Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΔΙΑΦΟΡΑ

Μια ανάσα από το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ραγδαίο ρυθμό προελαύνουν οι από βορρά επιτιθέμενες στην Ουκρανία ρωσικές δυνάμεις, ενώ είναι σαφές μάλλον ότι τα υπόλοιπα μέτωπα στα οποία έχουν εκδηλωθεί χερσαίες επιθέσεις, με εξαίρεση τα νότια, στην Κριμαία, παρουσιάζουν μικρότερη πρόοδο.

Ενδεικτική της προόδου από βορρά, είναι η πραγματοκίνηση αεροκίνητης επιχειρήσεως στο Βυζορόντ, τοπική ώρα 14.00, στα περίχωρα του Κιέβου, περί τα 15 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας. Αντικειμενικός Σκοπός ήταν πιθανώς η κατάληψη της βόρειας γέφυρας στον ποταμό Δνείπερο. Σε σχετικό βίντεο που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται δύναμη 7 ελικοπτέρων που πετούν σε μικρό ύψος και μεταφέρουν την αεροκίνητη δύναμη, η οποία εξ αυτού του στοιχείου υπολογίζεται σε λόχο. Η ενέργεια συνδυάστηκε με αεροκίνητη επιχείρηση άλλου τμήματος, πιθανώς ισχυρότερου, για την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου Αντόνοφ στο Χοστομέλ, περί τα 20 χλμ. δυτικότερα.

Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, τμήματα της αεροκίνητης δύναμης, πιθανώς τα πιο απομονωμένα στο Βυζορόντ, έχουν εξουδετερωθεί από ουκρανικές δυνάμεις και έχουν συλληφθεί αιχμάλωτοι. Εντύπωση και αποκαρδιωτική για τους Ουκρανούς, είναι η διαπίστωση ότι δεν φαίνεται να γίνεται ευρεία χρήση φορητών στοιχείων αντιαεροπορικών πυραύλων για την αντιμετώπιση των ρωσικών ελικοπτέρων που παρουσιάζουν ελκυστικούς στόχους.

Το βόρεια σύνορα με την Λευκορωσία απεδείχθησαν ο αδύναμος κρίκος από πλευράς ουκρανικής άμυνας, καθώς δεν υπήρχαν εκεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Όλα δείχνουν ότι στο ύψος του Κιέβου συγκλίνουν ουκρανικές δυνάμεις για την προβολή μιας τελευταίας αμυντικής προσπάθειας επί του Δνείπερου.

Όπως περιγράφουν αξιόπιστες πηγές, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν παρουσιάζουν διαλυτικά συμπτώματα. Αμύνονται όσο μπορούν και συμπτύσσονται ενώ στο Χάρκοβο, το Ντονπάς κ.λπ. έχουν “ματώσει” αρκετά τον επιτιθέμενο. Ερώτημα παραμένει όμως, πόσο εντατική προσπάθεια εκδηλώθηκε σε αυτές τις περιοχές από τους Ρώσους. Εικόνες από ρωσικές απώλειες σε διάφορα σημεία, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, καθώς εκεί που οι Ρώσοι έχουν αποδώσει έμφαση, η ουκρανική άμυνα λυγίζει.

 

 

Related Articles

Back to top button