Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η Βουλή ενέκρινε 5 εξοπλιστικά – MQ-9B SeaGuardian και AAV7A1 συζητήθηκαν έντονα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Από τις πιο έντονες σε επίπεδο ερωτήσεων, ήταν η χθεσινή ενημέρωση του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου προς τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, αναφορικώς με την διαδικασία εξελίξεως ενός εξοπλιστικού προγράμματος αρμοδιότητος ΓΕΣ, δύο αρμοδιότητος ΓΕΝ και δύο αρμοδιότητος ΓΕΑ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Τα προγράμματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Το πρόγραμμα ενδιαφέροντος ΓΕΣ αφορούσε την προμήθεια 76 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV7A1 συνολικού εκτιμώμενου ύψους 291 εκατ. €. Τα οχήματα είναι μεταχειρισμένα, προερχόμενα από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και πριν παραδοθούν θα υποβληθούν σε εργασίες πλήρους ανακατασκευής. Το αναφερόμενο κόστος είναι κατ’ εκτίμηση το μέγιστο με προβλέψεις για εκπαίδευση, όπλα, πυρομαχικά, FOS, δημιουργία ειδικών υποδομών κ.λπ. αλλά εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να εξαντληθεί. 

. Τα προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΑ αφορούσαν:

  • Ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας 3 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων MQ-9B SeaGuardian με δύο Σταθμούς Ελέγχου Εδάφους (Ground Control Station) συνολικού εκτιμώμενου ύψους 388 εκατ. € περίπου. Το σύστημα κρίνεται απαραίτητο για εκπλήρωση φάσματος αποστολών με μικρό κόστος όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και εκτός FIR Αθηνών, συνθήκη την οποία ικανοποιεί η μεγάλη αυτονομία 40 ωρών πτήσεως του τύπου.
  • Ενεργοποίηση υποπρογράμματος εκποιήσεως των 18 μαχητικών αεροπλάνων Mirage 2000BGM/EGM στο πλαίσιο της συμβάσεως προμήθειας 18 μαχητικών Rafale. Στην εκποίηση περιλαμβάνονται αεροκινητήρες, εξοπλισμός, απόθεμα ανταλλακτικών κ.λπ., που εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 117 εκατ. €. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται καθαρά για εκτίμηση αξίας της ελληνικής πλευράς, η οποία θα προσδιορισθεί μέσω σχετικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΔΑΕΕ και Dassault Aviation. Με βάση διεθνή παραδείγματα, το οικονομικό όφελος αναμένεται περιορισμένο.

Τα δύο προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΝ, ήταν:

  • Ενεργοποίηση προγράμματος ενσωματώσεως του συστήματος Αναγνωρίσεως Φίλου ή Εχθρού (IFF) εκδόσεως Mode 5 στα πολεμικά μέσα, κόστους περίπου 53 εκατ. €. Πρόκειται για μετάβαση συνολική των Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ήδη ανάλογο πρόγραμμα έχει εγκριθεί για την Πολεμική Αεροπορία από την Βουλή στις 8 Ιουνίου 2021. Η προθεσμία που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ είναι μέχρι το 2025 αλλά ο ρυθμός προόδου στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών – μελών, δείχνει ότι όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα, θα υπάρξει νέα παράταση.
  • Ενεργοποίηση υποπρογράμματος τεχνικής και εφοδιαστικής υποστηρίξεως κινητήρων υποβρυχίων Type 209, κόστους 21 εκατ. € περίπου. Πρόκειται για πρόγραμμα διαρκείας μερικών ετών, το οποίο είναι ευέλικτο καθώς υπάρχουν πρόνοιες σχετικών τροποποιήσεων στο μέλλον λόγω αποσύρσεως μονάδων.

Εγκρίθηκε από το ΣΑΓΕ το πρόγραμμα 76 AAV7A1 για τους Πεζοναύτες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close