Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Νέο εργοστάσιο πυρομαχικών ανεγείρει η Rheinmetall – Πλήρης αυτάρκεια της Γερμανίας

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε την ανέγερση νέου εργοστασίου παραγωγής πυρομαχικών πυρομαχικών στο Ούντερλους, την παραδοσιακή έδρα της στην Κάτω Σαξονία. Η κίνηση εντάσσεται στην στρατηγική ενισχύσεως της αυτοδυναμίας της Γερμανίας στην παραγωγή πυρομαχικών και θα ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας έτι περαιτέρω, προκειμένου να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες αλλά και την αυξημένη διεθνή ζήτηση. 

Στην σχετική τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν και ο Γερμανός υπουργός Αμύνης Μπόρις Πιστόριους. Το νέο εργοστάσιο θα κατασκευάζει 200.000 βλήματα πυροβολικού ετησίως και μέχρι 1.900 τόννους εκρηκτικών RDX, συν προαιρετικώς προωθητικά γεμίσματα. Επιπλέον, θα μπορούν να παραχθούν πυραυλοκινητήρες και πιθανώς πολεμικές κεφαλές, αναγκαία για μελλοντικά προγράμματα του γερμανικού πυροβολικού πυραύλων.

Το έργο, που αντιπροσωπεύει επένδυση τάξεως 300 εκατ. €, χρηματοδοτείται αποκλειστικώς από την γερμανική εταιρεία και θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας. Με την προσθήκη αυτήν στο δυναμικό της Rheinmetall, η γερμανική κυβέρνηση θα απαλλαγεί εντελώς από την εξάρτηση της λήψεως αδείας εξαγωγής από χώρες στις οποίες εδρεύουν θυγατρικές της γερμανικής εταιρείας και θα μπορεί αυτή να ορίζει τις επιλογές της στον τομέα της Εθνικής Ασφαλείας.

Η αποπεράτωση του έργου θα γίνει σε διάστημα 12 μηνών μόνο, από την ανάθεση συμβάσεως. 

Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Rheinmetall, αναφέρεται ότι οι αποθήκες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι άδειες, προφανώς και μετά την αποστολή πυρομαχικών στην Ουκρανία. Σημειώνεται δε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων θα απορροφήσει περίπου 40 δισ. € σε βάθος χρόνου, όπως και η αδυναμία της Δύσεως να καλύψει την τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών της Ουκρανίας, στην αναμέτρησή της με την Ρωσία. Μέχρι το 2025, η Rheinmetall σκοπεύει να έχει παράξει 700.000 βλήματα πυροβολικού και 100.000 πυρίτιδος, στα εργοστάσιά της σε Γερμανία, Ισπανία, Νότιο Αφρική, Αυστραλία και Ουγγαρία.  

Η κυβερνητική αποτυχία στις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών αμυντικών βιομηχανιών

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close