Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταστάθμευση C-130 και C-27J στην Αίγυπτο για ετοιμότητα εκκένωσης Ελλήνων από το Σουδάν

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Από στρατιωτικές πηγές έγινε γνωστό στις 16.45 ότι δύο αεροσκάφη τακτικών μεταφορών απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο σχεδίου εκκενώσεως Ελλήνων υπηκόων από το Σουδάν. Πρόκειται για ένα C-130H της 356 ΜΤΜ και ένα C-27J της 354 ΜΤΜ.

Ενώ το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της επιχείρησης από τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι διευθετήσεις σε επίπεδο συνεννοήσεων με ξένες κυβερνήσεις γίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση στο Σουδάν. Η συνεργασία με την Αίγυπτο, ήταν από την πρώτη στιγμή στενή, για αυτονόητους λόγους.

Στις 17.06 εκδόθηκε δελτίο Τύπου με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ΕΡΤ, που μεταξύ άλλων ανακοίνωσε: «Προ ολίγου, αποφασίστηκε από τον Πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, στην Αίγυπτο, σε ετοιμότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, στους Έλληνες για τους οποίους υπάρχει σχεδιασμός, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αριθμός των προς εκκένωση ατόμων ανέρχεται σε 130 περίπου. 

Την επιχείρηση ελέγχει το ΓΕΕΘΑ καθώς ο Κλάδος Επιχειρήσεων ανέλαβε την σχεδίαση και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υλοποιεί.

Τα δύο αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρουν δύναμη 30 περίπου ατόμων των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του Διπλωματικού Σώματος. Το στρατιωτικό προσωπικό περιλαμβάνει πέραν των πληρωμάτων, κυρίως άνδρες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, μαζί με ιατρικό προσωπικό, η παρουσία του οποίου κρίνεται απαραίτητη για την παροχή όποιας ιατρικής υποστηρίξεως κριθεί απαραίτητη στο προς εκκένωση προσωπικό. Όλο το προσωπικό που συμμετέχει, υποβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην απαραίτητη υγειονομική προετοιμασία στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η αποστολή μετασταθμεύει στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο νότιο μέρος της χώρας, όπου και θα παραμείνει σε προωθημένο προς το Σουδάν αεροδρόμιο (πιθανώς το διεθνές αεροδρόμιο του Ασουάν) μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία για την ασφαλή εκκένωση των Ελλήνων υπηκόων.

Ντεμπούτο της ΜΑΕΕ με οργανικά ελικόπτερα – Επισκέψεις του πρωθυπουργού σε ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close