Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Jeep Compass – Για… αλώνια και σαλόνια

Jeep Compass
Για… αλώνια και σαλόνια
Tου Ηλία Ματζαβά

Η επέλαση της Jeep, σε πιο προσιτά για το μέσο αγοραστή «μονοπάτια», συνεχίζεται. Γιατί μετά το Renegade, έρχεται ένα ακόμα μοντέλο, για να μας αποδείξει ότι τα Jeep, δεν εφοδιάζονται πλέον μόνο με μεγάλου κυβισμού και… αμερικανικών προδιαγραφών κινητήρες.

Ο εξευρωπαϊσμός άγγιξε και το νέο Compass, το οποίο έρχεται να ενισχύσει την γκάμα της φίρμας στην κατηγορία των Compact SUV.

Πρόκειται για ένα επιβλητικό μοντέλο μήκους 4,40 μέτρων, με σχεδιασμό που φωνάζει ότι είναι Jeep.

Σύγχρονο και πλούσια εξοπλισμένο, το νέο μοντέλο υπόσχεται να προσφέρει ασφαλή, διασκεδαστική και άνετη συμπεριφορά στις καθημερινές μετακινήσεις, διατηρώντας όμως τις παραδοσιακές, εκτός δρόμου δυνατότητες κίνησης.

Για να διατηρήσει την παράδοση, το νέο Compassδιαθέτει δύο εξελιγμένα συστήματα συνεχούς τετρακίνησης: το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low (με 20:1 crawl ratio), κάθε ένα από τα οποία μπορεί να στείλει το 100% της διαθέσιμης ροπής στον τροχό που το χρειάζεται. Παράλληλα, το σύστημα Jeep Selec-Terrain προσφέρει 5 επιλογές κίνησης (Auto, Snow, Sand, Mud και Rock για τις εκδόσεις Trailhawk) για καλύτερη απόδοση εκτός και εντός δρόμου, ακόμα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Όλα τα Compass με τετρακίνηση, εξοπλίζονται με λειτουργία «Lock» που κλειδώνει μόνιμα τη μετάδοση και μπορεί να επιλεγεί από τον περιστροφικό διακόπτη του Selec-Terrain για ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε απαιτητικές συνθήκες εκτός δρόμου κίνησης.

Επειδή όμως δεν θα κινείται πάντα σε «εμπόλεμη ζώνη», διαθέτει και ένα σύστημα απεμπλοκής του πίσω άξονα και του 4×4, προκειμένου να προσφέρει στα τετρακίνητα μοντέλα μέγιστη οικονομία καυσίμου αλλά και ακαριαία εμπλοκή του 4×4 όταν είναι απαραίτητο.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Όπως είπαμε, οι μικρού κυβισμού, για Jeep, κινητήρες είναι ένα ακόμα όπλο του νέου Compass.

Ξεχωρίζει ο κινητήρας βενζίνης 1.4 Multi Air 2 Turbo με Stop & Start, που αποδίδει 140 ίππους και σε συνδυασμό με το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο εξοπλίζει την έκδοση 4×2 και ο 1.4 Multi Air 2 Turbo με απόδοση 170 ίππων, σε συνδυασμό με το 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο τις εκδόσεις 4×4.

Οι εκδόσεις των κινητήρων diesel περιλαμβάνουν τον 1.6 MultiJet II με Stop & Start, απόδοσης 120 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο στις εκδόσεις 4×2 και τον 2.0 MultiJet II με Stop & Start, απόδοσης 140 ίππων, oοποίος συνδυάζεται με το 9τάχυτο αυτόματο ή με το 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο.

Hπιο ισχυρή εκδοχή του 2.0L MultiJet II με Stop & Start – με απόδοση 170 ίππων σε συνδυασμό με το 9τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και σύστημα 4×4 (με λειτουργία low range στο Trailhawk) ολοκληρώνει τις εκδόσεις diesel.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟ «ΣΑΝ ΑΣΤΑΚΟΣ»

Φυσικά το νέο Jeep είναι πλούσια εξοπλισμένο διαθέτοντας περισσότερα από 70 συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Μεταξύ άλλων διαθέτει:

Προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, σύστημα διατήρησης πορείας, προειδοποίηση νεκρού σημείου και παρακολούθηση οπίσθιου χώρου για κάθετη κίνηση, κάμερα οπισθοπορείας με ενεργές γραμμές πορείας, σύστημα αυτόματης στάθμευσης, Adaptive Cruise Control, ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας με σύστημα αποφυγής ανατροπής, 6 αερόσακους αλλά και κλωβό ασφαλείας με περισσότερο από 65% ατσάλι υψηλής αντοχής.

Στο εσωτερικό πάντως, τα ποιοτικά υλικά, η εργονομία και πλούσιος εξοπλισμός, δίνουν έναν αέρα πολυτέλειας.

Ο οδηγός έχει μπροστά του έναν πίνακα οργάνων που ενσωματώνει μία έγχρωμη οθόνη LED διάστασης ως 7 ιντσών στην οποία θα μπορεί να απεικονίζει ανά πάσα στιγμή τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν.

Στο κέντρο της κονσόλας, με το χαρακτηριστικό τραπεζοειδές πλαίσιο, ξεχωρίζει η μέχρι και 8,4 ιντσών οθόνη αφής του συστήματος infotainment U Connect νέας γενιάς, το οποίο είναι  συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto και φυσικά συνεργάζεται με όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Οι τιμές ξεκινούν από 25.900 ευρώ, ενώ προσφέρεται και με το  χρηματοδοτικό πρόγραμμα 50-50, που περιλαμβάνει 50 άτοκες δόσεις.

Related Articles

Back to top button
Close