάδων που παραμένουν στις ΗΠΑ, εξασφάλισε θέσεις που πρέπει να πληρώσει το Σώμα με νέες ειδικότητες, κατά βάση σχετιζόμενες με τον Κυβερνοπόλεμο.
Οι Αμερικανοί Πεζοναύτες διατηρούσαν ανέκαθεν πιο “βαριά” Ομάδα Τυφεκιοφόρων, επειδή ως Εκστρατευτική Δύναμη θεωρούν ότι η υπερίσχυση έναντι του αντιπάλου, ξεκινά από το χαμηλό κλιμάκιο της Ομάδος. Αντιθέτως, οι συμβατικοί στρατοί που υπολογίζουν πάντα ότι θα αναμετρηθούν με πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από όλες τις απόψεις, αποδίδουν έμφαση στην δράση των κλιμακίων λόχου και άνω.
Η αναδιοργάνωση της Ομάδος Τυφεκιοφόρων Πεζοναυτών, αποβλέπει στην επαύξηση της ικανότητος αντιμετωπίσεως συμβατικών τακτικών στρατών υψηλού τεχνολογικού επιπέδου, όπως ο Ρωσικός και ο Κινεζικός Στρατός. Προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, επιδιώκεται η εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών με την χορήγηση συσκευών όπως τα drone αλλά και η βελτίωση της εκπαιδεύσεως, με έμφαση στην ικανότητα κατευθύνσεως πυρών υποστηρίξεως. Για τον λόγο αυτόν, επιδιώκεται τουλάχιστον ένα μέλος της Ομάδος Τυφεκιοφόρων να κατέχει βασικές γνώσεις στην κατεύθυνση πυρών καμπύλης τροχιάς όσο και αεροπορικής υποστηρίξεως. Τρίτη παράμετρος στην αναδιοργάνωση, είναι η βελτίωση του οπλισμού, στον οποίο θα προστεθεί ο αντιαρματικός εκτοξευτής M3E1 Carl Gustaf των 84 mm ενώ προηγουμένως η Ομάδα δεν διέθετε αντιαρματική ικανότητα.
Η φιλοσοφία της αναδιοργανώσεως της Ομάδος Τυφεκιοφόρων Πεζοναυτών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή δεν προέκυψε από την ανάγκη αντιμετωπίσεως ανταρτών αλλά συμβατικών τακτικών στρατών. Η Ομάδα Τυφεκιοφόρων προορίζεται για τακτικό αγώνα πεζικού και όχι Ειδικές Επιχειρήσεις, δείχνοντας την αντίληψη που κυριαρχεί σε ένα Σώμα με σαφή προσανατολισμό δυνάμεως “επεμβάσεως” και προκρίνει την ισχύ της Ομάδος Μάχης έναντι των υψηλότερων κλιμακίων.
Το τελευταίο θα πρέπει να απασχολήσει τους επιτελείς στον Ελληνικό Στρατό, οι οποίοι πιεζόμενοι από την λειψανδρία έχουν υποχρεωθεί σε οργανωτικούς ακροβατισμούς ως προς την οργάνωση της Ομάδος Μάχης των μονάδων “βαρέως” Πεζικού, όπως είναι τα Μηχανοκίνητα Τάγματα αλλά και των μονάδων Ελαφρού Πεζικού. Η υιοθέτηση Ομάδος Μάχης των 6 ανδρών, συνιστά επικίνδυνο συμβιβασμό.