Mαχητικά F-15E των ΗΠΑ στην Τουρκία για την «Anatolian Eagle» εν μέσω απειλών για τους S-400
Η Ουάσιγκτον αποφάσισε την αποστολή μαχητικών κρούσης F-15E στην Τουρκία για την συμμετοχή σε άσκηση της Τουρκικής Αεροπορίας, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ιδιαίτερα τεταμένο σημείο, μετά τις εκατέρωθεν δηλώσεις για το ζήτημα του προγράμματος του F-35 και της προμήθειας του S-400 από τη Μόσχα
Πρόκειται για την πρώτη φορά που μαχητικά των ΗΠΑ συμμετέχουν στην άσκηση ANATOLIAN EAGLE από το 2015, όταν οι ΗΠΑ άρχισαν αργά αλλά σταθερά να υποβαθμίζουν την μέχρι τότε στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το 2015 ήταν η τελευταία φορά που 12 F-15C/D και 250 στελέχη της 493 Μοίρας Μαχητικών από την αεροπορική βάση Lakenheath στη Βρετανία, μετέβησαν στην Τουρκία για να συμμετέχουν στην μεγάλη κλίμακος αεροπορική άσκηση μαζί με αεροσκάφη από Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία και το Πακιστάν.
Μετά από τετραετή αποχή από την ANATOLIAN EAGLE, τα F-15E, προερχόμενα και πάλι από τη βάση του Lakenheath στη Βρετανία, προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ικονίου, όπου θα αφιχθούν αεροσκάφη και άλλων ξένων χωρών που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί.
Παρόλα αυτά εντοπίσαμε σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο το οποίο προέρχεται από το Πακιστάν και εκθειάζει την συμμετοχή της Πακιστανικής Αεροπορίας στην εν λόγω άσκηση, επιδεικνύοντας επίσης γύρω από το σήμα της άσκησης τα εθνόσημα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας, των ΗΑΕ καθώς και του Αζερμπαϊτζάν.
https://www.youtube.com/watch?v=g9RYxcrabto
Η άσκηση όπως έγινε γνωστό από πηγές των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (USAFE) εστιάζει «στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων που συμμετέχουν».
Βεβαίως είναι σίγουρα «περίεργο» ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να στείλουν μαχητικά στην Τουρκία ενώ δεν έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από τότε που το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η πρόθεση της Άγκυρας να αποκτήσει S-400, θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα του μαχητικού 5ης γενιάς F-35.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο (εκτελών χρέη) Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει ακόμη χρόνο να «αλλάξει πορεία» αλλά μέχρι αυτό να συμβεί η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα του F-35 είναι απαραίτητο να διακοπεί με έναρξη εφαρμογής της σχετικής απόφασης από τις 12 Ιουνίου.
Κατά συνέπεια η τουρκική αποστολή στην ΑΒ Luke στην Αριζόνα υπέστη περιορισμούς στην εκπαίδευση της, με άρνηση πρόσβασης για τους Τούρκους χειριστές σε σημεία που έχουν διαβάθμιση υψηλής ασφάλειας. Παράλληλα η διεξαγωγή πτήσεων με χειριστές της Τουρκικής Αεροπορίας μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι την προκαθορισμένη ημερομηνία αλλά η ηγεσία της Αμερικανικής Αεροπορίας αποφάσισε την καθήλωσή τους στο έδαφος πριν τις 12 Ιουνίου.
Σε δηλώσεις του ο Andrew Winternitz, αναπληρωτής γραμματέας για την Ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και Νατοϊκή πολιτική, ξεκαθάρισε ότι: «Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για τη διατήρηση συνεργασίας με την Τουρκία μέσω αμυντικών ασκήσεων. Όμως αν η χώρα αυτή ολοκληρώσει την απόκτηση πυραύλων εδάφους αέρος από τη Μόσχα, οι ΗΠΑ θα επαναξιολογήσουν την μελλοντική σχέση της με την Άγκυρα».
Επιπλέον κατάστησε σαφές ότι, «Αν συνεχίσουν με τους S-400, αυτό θα επηρεάσει το τρόπο που αντιμετωπίζουμε την διεξαγωγή ανάλογων ασκήσεων στο μέλλον».
Φαίνεται λοιπόν ότι μέχρι την υστάτη στιγμή οι Αμερικανοί δίνουν μια ευκαιρία στην Άγκυρα να «λογικευτεί» καθώς είναι βέβαιο ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν να διαρρήξουν την αμυντική συνεργασία με την Τουρκία, που θεωρείται επί δεκαετίες κρίσιμος στρατηγικός εταίρος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Σίγουρα πάντως οι Αμερικανοί χειριστές που συμμετέχουν στη φετινή ANATOLIAN EAGLE θα πρέπει να νιώθουν κάπως «περίεργα»! Τόσο γιατί είναι η πρώτη φορά που επανέρχονται μετά από 4 χρόνια σε άσκηση της Τουρκικής Αεροπορίας, όσο και γιατί αυτή μπορεί να είναι και η τελευταία του είδους μεταξύ των δύο χωρών αν τελικά τα S-400 εγκατασταθούν σε τουρκικό έδαφος.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν ακόμη και στο χειρότερο σενάριο να βρουν μια «φόρμουλα» διατήρησης μιας υποτυπώδους αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, γεγονός που ενισχύει αναπόφευκτα το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ως «φυσική επιλογή» για τις ΗΠΑ.
Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζονται και από την προκλητική στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, που ενδέχεται όπως αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω, το ήδη άσχημο κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.