Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Καθέλκυση πρώτου ταχυπλόου RAFNAR για το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με παρόντα τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου η τελετή καθελκύσεως του πρώτου (ΛΣ 1054) από 10 νέα ταχύπλοα σκάφη που δώρησε στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) η εταιρεία κοινωνικής προσφοράς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχουν παραληφθεί 7 σκάφη, ενώ τα υπόλοιπα 3 θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Το ΛΣ 1054 ήταν δωρεά της οικογένειας του Νικόλα Λαιμού. Οι υπόλοιποι δωρητές είναι: Ίδρυμα Ωνάση, Ιωάννης Αγγελικούσης, οικογένεια Χανδρή, οικογένεια Αλέκου Γουλανδρή, Αθανάσιος Μαρτίνος, Θεόδωρος Βενιάμης, Μελίνα Τραυλού, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Γεώργιος Αγγελόπουλος, οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, Γεώργιος Οικονόμου και οικογένεια Κουμάνταρου.

Τα νέα σκάφη τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol είναι της ισλανδικής RAFNAR που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, φέρουν δύο εξωλέμβιους κινητήρες των 450 ίππων έαστος και είναι εξοπλισμένα με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm. Ιδιαίτερη έμφαση έχει αποδοθεί στην προστασία του πληρώματος, με αποτέλεσμα ο θάλαμος διακυβέρνησης να καλύπτεται από αντιβαλλιστική προστασία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 2020 και το 2021 θα προστεθούν στον στόλο του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ άλλα 4 μεγάλα σκάφη μήκους άνω των 30 μέτρων και 15 νέα ταχύπλοα ακόμα ενώ σε ορίζοντα τριετίας θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των πλωτών μέσων. Ο ίδιος τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα επιλεγεί ο ανάδοχος για το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, ένα «απολύτως κρίσιμο έργο» το οποίο θα δίνει στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ροή εικόνας και πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο «δεν έφτασε καμία βάρκα στη Λέσβο», το α΄ εξάμηνο του έτους οι ροές μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ το δ΄ τρίμηνο η μείωση ανήλθε στο 80%.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close