Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

Με νέα “εμφάνιση” τα 413 νέα “μπορντώ μπερέ”

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενδεδυμένοι με νέου τύπου στολή και σχέδιο παραλλαγής, παρουσιάσθηκαν οι απόφοιτοι του τελευταίου Σχολείου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στην σχετική τελετή σήμερα. Το νέο σχέδιο παραλλαγής δεν είναι “ψηφιακού” τύπου αλλά ομοιάζει στην αντίληψη της αμερικανικής Multicam που πλέον κυριαρχεί διεθνώς, χωρίς όμως το τουρκικό σχέδιο να φαίνεται το ίδιο αποτελεσματικό, δεδομένου ότι οι χρωματικοί τόνοι είναι “μουντοί” και δεν έχουν ιδιαίτερη αντίθεση μεταξύ τους, ούτε δίνουν την τρισδιάστατη αίσθηση.

Πρόκειται για τον δεύτερο νέο τύπο παραλλαγής που παρουσιάζεται στις στολές του Τουρκικού Στρατού μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Η εξέλιξη σχετίζεται με απόφαση βασιζόμενη σε πολιτικής φύσεως κριτήρια, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταργηθεί ο,τιδήποτε παραπέμπει εμφανισιακώς στο “μολυσμένο” από τους Γκιουλενιστές στράτευμα.

Πέρα από αυτή την “είδηση”, το ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη τελετή στην οποία παρέστη ο υπουργός Αμύνης Ακάρ, προερχόμενος και ο ίδιος από τις μονάδες καταδρομών του Τουρκικού Στρατού, ήταν ο αριθμός των αποφοίτων. Επρόκειτο για 413 αποφοίτους, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην απαιτητική εκπαίδευση προκειμένου να ενταχθούν στις Ειδικές Δυνάμεις, γνωστές ως “μπορντώ μπερέ”, από το χαρακτηριστικό κάλυμμα κεφαλής που φέρουν. Πρόκειται για μονάδες πλήρως στελεχωμένες από επαγγελματικό προσωπικό.

Στις Ειδικές Δυνάμεις μπορεί να ενταχθεί προσωπικό από όλους τους Κλάδους των ενόπλων δυνάμεων, όπως και την Χωροφυλακή αλλά η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων υπάγεται όχι μόνο επιχειρησιακώς αλλά και διοικητικώς στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχετικό στάδιο που αντιπροσωπεύει την διαδικασία επιλογής και βασικής εκπαιδεύσεως των υποψηφίων, έχει διάρκεια 32 εβδομάδων (8 μήνες). Από πλευράς αντικειμένων εκπαιδεύσεως, το σχολείο κινείται στα ίδια πλαίσια με τα ανάλογα των μονάδων στρατών του ΝΑΤΟ ενώ όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο Ακάρ, το ποσοστό επιτυχίας κυμαίνεται στο επίπεδο του 50%.

Την βασική δύναμη των “μπορντώ μπερέ” συνιστούν τρεις Ταξιαρχίες Ειδικών Δυνάμεων, τις επιχειρήσεις των οποίων υποστηρίζει μία εξειδικευμένη μονάδα Αεροπορίας Στρατού, με ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων, τύπων Blackhawk και CH-47F Chinook. Οι ταξιαρχίες αυτές, από πλευράς δυνάμεως, κινούνται στα επίπεδα των λεγομένων “συνταγμάτων” των Special Forces του Στρατού των ΗΠΑ. Βασικό κύτταρο μάχης, είναι οι Ειδικές Ομάδες δυνάμεως 12 ανδρών. Είναι δηλαδή ελαφρύτερης συνθέσεως από τις Ταξιαρχίες Καταδρομών του Τουρκικού Στρατού, ο αριθμός των οποίων έχει ξεπεράσει πλέον τις 15, αφού τα τελευταία έτη η στρατιωτική ηγεσία έχει αποδώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτού του είδους τις μονάδες, τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και στην Χωροφυλακή και την Αστυνομία.

Η γιγάντωση των Ειδικών Δυνάμεων και των μονάδων καταδρομών στο τουρκικό στράτευμα, οφείλεται στην αναγνώριση ότι είναι πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές εν σχέσει με τις μονάδες πεζικού στις αντιανταρτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Νοτιοανατολική Τουρκία και ξένα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας. Αλλά όπως αναλύθηκε προσφάτως και στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ (τεύχος 35, Σεπτέμβριος 2018 “Νέες τουρκικές Ταξιαρχίες Καταδρομών”), νέες ταξιαρχίες καταδρομών έχουν συγκροτηθεί, προσανατολισμένες σαφώς εναντίον της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας όχι μόνο αριθμητικώς αλλά και ποιοτικώς την απειλή στην Θράκη και το Αιγαίο.

“ΑΓΩΓΗ”: Το Selection του ΕΤΑ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close