Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Νέα τουρκική “Άσκηση Ανοικτών Θαλασσών” στα ανοικτά της Λιβύης

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Νέα διακλαδική “Άσκηση Ανοικτών Θαλασσών” για εξάσκηση επιτελείων και δυνάμεων σε επιχειρήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η δραστηριότητα σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από κοινού, από δυνάμεις της αεροπορίας και του ναυτικού, με τον επιχειρησιακό έλεγχο των 17 συμμετεχόντων αεροσκαφών να ασκεί Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) της Διοικήσεως Τακτικής Αεροπορίας που εδρεύει στο Εσκισεχίρ. Τον επιχειρησιακό έλεγχο των 8 φρεγατών και κορβετών που συμμετείχαν από πλευράς ναυτικού, είχε η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων ενώ την τακτική διοίκηση άσκησε η Δύναμη Αποστολής Βορρά.

Η άσκηση διήρκεσε 8 ώρες και οι συμμετέχουσες δυνάμεις έφθασαν σε απόσταση 1.050 ν.μ. (2.000 χλμ.) περίπου από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Οι συμμετέχουσες δυνάμεις ασκήθηκαν σε διαδικασίες Διοικήσεως & Ελέγχου, ναυτικά γυμνάσια, εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών, διακλαδικές αεροναυτικές επιχειρήσεις ενώ πραγματοποιήθηκε σύνθεση και διανομή κοινής ναυτικής και αεροπορικής εικόνας.

Επί της ουσίας, η άσκηση απέβλεψε στην προβολή ισχύος της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή του Λιβυκού Πελάγους που θεωρητικώς εμπίπτει στην ΑΟΖ της Λιβύης. Από αυτή την άποψη, η Άγκυρα επεδίωξε να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητος τόσο έναντι της Ελλάδος αλλά με αποδέκτη και τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη, στην οποία ήδη εμπλέκεται ενεργά με στρατιωτική συμμετοχή.

Από πλευράς αεροπορικών δυνάμεων, φαίνεται ότι συμμετείχαν 2 Αερομεταφερόμενα Συστήματα Εγκαίρου Προειδοποιήσεως & Ελέγχου Ε-7Τ, 3 αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού KC-135R, 2 αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130, 2 αεροσκάφη τακτικών μεταφορών CN-235 και 8 μαχητικά F-16.

Είναι σαφές ότι από πλευράς ναυτικών δυνάμεων ενδιέφερε η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση αεροπορικών επιθέσεων ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη εξασκήθηκαν σε αποστολές προσβολής ναυτικών μονάδων. Πρόκειται για τις δύο κύριες αποστολές που αναμένεται να αναληφθούν σε περίπτωση αεροναυτικής αναμετρήσεως με την Ελλάδα, σε ανοικτή θαλάσσια περιοχή ανατολικώς Ρόδου ή νοτίως – νοτιοανατολικώς Κρήτης.

Τα F-16 έφεραν φορτίο όπλων για αποστολές αναχαιτίσεως, πιθανώς για τον φόβο αντιμετωπίσεως εχθρικής αεροπορικής αντιδράσεως. Τα αεροσκάφη τακτικών μεταφορών πέταξαν μεταφέροντας παλετοποιημένες λέμβους και διασώστες, για την περισυλλογή ιπταμένων σε περίπτωση εγκαταλείψεως.

Την τουρκική εκπαιδευτική δραστηριότητα παρακολούθησε διακριτικώς έξοδος ΑΣΕΠΕ EMB-145H της Πολεμικής Αεροπορίας, που πέταξε στην περιοχή Κρήτης.

Την ίδια ημέρα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Κρήτης, διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και του υποβρυχίου ΝΗΡΕΥΣ, με Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close