Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Νέα ερώτηση βουλευτού για ΕΑΣ – Γιατί δεν γίνεται συζήτηση στην Βουλή;

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εύλογες απορίες εκφράζει με νέα ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτριος Μπιάγκης, εξ αφορμής της νέας απόφασης για μετεγκατάσταση των ΕΑΣ από τον Υμηττό στο Συγκρότημα Εργοστασίου Λαυρίου, όπως ήταν και η αρχική εισήγηση, αντί της Μάνδρας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η κυβερνητική απόφαση για μετεγκατάσταση στην Μάνδρα και το κλείσιμο του Συγκροτήματος Εργοστασίου Υμηττού που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2022, βρισκόταν σε αντίθεση με τις εισηγήσεις τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΑΣ Νικολάου Κωστόπουλου, όσο και του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα. Αμφότεροι, προέκριναν ως καταλληλότερη την επιλογή του Λαυρίου.

Ο κ. Μπιάγκης απαριθμεί τις διαφαινόμενες μόνο περιττές οικονομικές επιπτώσεις – σπατάλες, εξαιτίας αυτής της τριετούς κυβερνητικής παλινωδίας, οι οποίες προέκυψαν λόγω αναθέσεων μελετητικών συμβάσεων όσο και από την ακύρωση συμβάσεων, στις οποίες υποχρεώθηκαν να προβούν στο μεταξύ, τα ΕΑΣ.

Ενδιαφέρον στο σκεπτικό που αναπτύσσει ο βουλευτής, είναι το σημείο στο οποίο πιθανολογεί ότι η απόφαση μετεγκαταστάσεως στην Μάνδρα, όπως και το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων των ΕΑΣ, «ενδεχομένως αποτελούσε απαίτηση» της σλοβακικής, τσεχικών συμφερόντων, MSM Export s.r.o., με την οποία από τον Απρίλιο του 2022 υπήρχαν διαπραγματεύσεις για την συνδιαχείριση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λαυρίου.

Από την απόφαση μετεγκατατάσεως στο Λαύριο, προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά, όπως εάν πλέον θα εγκατασταθούν εκεί και θα επαναλειτουργήσουν οι γραμμές παραγωγής μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, ή απλώς θα αποθηκευτούν.

Ο βουλευτής, ρωτάει επίσης εάν εκτός της κοινοπραξίας προς συνεκμετάλλευση του Συγκροτήματος Εργοστασίου Λαυρίου, σχεδιάζεται επέκταση της συνεργασίας με την MSM Export s.r.o. και σε άλλους τομείς (πιθανώς υπονοείται εδώ ότι η στροφή προς Λαύριο προέκυψε από απαίτηση του ξένου συνεργάτη;), εάν η συνεργασία με τσέχικες εταιρείες προβλέπεται να επεκταθεί στο Συγκρότημα Εργοστασίου Αιγίου αλλά θέτει ακόμη και θέμα “ελέγχου” της οικονομικής και πιστοληπτικής ικανότητος της MSM Export s.r.o., όπως και επιλογής της συγκεκριμένης θυγατρικής για συνεργασία, αντί της “μητρικής” MSM Group!

Τα ανωτέρω, αφορούν καθαρά ερωτήσεις αρμοδιότητος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, παρόλο που η ερώτηση απευθύνεται και προς τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια. Μέχρι σήμερα, οι δύο υπουργοί αποφεύγουν συστηματικώς να απαντήσουν και οι κυβερνητικές επιλογές μένουν δίχως εξηγήσεις. Τα ερωτηματικά και οι απορίες που συσσωρεύονται, προσφέρονται για μία ειδική ενημέρωση στην Βουλή, όπου θα αναπτυχθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, θα δοθούν απαντήσεις και θα λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις.

Η ερώτηση του κ. Μπιαγκή, έχει ως εξής:

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη απόφασή του, στις 20 Μαΐου 2024 (συνεδρίαση 284), το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. (ΕΑΣ) αποφάσισε ομοφώνως, ότι η μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού θα γίνει στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Λαύριο. Με αυτή την απόφαση τροποποιήθηκε η από 13 Φεβρουαρίου 2014 προγενέστερη σχετική απόφαση (συνεδρίαση 274), σύμφωνα με την οποία, χώρος υποδοχής του εργοστασίου Υμηττού θα ήταν το εργοστάσιο της Μάνδρας.

Η αρχική απόφαση για την μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ στη Μάνδρα και το κλείσιμο του εργοστασίου του Υμηττού είχε ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί στην διοίκηση των ΕΑΣ με την από 14 Απριλίου 2022 επιστολή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικολάου Κουλοχέρη. Και αυτό, σε αντιδιαστολή με τη διαφορετική άποψη, τόσο του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας κ. Νικ. Κωστόπουλου (με την από 2 Ιουλίου 2021 επιστολή του στην Deloitte), όσο και του τέως Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα (με την από 14 Απριλίου 2021 δημόσια δήλωσή του), οι οποίοι αμφότεροι προέκριναν ως καταλληλότερο χώρο υποδοχής το εργοστάσιο του Λαυρίου.

Συνεπώς, η από πάσης άποψης εύλογη απόφαση μετεγκατάστασης του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Λαύριο καθυστέρησε τρία και πλέον χρόνια από την αντίστοιχη εξαγγελία του Πρωθυπουργού.

Οι επιβαρυντικές επιπτώσεις από την προχειρότητα και τις λανθασμένες αποφάσεις στο ζήτημα της μετεγκατάστασης του εργοστασίου των ΕΑΣ και κυρίως από τον χαμένο χρόνο εξαιτίας της παλινωδίας για την απόφαση επιλογής του χώρου υποδοχής, μεταξύ της 14ης Απριλίου 2022 (επιστολή κ. Κουλοχέρη) και 20ης  Μαΐου 2024 (ανάκληση της απόφασης για Μάνδρα), συνοψίζονται ως κάτωθι:

 • Από μελετητικές εργασίες για τη μερική μετεγκατάσταση του Υμηττού στη Μάνδρα που ανατέθηκαν σε διάφορους ιδιωτικούς φορείς από τα ΕΑΣ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ, προέκυψε κόστος που υπερβαίνει τα 3.000.000 ευρώ.
 • Σύμφωνα με την σύμβαση ανάθεσης του έργου της μετεγκατάστασης στη Μάνδρα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προς το ΤΑΙΠΕΔ, ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 18.494.600 ευρώ. Στα πλαίσια αυτής της σύμβασης ανατέθηκαν σε ιδιωτικούς φορείς τρεις μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική) σημαντικού κόστους, ενώ προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ διαγωνισμός για την διαμόρφωση των χώρων του εργοστασίου της Μάνδρας, προϋπολογισμού 7.112.956 ευρώ.
 • Αμέσως μετά την επιστολή του κ. Κουλοχέρη, στις 22 Ιουνίου 2022 (συνεδρίαση 218), το ΔΣ των ΕΑΣ ακύρωσε τρείς εξαγωγικές συμβάσεις ύψους 2.641.818 ευρώ, λόγω και της απόφασης για μετεγκατάσταση μέχρι 31/12/2022, με πρόσθετη επιβάρυνση 130.842 ευρώ από κατάπτωση εγγυητικών επιστολών.
 • Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την από 3 Οκτωβρίου 2022 απάντηση σε σχετική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής (Αρ. 6033/24.6.2022), ανέφερε προγράμματα προϋπολογισμού 309.854.837 ευρώ, τα οποία είχε πρόθεση να αναθέσει στα ΕΑΣ. Όμως καμιά ανάθεση δεν πραγματοποιήθηκε, ως απόρροια της απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να κλείσει το εργοστάσιο του Υμηττού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Ως εκ των ανωτέρω, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαίωσε τις δημόσιες επισημάνσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ./Κινήματος Αλλαγής, περί ευκαιριακής, πρόχειρης, άνευ στοιχειώδους τεκμηρίωσης και επιβλαβούς για το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια, εξαγγελίας και διαδικασίας υλοποίησης της μετεγκατάστασης, ενώ παράλληλα ενίσχυσε τις ανησυχίες μας ότι, μέσω αυτής,  υπήρξε σχεδιασμός να κλείσουν σημαντικές δραστηριότητες της εταιρίας.

Δεδομένου ότι, η ανακοίνωση για την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ από τον Υμηττό αξιολογήθηκε από την αρχή θετικά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ./Κίνημα Αλλαγής, αλλά παράλληλα εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες για την προχειρότητα του σχεδιασμού, σοβαρές αντιρρήσεις για το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων και σοβαρές αμφιβολίες για την καταλληλόλητα και την επάρκεια χώρων του εργοστασίου της Μάνδρας ως εναλλακτική επιλογή μετεγκατάστασης του εργοστασίου του Υμηττού,

Δεδομένου ότι, δεν δόθηκαν εξηγήσεις γιατί δεν επιλέχθηκε εξ αρχής ως χώρος μετεγκατάστασης το εργοστάσιο του Λαυρίου που αποδεδειγμένα πληρούσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις,

Δεδομένου ότι, διαπιστώθηκαν σοβαρά λάθη σε κρίσιμα πρωτογενή στοιχεία των μελετών μετεγκατάστασης,

Δεδομένου ότι, δαπανήθηκαν σημαντικά ποσά για μελέτες κ.λπ., από το 2021 και μέχρι πρόσφατα, για την μετεγκατάσταση στο εργοστάσιο της Μάνδρας αν και ήταν εξ αρχής προφανές ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση,

Δεδομένου ότι, από την 14η Απριλίου 2022 και μετά η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΑΣ διαπραγματεύονταν με την M.S.M. Export, αναφορικά με τη συνδιαχείριση του εργοστασίου του Λαυρίου και συνεπώς η απόφαση μετεγκατάστασης στην Μάνδρα και το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων ενδεχομένως αποτελούσε απαίτηση της ξένης εταιρίας,

Δεδομένου ότι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ./Κίνημα Αλλαγής ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της λειτουργίας, την εξυγίανση και την ανάπτυξη της μοναδικής βιομηχανίας πυρομαχικών στην Ελλάδα, χωρίς μείωση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

 1. Η απόφαση για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου του Υμηττού των ΕΑΣ στο Λαύριο συμπεριλαμβάνει την επανεγκατάσταση και επαναλειτουργία των γραμμών παραγωγής μεσαίων και μεγάλων διαμετρημάτων, ακόμα και εάν απαιτούνται συμπληρωματικές επενδύσεις ή πρόκειται απλώς περί απόφασης αποθήκευσης;
 2. Ποιο είναι το συνολικό κόστος των μελετητικών και λοιπών συμβάσεων που έχουν αναθέσει τα ΕΑΣ., το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ από τον Απρίλιο του 2021 και μέχρι 31 Μαΐου 2024 σχετικά με την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ;
 3. Ποια είναι η αξία της σύμβασης και ποιο το ύψος των μέχρι τώρα πληρωμών από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ως αναθέτουσα αρχή) και το ΤΑΙΠΕΔ (ως εργοδότης) προς την κοινοπραξία S&D Consultants, με έργο υποβολή μελετών (αρχιτεκτονικής, στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής) για τη μετεγκατάσταση στην Μάνδρα με ημερομηνία παράδοσης 19 Δεκεμβρίου 2023;
 4. Το πεδίο συνεργασίας με την M.S.M. Export, εκτός από την ίδρυση της κοινοπραξίας προς συνεκμετάλλευση των δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο του Λαυρίου, σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς;
 5. Το πεδίο συνεργασίας με εταιρίες της Τσεχίας και την Μ.Ι.Μ.Α. (ως εταιρία που αντιπροσωπεύει την Τσέχικη βιομηχανία όπλων), προβλέπεται να επεκταθεί και στο εργοστάσιο του Αιγίου;
 6. Έχει ελεγχθεί η οικονομική και πιστοληπτική ικανότητα της M.S.M. Export από την κυβέρνηση, τη διοίκηση των ΕΑΣ ή από άλλο φορέα, και αν ναι, ποιο είναι το σχετικό πόρισμα;
 7. Τι ακριβώς εξυπηρετεί η επιλογή της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΑΣ να επιδιώξουν κοινοπρακτική συνεργασία της ελληνικής εταιρίας με την M.S.M. Export και όχι με την ίδια την M.S.M.;

Ερωτήσεις για ΕΑΣ και απροκάλυπτη κυβερνητική κοροϊδία

Related Articles

Back to top button