Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΝΗ-90: Μαζεύοντας τα “σπασμένα” του Π. Καμμένου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πόσα χρήματα ζητάνε οι Γάλλοι για “αποθήκευτρα”, λόγω της απόφασης του Π. Καμμένου στις αρχές του 2015, να διακόψει τις παραδόσεις των ελικοπτέρων ΝΗ-90; Κάπου 35 εκατ. ευρώ! Αυτό “κατάφερε” με την προσωπική του απόφαση ο τότε ΥΕΘΑ, που προχθές δήλωσε επισήμως την αποχώρησή του από την “ενεργό” πολιτική. Συν το ότι φεύγοντας από το ΥΠΕΘΑ, άφησε καθηλωμένο τον στόλο των 14 ΝΗ-90, αφού μόλις ένα παραμένει επιχειρησιακώς διαθέσιμο και του έχουν ανατεθεί καθήκοντα αεροδιακομηδών για το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες.

Διαβουλεύσεις είχαν αυτές τις ημέρες εκπρόσωποι της ΓΔΑΕΕ και της NH Industries, με σκοπό την κατάρτιση κοινώς αποδεκτού σχεδίου της 6ης τροποποιήσεως της Συμβάσεως 034Α/03, με την οποία θα παραδοθούν τα τελευταία 6 ελικόπτερα. Η σύμβαση θα προβλέπει βασικώς την καταβολή της τελευταίας δόσεως αποπληρωμής ύψους 110 εκατ. ευρώ και σύναψη συμβάσεως FOS ύψους 20 εκατ. ευρώ, με την οποία επιδιώκει η ελληνική πλευρά να ακυρώσει την απαίτηση του κατασκευαστού για τα έξοδα φυλάξεως ελικοπτέρων στην Γαλλία, τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από το 2015 η Ελλάδα.

Η υποστήριξη του τύπου αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω συμφωνίας που περιλαμβάνει την παροχή ανταλλακτικών αξίας 20 εκατ. ευρώ, μέσω προγράμματος ΑΩ ενώ σε βραχυπρόθεσμη βάση, έχει προκηρυχθεί από την ΓΔΑΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου 2018 ο Διαγωνισμός υπ’ αριθ. 09/2018 “Υποστήριξη Ελικοπτέρων (Ε/Π) ΝΗ90 (Μεταφορικά Ελικόπτερα)” διετούς διαρκείας και προϋπολογισμού ύψους 5 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαδοχικές αναβολές, στις 11 Φεβρουαρίου 2019 είχε ανακοινωθεί ότι ο διαγωνισμός μετατέθηκε για τις 2 Απριλίου, με την αποσφράγιση των φακέλων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταστροφική απόφαση του Π. Καμμένου, απαιτήθηκαν δύο έτη ώστε να υπογραφεί η 5η τροποποίηση στις 31 Ιανουαρίου 2017, με την οποία παραδόθηκαν στην Ελλάδα 3 ελικόπτερα που είχαν ήδη κατασκευαστεί και παρέμεναν στην Γαλλία (“ΕΣ 891”, “ΕΣ 851”, “ΕΣ 852”). Η εξέλιξη προέκυψε μόνο έπειτα από πίεση του Γάλλου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Εάν είχε υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων όπως προβλεπόταν από την 4η τροποποίηση της αρχικής συμβάσεως, η Αεροπορία Στρατού θα διέθετε από το 2016 πλήρως επιχειρησιακά τα 20 ΝΗ-90 εκ των οποίων 4 προορίζονται για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι χειρισμοί Καμμένου, προκάλεσαν 5ετή καθυστέρηση και απαξίωση των ήδη παραδοθέντων, χωρίς κανένα όφελος για τον Ελληνικό Στρατό.

Ξεπαγώνει το πρόγραμμα των ελικοπτέρων ΝΗ-90 – Καμμία εξήγηση από τον Καμμένο για το τί κατάφερε

Tags

Related Articles

Back to top button
Close