Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΤΟΥΡΚΙΑ

KARGU Drone φονιάδες “made in Turkey”

Rheinmetall Lynx

Μια νέα κατηγορία drone με ικανότητα μεταφοράς εκρηκτικών για την επιλεκτική εξουδετέρωση στόχων βρίσκεται υπό ανάπτυξη στην Τουρκία. Το KARGU είναι ένα αυτόνομο τακτικό drone επίθεσης, το οποίο σχεδιάστηκε από την τουρκική εταιρία STM με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα για προσβολή μεμονωμένων στόχων (προσώπων) τόσο σε ανοιχτό πεδίο όσο και εντός κτιρίων. Αναφέρεται ότι το drone ήδη έχει επιδείξει σχετική ικανότητα σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στις εγκαταστάσεις της ΜΚΕΚ (Mechanical and Chemical Industry Company) στο Kırıkkale.

Έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη ικανότητας μεταφοράς αυξημένου φορτίου και σε βελτίωση αλγορίθμων που επιτρέπουν στο drone να αναγνωρίσει και να εξουδετερώσει το στόχο που του έχει ανατεθεί ακόμη και ανάμεσα σε πλήθος κόσμου! Η περιγραφή αυτή υποδηλώνει ικανότητα αναγνώρισης προσώπου (face recognition) σε πραγματικό χρόνο και άμεση εκτέλεση διαδικασίας εμπλοκής.

Η STM σε δοκιμές κατάφερε να επιβεβαιώσει την ικανότητα πρόκλησης μεγαλύτερης ζημιάς σε οριζόντιο ελιγμό επίθεσης που συγκρίνεται με τα αποτελέσματα μιας προσβολής με κατακόρυφη πτώση (vertical dive). Συνεχίζονται επίσης οι δοκιμές για ανάπτυξη ενός πυρομαχικού διάτρησης θωράκισης που θα επεκτείνει το φάκελο εμπλοκής στόχων και σε άλλες κατηγορίες.

Η πιστοποίηση ενός πυρομαχικού αυτής της μορφής θα επιτρέψει στο  KARGU να μεταφέρει μέχρι και 3 είδη εκρηκτικών βάρους μέχρι 1,5kg για την κάλυψη «ευρείας γκάμας επιχειρησιακών αναγκών».

Είναι προφανές ότι η είσοδος σε υπηρεσία τέτοιων συστημάτων δημιουργεί προβληματισμό και σειρά νέων προκλήσεων οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο εγγύς μέλλον από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το ψηφιακό πεδίο μάχης θα επεκτείνεται σε νέες μορφές. Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας οι εξελίξεις αναφορικά με τον συγκεκριμένο τομέα είναι μηδαμινές, ενώ οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες ιδίως στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close