Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αστεία απάντηση ΥΕΘΑ για άρνηση παραχωρήσεως αποσυρθέντος αεροσκάφους για μνημείο πεσόντων αεροπόρων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 24 Μαΐου το ΥΕΘΑ απάντησε σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 20 Απριλίου σχετικώς με την άρνηση παραχωρήσεως αποσυρθέντος αεροσκάφους σε αίτημα του Δήμου Αγρινίου με σκοπό την ανέγερση μνημείου τιμής για δύο πεσόντες αεροπόρους. Ως λόγους για τους οποίους απορρίφθηκαν τα αιτήματα, αναφέρονται οι παρακάτω:

  • Σύμφωνα με δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία από Διεθνείς Συνθήκες (CFΕ), έχει υπερκαλυφθεί το όριο αποσυρθέντων μαχητικών αεροσκαφών που μπορεί να διατεθεί για παρόμοιους σκοπούς“.
  • Η εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του αεροσκάφους, αλλά συνεχίζεται σε ετήσια βάση με την ανάληψη της υποχρέωσης για την επιθεώρηση και τη διατήρηση του αεροσκάφους σε άριστη κατάσταση, γεγονός που δεσμεύει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των εν ενεργεία μέσων.
  • Για τη μεταφορά του αεροσκάφους, λόγω των διαστάσεων και του βάρους του, θα απαιτηθεί να αποσυναρμολογηθεί, με αφαίρεση των πτερύγων και του κάθετου σταθερού και να επανασυναρμολογηθεί στο σημείο της έκθεσης. Η εκτέλεση των εργασιών αυτού του είδους είναι εργοστασιακού επιπέδου και απαιτείται η εμπλοκή του προσωπικού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, καθώς και ειδικός εξοπλισμός και εγκαταστάσεις, με συνεπαγόμενο κόστος. Ενδεικτικά, για την αισθητική αποκατάσταση και τοποθέτηση ενός παροπλισμένου Α/Φ σε εξωτερικό φορέα, οι εργατοώρες που απαιτούνται κατά μέσο όρο για το σύνολο των εργασιών ξεπερνούν τις τρεις χιλιάδες (3000), ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται άνω των 30.000 Ευρώ.
  • Η υλοποίηση της μεταφοράς του αεροσκάφους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και απαιτεί εκτενή μελέτη του παρεμβαλλόμενου οδικού δικτύου, με πιθανές παρεμβάσεις.

Επιλεκτική ευαισθησία για πεσόντες αεροπόρους; Άρνηση για μνημείο δύο αεροπόρων στο Αγρίνιο

Η επίκληση της Συνθήκης CFE, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως ενδιαφέρουσα. Η Συνθήκη αφορά την διατήρηση συγκεκριμένων οροφών μειζόνων οπλικών συστημάτων (αεροσκάφη, άρματα μάχης, πυροβόλα, ελικόπτερα) στις ένοπλες δυνάμεις των συμβληθέντων χωρών και την καταστροφή των πλεοναζόντων. Είναι εξωφρενικό να υποστηρίζεται ότι τηρείται όριο αποσυρθέντων αεροσκαφών που μπορούν να παραχωρηθούν για σκοπούς μνημείων τιμής. Εξάλλου η Συνθήκη CFE που υπεγράφη το 1990, έχει παύσει ουσιαστικώς να ισχύει από τις 14 Ιουλίου 2007, όταν η Ρωσία “ανέστειλε” την συμμετοχή της και στις 10 Μαρτίου 2015 ανακοίνωσε επισήμως ότι διακόπτει την συμμετοχή της.

Για τις υπόλοιπες δικαιολογίες, αρκούμαστε να σημειώσουμε ότι ο προτεινόμενος χώρος ανεγέρσεως του μνημείου απέχει ελάχιστα από το Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός αποσυρθέντων αεροσκαφών. Για την απασχόληση προσωπικού, ευτυχώς με ενέργειες του ΓΕΕΘΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των εισακτέων στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές. Τα περί εργασιών εργοστασιακού επιπέδου, εργατοωρών και κόστους, προκαλούν μειδίαμα σε κάθε αεροπόρο που του θέσαμε το θέμα αλλά και απογοήτευση.

Ευτυχώς ο ΥΕΘΑ διασώζει την κατάσταση στο τέλος της απαντήσεως, αφήνοντας ανοικτό το θέμα για μελλοντικό χρόνο. Ας φροντίσει μόνο να γίνει αυτό όσο βρίσκεται στην θέση και με την παρούσα κυβέρνηση. Διότι η απάντηση που “ακούστηκε” (ανεπισήμως), ως προς την απορία γιατί το 2018 παραχωρήθηκε αεροσκάφος για το μνημείο στην μνήμη του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ότι “αυτά τα καναν οι προηγούμενοι ενώ εμείς τα κόψαμε”, δεν ηχεί και τόσο κολακευτικά για την “κυβέρνηση αρίστων”.

Related Articles

Back to top button