Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών για την Ουκρανία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την μεταπώληση παλαιών αποθεμάτων πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού, καλείται να εγκρίνει μεταξύ άλλων σήμερα, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, σε ενημέρωση από τον ΥΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Πρόκειται για μία μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών, που αφορά μέσα και μεγάλα διαμετρήματα πυροβόλων, που είτε ανήκουν σε παλαιές μερίδες παραγωγής, είτε δεν είναι χρήσιμα πλέον επειδή τα σχετικά όπλα έχουν αποσυρθεί από υπηρεσία. Τα προς έγκριση πυρομαχικά, είναι των εξής ειδών:

  • 30 mm x 173: πυρομαχικό για αντιαεροπορικά πυροβόλα ARTEMIS 30, που έχουν αποσυρθεί από υπηρεσία.
  • 40 mm x 331 R: πυρομαχικό για αντιαεροπορικά πυροβόλα Bofors, που έχουν αποσυρθεί από υπηρεσία. Διατηρούνται σε ορισμένα πλοία του Στόλου αλλά το Πολεμικό Ναυτικό έχει δικό του απόθεμα.
  • 105 mm x 617: πυρομαχικό πυροβόλου CN 105 F1 αρμάτων μάχης AMX-30 γαλλικής προελεύσεως, που έχουν αποσυρθεί από υπηρεσία.
  • 155 mm: βλήμα πυροβολικού μάχης.
  • 175 mm: βλήμα πυροβολικού μάχης. Παραχωρήθηκαν τεράστιες ποσότητες από αμερικανικά αποθέματα αλλά σήμερα μόνο ένας μικρός αριθμός αυτοκινούμενων πυροβόλων M107 των 175 mm διατηρείται σε υπηρεσία.
  • 203 mm: βλήμα πυροβολικού μάχης.

Τα πυρομαχικά μεταπωλούνται μέσω διακρατικής συμφωνίας πάντοτε και κατά την πρακτική που ακολουθείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ, συνάπτεται σύμβαση με την Τσεχία. Ο τελικός παραλήπτης είναι η προφανώς η μαχόμενη Ουκρανία. Το συνολικό ύψος της συμβάσεως είναι 175 εκατ. €. Τα χρήματα, όπως και σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, αποδίδονται απευθείας στο ΓΕΣ, το οποίο έχει την δυνατότητα άμεσης διαθέσεως προς κάλυψη διαφόρων απαιτήσεων. Με αυτό τον τρόπο, τελευταία έχουν καλυφθεί πολλές ανάγκες συντηρήσεως υλικού που παρέμεναν επί μακρόν σε εκκρεμότητα εξαιτίας προϋπολογισμών ανεπαρκών κονδυλίων.

Η αντεπίθεση της MBDA στα αντιαρματικά όπλα και οι συνεργασίες με την Ελλάδα

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close