Νέο σύστημα μετεκπαιδεύσεως εφέδρων αξιωματικών υιοθέτησε το ΓΕΣ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ένα νέο σύστημα μετεκπαιδεύσεως των εφέδρων αξιωματικών, εφάρμοσε εφέτος το Γενικό Επιτελείο Στρατού, με σκοπό την βελτίωση της παρεχομένης εκπαιδεύσεως σε συνάρτηση με περιορισμό του κόστους. Το νέο σύστημα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο σε δοκιμαστική βάση και αξιολογείται ως επιτυχές στην εφαρμογή του.
Επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί την τεχνολογία και το διαδίκτυο, το ΓΕΣ καθιέρωσε στο τυπικό εβδομαδιαίας διαρκείας (πέντε εργάσιμες ημέρες) πρόγραμμα μετεκπαιδεύσεως, μόνο στις τρεις τελευταίες ημέρες να απαιτείται η φυσική παρουσία των προσκληθέντων στην οικία Σχολή. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η συνολική δαπάνη.
Συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν την πρόσκλησή τους για μετεκπαίδευση, μέσω προσβάσεως στο e-learning που δίδεται στους εφέδρους αξιωματικούς, αυτοί καλούνται να μελετήσουν στον ελεύθερο χρόνο τους καθορισμένη ύλη μαθημάτων που προσφέρεται σε μορφή εγγράφων PDF όσο και εκπαιδευτικά βίντεο επί των αντικειμένων κάθε ειδικότητος (π.χ. τυφεκιοφόρος, χειριστής αντιαρματικών όπλων, πολυβόλων, όλμων, διαβιβαστές κ.λπ.).
Στο τέλος, οι έφεδροι αξιωματικοί υποβάλλονται πρώτα σε μία γενική δοκιμασία αξιολογήσεως (τεστ) που αφορά ερωτηματολόγιο, στο οποίο οι μισές ερωτήσεις έχουν επιλογή απαντήσεως “Σωστό” – “Λάθος” και οι υπόλοιπες προβλέπουν πολλαπλές επιλογές απαντήσεως. Μετά το γενικό τεστ, ακολουθεί την επομένη ημέρα η τελική εξέταση, επίσης διαδικτυακώς. Κάθε τεστ περιλαμβάνει 100 ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν εντός χρονικού διαστήματος 60 λεπτών.
Δι’ αυτής της μεθόδου, οι έφεδροι αξιωματικοί φρεσκάρουν αφενός τις γνώσεις τους, αφετέρου αποκτούν νέες, διδασκόμενοι νέα αντικείμενα, βάσει των εξελίξεων του Όπλου τους. Το κέρδος είναι μεγάλο για την Διεύθυνση Επιστρατεύσεως του ΓΕΣ, δεδομένου ότι επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση πολύ μεγαλύτερου αριθμού εφέδρων αξιωματικών, σε σχέση με τους μέχρι πρότινος ρυθμούς.
Οι δύο ημέρες που διεξάγονται τα διαδικτυακά τεστ, θεωρούνται οι πρώτες του προγράμματος μετεκπαιδεύσεως. Τις επόμενες τρεις ημέρες, οι έφεδροι αξιωματικοί παρουσιάζονται στην Σχολή, αναλόγως ειδικότητος. Το διάστημα αυτό αναλώνεται σε μαθήματα αιθούσης και εκπαίδευση με την βοήθεια προσομοιωτών διαφόρων οπλικών συστημάτων. Το πρόγραμμα πρακτικής εκπαιδεύσεως περιλαμβάνει ανά περίπτωση και την εκτέλεση βολών φορητού οπλισμού.
Την τελευταία ημέρα, στους εφέδρους αξιωματικούς Όπλων, πραγματοποιείται σενάριο ασκήσεως με το σύστημα ΙΑΝΟΣ και προσομοιωτής μάχης που δημιουργεί εικονικό πεδίο μάχης στο οποίο διεξάγεται εκπαίδευση ομάδος και διμοιρίας μάχης, με πολλαπλά σενάρια. Η εκπαίδευση ολοκληρώνεται με διαγώνισμα και στο τέλος γίνεται επίδοση διπλωμάτων ενώ οι έφεδροι αξιωματικοί συμπληρώνουν φυλλάδιο στο οποίο αξιολογούν την εκπαίδευση στην οποία υποβλήθηκαν.
Από την μέχρι σήμερα εμπειρία, διαπιστώθηκε η προθυμία των εφέδρων αξιωματικών να παραμείνουν ενεργοί οι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί τους στην βάση ηλεκτρονικής μαθήσεως, ώστε να διατηρήσουν επαφή με τα δρώμενα. Το ΓΕΣ αξιολόγησε το αίτημα, το οποίο έγινε αποδεκτό.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η νέα διαδικασία μετεκπαιδεύσεως που υιοθετήθηκε από το ΓΕΣ, επαυξάνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον και κερδίζει τις εντυπώσεις των εφέδρων αξιωματικών. Αποστολή των εφέδρων αξιωματικών δεν είναι να διαδραματίσουν απλώς τον ρόλο ενός ακόμη στρατιώτη αλλά σε περίπτωση επιστρατεύσεως θα κληθούν να διοικήσουν τμήμα της ειδικότητός τους. Επιπλέον, το ΓΕΣ και η Διεύθυνση Επιστρατεύσεως συγκεκριμένως, έχουν γίνει αποδέκτες του μεγάλου και συγκινητικού ενδιαφέροντος πολλών εφέδρων αξιωματικών, οι οποίοι έχει τύχει να μεταναστεύσουν ωστόσο, σπεύδουν να επικοινωνήσουν και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για όποια πρόσκληση ανακύψει. Όλα αυτά, οδήγησαν στην μελέτη του ζητήματος και εκ του αποτελέσματος μπορεί να υποστηριχθεί ότι το ΓΕΣ πέτυχε κάτι σημαντικό.