Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Μερική αποστρατιωτικοποίηση – “Κανείς δεν το έχει διαψεύσει”

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 15 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοσταθμό FRANCE INTER, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Michael Pompeo απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, φέρεται να δήλωσε: «Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα».

Στην πραγματικότητα, η επίμαχη φράση του Αμερικανού αξιωματούχου έχει παραφρασθεί και αλλοιώνεται μερικώς το νόημά της.

Ολόκληρη η απάντηση Pompeo είχε ως εξής: «The President’s been very engaged, I’ve been very engaged, and my whole diplomatic team has been very engaged in this as well.  In fact, I was in Cyprus less than, goodness, 48 hours ago in that very Eastern Mediterranean working on this problem set. We’ve spoken – the President’s spoken both with President Erdogan and Prime Minister Mitsotakis urging them to resolve their conflicts, their maritime dispute in a way that’s appropriate, consistent with international law. There are ways to resolve those maritime disputes. The answer isn’t through bullying or intimidation or use of military power, but through the normal mechanisms of the resolution of international disputes, especially those over rights associated with the – there’s a set of rules. There’s a process. We’ve urged every nation to reduce the tension, reduce their military footprint, and engage in a way that is diplomatic, not military».

Ο Pompeo μίλησε γενικώς για την μέχρι τότε παρότρυνση προς αμφότερες τις πλευρές για μείωση της εντάσεως και του στρατιωτικού αποτυπώματος. Καθώς αναφερόταν στην ελληνοτουρκική κρίση, ασφαλώς εννοούσε ως “στρατιωτικό αποτύπωμα” τις ναυτικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Καστελορίζου και ως γνωστόν μπορούν να αποσυρθούν για να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Ενώ οι δηλώσεις του μεταφέρθηκαν επακριβώς στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, το σχετικό δελτίο του ΑΠΕ-ΜΠΕ που χρησιμοποιήθηκε από όλα τα άλλα μέσα αναπαραγώμενο, περιείχε την προσθήκη της λέξεως “παντού”, αφήνοντας περιθώριο παρερμηνειών. Άπαντες στην Ελλάδα έσπευσαν στην αγαπημένη συνήθεια να κλώθουν σενάρια και να σπέρνουν αμφιβολίες για τις διαθέσεις των ΗΠΑ, που όμως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν λάβει θέση υπέρ της τουρκικής προκλητικότητος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτά της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Όπως αναφέρθηκε, οι Τούρκοι ήταν ιδιαιτέρως ενοχλημένοι από την επίσκεψη Pompeo στην Κύπρο στις 12 Σεπτεμβρίου, τις δηλώσεις που έκανε εκεί και την εν γένει στάση των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούσαν ευθέως για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδος και Κύπρου.

Στον απόηχο του θορύβου που προκλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ για την ουδέτερη φράση Pompeo περί μειώσεως του στρατιωτικού αποτυπώματος, δεν άργησε να εμφανισθεί η… “ψαγμένη” είδηση. Στις 18 Σεπτεμβρίου, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα στην Ελλάδα δημοσίευσε άρθρο στελέχους της το οποίο, επικαλούμενο “πληροφορίες”, πέταξε το σενάριο ότι οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για “μερική αποστρατιωτικοποίηση” των ελληνικών νήσων ενώ ανέφερε συγκεκριμένως ότι έχει τεθεί θέμα για τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων MLRS.

Η “πληροφορία” αναπαρήχθη σαν φωτιά και παρά το ότι ορισμένοι διατήρησαν την επιφύλαξη ως προς την βασιμότητά της, η κοινή γνώμη γατζώθηκε από το σενάριο, εκλαμβάνοντάς το ως πραγματικότητα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου πλέον, ήταν η σειρά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθεί τον “θόρυβο”. Μιλώντας στην ΔΕΘ και επιδιώκοντας να επιβάλει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχθεί διάλογο για τα πάντα με την Τουρκία, αναρωτήθηκε αυθαίρετα για τις “άλλες” διαφορές που δήθεν θα συζητηθούν: «Η αποστρατικοποίηση των νησιών είναι στις ελάσσονες διαφορές»;

Η πληροφορία περί αμερικανικού αιτήματος αποσύρσεως των MLRS, δεν επιβεβαιώνεται από καμμία πηγή με την οποία ήλθαμε σε επαφή.

Αφού λοιπόν πρώτα αλλοιώθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ η επίμαχη φράση Pompeo για αμοιβαία μείωση του “στρατιωτικού αποτυπώματος”, ακολούθως εμφανίσθηκε από μια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα η “βόμβα” της αμερικανικής απαιτήσεως για δήθεν απόσυρση των MLRS από τα ελληνικά νησιά (γιατί άραγα όχι όλων των αμερικανικής προελεύσεως όπλων;) οποιαδήποτε απόπειρα διαψεύσεως, ελάχιστη ως ανύπαρκτη επίδραση μπορούσε να έχει. Ιδίως από την στιγμή που όπως είναι τυπικό σε τέτοιες περιπτώσεις, ακούστηκε και από τους σεναριόπληκτους το αφοπλιστικό επιχείρημα “κανείς δεν έχει βγει να το διαψεύσει”…

Βγήκε στις 24 Σεπτεμβρίου και το διέψευσε δημοσίως ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα. Αλλά τι σημασία έχει; Εδώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ρωτήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το τονίζει συνέχεια, ότι στις διερευνητικές συνομιλίες μόνο ένα πράγμα υπάρχει για την Ελλάδα, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ, όμως οι πάντες το αμφισβητούν.

Ασφαλώς και η Τουρκία μπορεί να λέει και να ζητάει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται και αποδεκτό. Εξήντα γύροι διερευνητικών, δεν είναι αρκετοί για να πείσουν τον “ψιλιασμένο – ψαγμένο” Έλληνα που πάντα ψάχνει για το… άγνωστο.

Σύμφωνα με “πληροφορίες” της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας, η κυβέρνηση στην μυστική συνάντηση του Βερολίνου είχε υπογράψει την μερική αποστρατιωτικοποίηση. Τότε γιατί ο Ερντογάν έχασε την ευκαιρία και ρίσκαρε αυτό το θεόσταλτο δώρο, αφήνοντας την συμφωνία για να βγάλει το ORUC REIS; Έχουν την απάντηση αυτοί που “ξέρουν”. Εξάλλου, “κανείς δεν έχει βγει να το διαψεύσει”…

Δεν μπορεί. Κάτι άλλο θα κρύβεται και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πατήσει την μπανανόφλουδα. Όλοι το… “ξέρουν”.

 

 

Related Articles

Back to top button