Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Lockheed: Σε ένα μήνα ξεκινάνε οι εργασίες εκσυγχρονισμού στο πρώτο F-16 Block 52+της ΠΑ

Κοντά σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ορόσημο για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16C/D Block 52+ βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία, καθώς το πρώτο από τα 84 μαχητικά που θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο Viper αναμένεται να εισέλθει τον προσεχή Οκτώβριο για το σκοπό αυτό στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 84η ΔΕΘ από τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας Lockheed Martin για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και Αφρική κ. Ντένη Πλέσσα.

Στην ενημέρωση διευκρινίστηκε ότι οι εργασίες αναβάθμισης του πρώτου F-16 Block 52+ σε επίπεδο Viper θα ολοκληρωθούν σε διάστημα 9 μηνών και ακολούθως το μαχητικό θα πετάξει μέχρι τις ΗΠΑ όπου και θα ενταχθεί σε εντατικό πρόγραμμα πτητικών δοκιμών στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Εκεί υπάρχουν μεταξύ άλλων οι ειδικές εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιούνται μετρήσεις των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών του αεροσκάφους, εντός ειδικού ανηχοϊκού θαλάμου.

Πυρήνας του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι το ραντάρ τεχνολογίας AESA τύπου ΑΝ/APG-83, το οποίο όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά παρέχει μεγαλύτερες εμβέλειες αποκάλυψης και εντοπισμού στόχων ενώ μπορεί να εγκλωβίζει ταυτόχρονα 20+ εναέριους στόχους. Η δυνατότητα αυτή αποτελεί εξελικτικό βήμα σε σύγκριση με τις υφιστάμενες ικανότητες, προσδίδοντας αυξημένη μαχητική ισχύ και φονικότητα στα F-16 Viper της ΠΑ.

Παράλληλα, το ίδιο ραντάρ διατηρεί ικανότητα ταυτόχρονης λειτουργίας εντοπισμού στόχων στο έδαφος (ενώ συνεχίζει την εναέρια έρευνα) με δυνατότητα να παράγει εικόνα συνθετικής απεικόνισης (SAR) για εντοπισμό και προσβολή στόχων στο έδαφος με υψηλή ακρίβεια σε κάθε καιρό, μέρα ή νύχτα, με αυξημένη αξιοπιστία και ικανότητα λειτουργίας σε περιβάλλον έντονων παρεμβολών, σε σχέση με το ραντάρ AN/APG-68(V)9 που διαθέτουν σήμερα τα F-16 Block 52+.

Επαληθεύονται λοιπόν οι θέσεις επιτελών της ΠΑ που ανέφεραν κατ’ επανάληψη ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης θα αναβαθμίσει δραματικά τις ικανότητες του στόλου των F-16, ιδιαίτερα όσον αφορά την υφιστάμενη απειλή που προέρχεται από τα ομοιότυπα μαχητικά της Τουρκικής Αεροπορίας αλλά και απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική απειλή η οποία θα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με αυξημένη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τις σημερινές δυνατότητες.

Στην παρουσίαση αναφέρθηκε επίσης σειρά επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων από την αναβάθμιση του στόλου των F-16, όπως η ζεύξη δεδομένων Link 16, η ενσωμάτωση όλων των διαθέσιμων οπλικών συστημάτων που διαθέτει η ΠΑ και η ικανότητα μεταφοράς νέων αισθητήρων και έξυπνων όπλων.

Τα παραπάνω θα επιτρέψουν στις Μοίρες που θα επιχειρούν με F-16 Viper να αναλάβουν μια σειρά από νέους ρόλους όπως οι αποστολές αναγνώρισης καθώς και οι αποστολές ναυτικής κρούσης.

Κάτι που βεβαίως αφήνεται ως «ευκόλως εννοούμενο» αλλά δεν αναφέρεται, είναι ότι για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού να συμπληρωθεί με την προμήθεια νέων ατρακτιδίων στοχοποίησης Sniper, επιπλέον ατρακτιδίων αναγνώρισης DB 110 καθώς επίσης βλημάτων αέρος – επιφανείας AGM-84 Harpoon και ιδίως όπλων μακρού πλήγματος Stand Off (για αντιμετώπιση απειλών όπως το S-400) που θα πρέπει να ενισχύσουν μέσα στα επόμενα 5-8 χρόνια το οπλοστάσιο της ΠΑ. Ουδείς όμως μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την παραμικρή άποψη προς αυτήν την κατεύθυνση, αφήνοντας μεγάλα και κρίσιμα ερωτηματικά αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι διασφαλίζεται η ασφαλής και πλήρης ενσωμάτωση όλων των συστημάτων που διαθέτουν ήδη τα F-16 της ΠΑ, μεταξύ των οποίων και το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II (για το οποίο είχαν ακουστεί πολλά ως προς την συμβατότητα με την νέα ψηφιακή διαμόρφωση του εκσυγχρονισμού σε επίπεδο Viper).

Παράλληλα, θα υπάρχει η εγγενής δυνατότητα για τοποθέτηση νέων συστημάτων που εξελίσσονται διαρκώς για λογαριασμό της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) και άλλους χρήστες. Συγκριτικό πλεονέκτημα αναφέρθηκε επίσης ότι είναι η οικονομική διάσταση της όλης διαδικασίας, η οποία αναμένεται να έχει χαμηλό κόστος λόγω του μεγάλου αριθμού χρηστών που επιμερίζονται τα κόστη ανάπτυξης.

Επιπλέον, η κρίσιμη παράμετρος της Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) του στόλου θα βασίζεται σε Performance Based Logistics (PBL) που προκύπτουν από την υπάρχουσα ιδιαίτερα εκτεταμένη εμπειρία που έχει η ΠΑ στην επιχειρησιακή εκμετάλλευση του μαχητικού ενώ στην διαδικασία θα εμπλακούν και ελληνικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Τοποθέτηση κ. Ντέννη Πλέσσα στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα F-16

Σημειώθηκε ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία θα λάβει -όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά- σημαντικές βιομηχανικές επιστροφές και όγκο εργασιών της τάξεως των 300 εκατ. $. Εδώ επισημαίνουμε ότι η σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει προς ψήφιση στην Βουλή ο τότε ΥΕΘΑ Π. Καμμένος για την Σύμβαση ΑΩ της συμβάσεως αναβαθμίσεως των F-16, τελικώς απεσύρθη στις 9 Ιανουαρίου 2019 κι έκτοτε εκκρεμεί η υπογραφή της. Στην Βουλή είχαν αναφερθεί Αντισταθμιστικά Ωφελήματα ύψους 230 εκατ. ευρώ που αναλογούν σε 265 εκατ. $. Η ίδια η Lockheed Martin είχε παρουσιάσει κατάλογο προγραμμάτων ΑΩ αξίας 263,71 εκατ. $ εκ των οποίων 185 εκατ. $ ήταν το σύνολο της βιομηχανικής συμμετοχής και 78,71 εκατ. $ το σύνολο προγραμμάτων ανάπτυξης υποδομής και επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Από τα προγράμματα βιομηχανικής συμμετοχής, κατά 70% αφορούσαν την ΕΑΒ ενώ το 30% ιδιωτικές εταιρείες της ΕΑΒΙ. 

Παρά αυτή την εκκρεμότητα, η εξέλιξη του προγράμματος αναβάθμισης συνεχίζεται. Στόχος είναι από τα τέλη του 2020 να αρχίσουν να εισέρχονται στην ΕΑΒ τα πρώτα F-16, προκειμένου να εκκινήσει η ουσιαστική φάση του εκσυγχρονισμού, ο οποίος θα αφορά 10-12 αεροσκάφη σε ετήσια βάση και ορίζοντα ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2027.

Οι “ντρίπλες” στην Βουλή για τα ΑΩ των F-16

Tags

Related Articles

Back to top button
Close