Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η αντίδραση ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στον COVID 19

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΑΝΤ1” ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην λήψη των πρώτων μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις την ημέρα της Τετάρτης 11 Μαρτίου. Η ανακοίνωση των μέτρων έγινε μετά από πολύ προεργασία και σκέψεις που κάναμε με το ΓΕΕΘΑ και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους Στρατηγούς των Γενικών Επιτελείων, τους διευθυντές των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαία την πολιτική ηγεσία, τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα”.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η ημέρα δεν ήταν τυχαία, δεδομένου ότι στις 11 Μαρτίου ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Τουρκία. Σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΘΑ την ημέρα εκείνη, ανέφερε: “Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συγκάλεσε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020, ευρεία σύσκεψη για τον καθορισμό δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση και τις προφυλάξεις του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από το νέο στέλεχος κορωνοϊού (2019-nCoV). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ καθώς και οι Διευθυντές Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων“.

Φυσικά άπαντες θεωρούν βασίμως ότι η γειτονική χώρα είχε πληγεί πολύ πριν από την πανδημία και ασφαλώς νωρίτερα από την Ελλάδα, στην οποία το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ο ΥΕΘΑ υπονόησε ότι και αυτός πιστεύει πως η Τουρκία απέκρυψε την κατάσταση. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η τουρκική κυβέρνηση από τις 10 Ιανουαρίου είχε προβεί στην συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για τον COVID 19.

Έχει αξία να παρατηρήσει κανείς, πότε εμφανίζονται να αντιδρούν τα υπουργεία Αμύνης των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η Υβριδική Επίθεση στον Έβρο, εκνευρίζοντας το καθεστώς Ερντογάν από την παταγώδη αποτυχία ενόψει της επιτυχούς ελληνικής αντιδράσεως. Επρόκειτο δηλαδή για χρονική στιγμή μεγάλης εντάσεως για την Ελλάδα, η οποία όμως επέδειξε την δέουσα προσοχή λαμβάνοντας μέτρα.

Απολύμανση εγκαταστάσεως σε τουρκικό στρατόπεδο στις 19 Μαρτίου 2020.

Ο Τούρκος υπουργός Αμύνης Χ. Ακάρ μιμήθηκε τον Έλληνα ομόλογό του μόνο στις 17 Μαρτίου, συγκαλώντας σύσκεψη με την στρατιωτική ηγεσία. Δηλαδή έξι ημέρες μετά την αντίστοιχη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΘΑ. Ενδιαφέρον ήταν το στοιχείο ότι σε φωτογραφία από την σύσκεψη, οι παριστάμενοι δεν είχαν λάβει κάποιο ιδιαίτερο μέτρο ασφαλείας, όπως η τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων μεταξύ των θέσεών τους. Εικόνα εντελώς ασύμβατη με φωτογραφίες προσωπικού που δημοσιοποιήθηκαν τις επόμενες ημέρες και έδειχναν σαφώς την επιβολή μέτρου τηρήσεως αποστάσεως…

Από την σύσκεψη της 17ης Μαρτίου για τον COVID 19, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για την περίσταση.

Το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης δημοσιοποίησε για πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από την λήψη μέτρων προστασίας εκ μέρους του στρατιωτικού προσωπικού στις 19 Μαρτίου. Ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι οι φωτογραφίες έδειχναν μέτρα απολυμάνσεως εγκαταστάσεων και μέσων, όπως και χρήση ειδικών στολών ακόμη και από προσωπικό που εκτελούσε χρέη περιπολίας πεζή στην μεθόριο. Εικόνες που παρέπεμπαν σε προχωρημένη και πολύ σοβαρή κατάσταση. 

Απολύμανση οχήματος στις 20 Μαρτίου 2020.

Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ανέφερε ο ΥΕΘΑ, έχουν σημειωθεί περί τα 30 κρούσματα συνολικώς εκ των οποίων 3 τα πιο σοβαρά και ένας θάνατος, μπορεί να υποθέσει κανείς με ασφάλεια ότι οι αριθμοί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι 10 φορές χειρότεροι, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία που αποφάσισε να δημοσιοποιεί η Τουρκία από τις 11 Μαρτίου. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα.

Πεζή περιπολία στα σύνορα με την Συρία στις 20 Μαρτίου 2020.

Συνοψίζοντας, στην περίπτωση της Ελλάδος, η κυβέρνηση ενήργησε εγκαίρως και υπεύθυνα, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να προσαρμόζονται στην λήψη μέτρων εν μέσω ευρείας κινητοποιήσεως λόγω της τουρκικής επιθέσεως στον Έβρο. Άπαντες θεωρούν ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδίωξε να αποκρύψει την κατάσταση, προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικονομία που δεχόταν πίεση, εις βάρος του πληθυσμού. Αντιστοίχως, καθυστερημένη ήταν και η ανταπόκριση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Όλα αυτά, έχουν κάποια σημασία και δεν περνούν απαρατήρητα από το προσωπικό.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμφανίσθηκαν πιο έτοιμες και υπεύθυνες, αντιδρώντας νωρίτερα και στην αντιμετώπιση του COVID-19. 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close