Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Μείωση κατά 50% της κοινοτικής επιχορηγήσεως ASAP στις προτάσεις ΕΑΣ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τέσσερις μήνες έχουν παρέλθει από την 15η Μαρτίου, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις προτάσεις ελληνικού ενδιαφέροντος για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών των κρατών μελών, στο πλαίσιο της Πράξης Υποστηρίξεως Παραγωγής Πυρομαχικών (ASAP). Επρόκειτο για δύο προτάσεις που κατέθεσε η κρατική ΕΑΣ, δηλώνοντας ότι θα τις υλοποιήσει ως μέλος κοινοπραξίας με την Τσεχικών συμφερόντων Σλοβακική MSM Export s.r.o.

Παρά την πάροδο 4 μηνών όμως, τα δύο μέρη δεν έχουν προχωρήσει στην σύσταση της κοινοπραξίας που έχουν αποφασίσει. Αλλά εξίσου ενδιαφέρον, είναι ότι σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να περικόψει κατά 50% το ύψος της κοινοτικής επιχορηγήσεως των δύο προτάσεων! Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό, είναι ότι από πλευράς κοινοτικών οργάνων, εκφράσθηκαν επιφυλάξεις για την οικονομική κατάσταση και την πιστοληπτική ικανότητα των δύο μερών! Αν για το ελληνικό κοινό, αυτό δεν προκαλεί εντύπωση ως προς την ΕΑΣ, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί μη αναμενόμενο για την MSM Export s.r.o.

Λόγω της πιεστικής ανάγκης για προώθηση του συνολικού σχεδιασμού, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση απορρίψεως των δύο ελληνικών προτάσεων, δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά όργανα μπορούν να κάνουν και τα “στραβά μάτια”, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η γενική πολιτική. Αποδεικνύεται όμως ότι τα ευρωπαϊκά όργανα επιδιώκουν την διαφύλαξη του κοινοτικού χρήματος έναντι επενδύσεων που ενέχουν ρίσκο. Στην προκειμένη περίπτωση, το παράδοξο είναι ότι το “πράσινο φως” εξακολουθεί να ισχύει επειδή ως “εγγυητής” λειτουργεί το μέρος της κοινοπραξίας που είναι κρατική εταιρεία (ΕΑΣ) και μπορεί να απολαμβάνει της σταθερής οικονομικής στηρίξεως της ελληνικής κυβερνήσεως.

Η περίπτωση είναι ενδιαφέρουσα, επειδή υποτίθεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών έχουν εξετάσει τον ξένο επενδυτή από τα τέλη του 2023, αξιολογώντας τον μάλιστα και σε σύγκριση με άλλους που επέδειξαν ενδιαφέρον. Φαίνεται επίσης ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν που σε πρόσφατη ερώτηση προς την Βουλή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημητρίου Μπιάγκη, σχετικώς με τις αποφάσεις περί ΕΑΣ, εθίγη το ζήτημα του οικονομικού ελέγχου και της πιστοληπτικής ικανότητας της MSM Export s.r.o., ρωτώντας την κυβέρνηση γιατί επέλεξε την συγκεκριμένη θυγατρική για την κοινοπραξία και όχι τον μητρικό όμιλο. 

Η μείωση κατά 50% της κοινοτικής επιχορηγήσεως συνολικού ύψους 33.087.219,25 €, δεν αναμένεται να επηρεάσει τις δύο προτάσεις. Προφανώς δεν αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για την MSM Export s.r.o. η επιβάρυνση καλύψεως του συγκεκριμένου ποσού, εάν οι όροι της συμφωνίας από την σύσταση κοινοπραξίας είναι τέτοιοι που υπόσχονται να της αποφέρουν υπερκέρδη.

Όπως προελέχθη όμως, δεν έχει συσταθεί ακόμη η κοινοπραξία, επομένως δεν έχει αρχίσει και η υλοποίηση των προτάσεων. Ισχύει μόνο ένα συμφωνητικό που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών, για τα επόμενα βήματα συνεργασίας. Επειδή η περίπτωση απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς, η Διοίκηση της ΕΑΣ ζητεί την τελική απόφαση συστάσεως κοινοπραξίας να λάβει η Γενική Συνέλευση, στην οποία πρέπει να παρίστανται εκπρόσωποι των δύο συναρμοδίων υπουργών, δηλαδή του Κωστή Χατζηδάκη και του Νίκου Δένδια. Μέχρι σήμερα όμως έχουν συγκληθεί δύο Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς να καλύπτεται αυτή η προϋπόθεση και μία τρίτη έχει ορισθεί, για τις 10 Ιουλίου.

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας τηρεί πλήρη αποστασιοποίηση από τις υποθέσεις της ΕΑΣ, προφανώς εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την διαφωνία του με τους συνολικούς χειρισμούς. Από την άλλη όμως, ζήτημα αναφέρεται ότι υπάρχει και με το Μαξίμου, λόγω δύο διαφορετικών αντιλήψεων που συν τω χρόνω αναπτύχθηκαν. Αρχικώς έγιναν επιλογές που δεν ήταν στενώς συνδεδεμένες με την άμεση ανάταξη της κρατικής εταιρείας και την δυναμική επιστροφή της στην παραγωγή, λόγω “ασυνήθιστων” για την αγορά κριτηρίων που επικράτησαν στο Μαξίμου. Σταδιακώς, φαίνεται ότι αναπτύχθηκε προβληματισμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει περίσκεψη και αντίλογος για την ορθότητα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών επιλογών. Η κατάσταση αυτή έχει βραχυκυκλώσει την λήψη αποφάσεων, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες “μουδιασμένο” και να προκύπτει αδράνεια.

Νέα ερώτηση βουλευτού για ΕΑΣ – Γιατί δεν γίνεται συζήτηση στην Βουλή;

Related Articles

Back to top button