Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Εκπαιδευτική Αξιολόγηση των Ευελπίδων

Rheinmetall Lynx

Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στο πλαίσιο υλοποίησης της αποστολής της και της παραγωγής μαχητών – ηγητόρων, εφαρμόζει σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ιεραρχίας, ένα αναβαθμισμένο και δυναμικό πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης, που εκτελείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους παράλληλα με την ακαδημαϊκή και ολοκληρώνεται με την θερινή εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση στην περιοχή Λιτοχώρου.

Στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά αυτή τη χρονιά, εφαρμόσθηκε μία εξαιρετικά απαιτητική επιχειρησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία Αξιολόγησης του συνόλου των Ευελπίδων όλων των τάξεων με την οργανική τους συγκρότηση. Η Αξιολόγηση σχεδιάσθηκε εκ νέου, συμπεριλαμβάνοντας καινοτόμες ασκήσεις με σκοπό την προαγωγή δεξιοτήτων οι οποίες θα δημιουργήσουν ηγήτορες μαχητές που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης κάτω από έντονη ψυχολογική πίεση. Η διαδικασία, βασίζεται στην εξέταση των Ευελπίδων στην διαδικασία της Λήψης Απόφασης ενός μαχητή – ηγέτη μικρών κλιμακίων (Ομάδας – Διμοιρίας), ο οποίος ενεργεί σε εναλλασσόμενο έδαφος υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, υψηλά επίπεδα κόπωσης και υπό την πίεση του χρόνου.

Η Αξιολόγηση διαρκεί 72 ώρες συνεχούς άσκησης – εκπαίδευσης (τρία 24ωρα), διεξάγεται ημέρα και νύχτα, σε μία περιοχή με έκταση περίπου 30 τ.χλμ., εντός της οποίας εξετάζονται ημερήσια και νυκτερινά επιχειρησιακά αντικείμενα, όπως Στίβος Εμποδίων, Φυσική Δοκιμασία, Κολύμβηση Μάχης, Κωπηλασία, – Διέλευση Υδάτινου Κωλύματος, Α’ Βοήθειες, Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, Αμυντική Εγκατάσταση, κ.λπ. Με την ολοκλήρωση των 72 ωρών, κάθε Διμοιρία θα έχει διανύσει περίπου 100 χλμ., έχοντας στη διάθεσή της περίπου 4 ώρες ανά 24ωρο για νυχτερινή ανάπαυση.

Από τις κύριες επιδιώξεις της όλης διαδικασίας είναι η ανάδειξη των ηγετικών ικανοτήτων και η επίτευξη πνεύματος Μονάδος, συμβάλλοντας στην συνεχή προσπάθεια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων για επίτευξη υψηλού επιπέδου διαδικασιών αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας στρατιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις συναφείς κατευθύνσεις της ηγεσίας.

Στις 23 Ιουλίου, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς επισκέφθηκε το Πεδίο Ασκήσεων Καναπίτσας Λιτοχώρου, όπου διεξήχθη η θερινή εκπαίδευση της Σχολής και παρακολούθησε μέρος της 3ήμερης ετήσιας Αξιολόγησης των Ευελπίδων.

Προσπάθεια αναβαθμίσεως της εκπαιδεύσεως είχε ξεκινήσει από τον προηγούμενο διοικητή της ΣΣΕ Υποστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση (νυν διοικητή Δ΄ Σώματος Στρατού. Ο σημερινός διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον παρελθόντα Μάρτιο, είναι αξιωματικός των Διαβιβάσεων αλλά προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις, έχοντας υπηρετήσει σε μονάδες αυτών, μεταξύ των οποίων και ως Ομαδάρχης στο ΕΤΑ.

Τα διδάγματα του West Point αναμόρφωσαν τους φετινούς αγώνες της Σχολής Ευελπίδων

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close