Δούρειος Ίππος - Podcasts
AUTO

Citroen C4 Cactus 1.6 HDI ETG – Διαφορετικό και πρακτικό

Citroen C4 Cactus 1.6 HDI ETG
Διαφορετικό και πρακτικό
ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΖΑΒΑΣ

H… περιπέτεια της μετακίνησης στη ζούγκλα των πόλεων, εκτός από κουραστική είναι πλέον και άχρωμη. Γιατί τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα μοιάζουν μεταξύ τους. Λίγα είναι αυτά που ξεχωρίζουν από το κοπάδι. Ένα από αυτά είναι και το C4 Cactus της CITROEN, η οποία παραδοσιακά καινοτομεί σχεδιαστικά.

Το μήκους 4,16 μ. γαλλικό πεντάπορτο χάτσμπακ δεν περνά από πουθενά απαρατήρητο, όχι μόνο λόγω της μοναδικής του σχεδίασης, αλλά περισσότερο για τους αεροπροφυλακτήρες που δεσπόζουν κυρίως στις πόρτες. Ουσιαστικά πρόκειται για πλαστικά φύλλα με εγκλωβισμένο αέρα, που στόχο έχουν την προστασία από μικροεπαφές. Σε συνδυασμό μάλιστα και με το ελαφρώς αυξημένο ύψος του αμαξώματος από το έδαφος, δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα είδος crossover. Αλλά σίγουρα με διαφορετική προσέγγιση από τους ανταγωνιστές του.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Η ξεχωριστή και αναμφίβολα σύγχρονη εικόνα συνεχίζεται και στο εσωτερικό. Εκεί δεσπόζουν οι ψηφιακές οθόνες. Μια πίσω από το τιμόνι, στο οπτικό πεδίο του οδηγού με διάφορες ενδείξεις και μια 7 ιντσών αφής, σαν tablet, στην κεντρική κονσόλα που προσφέρει πληροφόρηση αλλά και διαχείριση του κλιματιστικού, του συστήματος πλοήγησης και του ηχοσυστήματος.

Η έκδοση ETG (Efficient Tronic Gearbox) όμως που είχαμε στη διάθεσή μας, δεν έχει επιλογέα ταχυτήτων! Τη δουλειά του αναλαμβάνουν τρεις διακόπτες, στη βάση της κεντρικής κονσόλας, για την επιλογή της κίνησης (Neutral, Drive, Reverse) ενώ οι αλλαγές πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τα χειριστήρια (paddles) στο τιμόνι. Εκτός και αν ο οδηγός αφήσει το αυτόματο κιβώτιο να αλλάζει μόνο του όποια από τις 6 σχέσεις αυτό κρίνει. Ανάλογα με τις διαθέσεις του, οι οποίες όμως δεν ταιριάζουν πάντα με αυτές του οδηγού.

Οι χώροι πάντως είναι ικανοποιητικοί τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις αποσκευές, με το χώρο αποσκευών να έχει όγκο 358 λίτρα.

Κάτω από το καπό βρίσκεται ο δοκιμασμένος Blue HDi diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων. Αποδίδει 100 ίππους αλλά και 254 Nm ροπής, προσφέροντας λογικές επιδόσεις (επιτάχυνση 0-100 χλμ./ ώρα σε 10,6΄΄ τελική ταχύτητα 184 χλμ./ ώρα) και πολιτισμένη λειτουργία, έχοντας παράλληλα οικονομικές και… οικολογικές προθέσεις. Γιατί σε μικτές συνθήκες κίνησης, οι τυποποιημένες μετρήσεις της CITROENυπόσχονται κατανάλωση 3,4 λτ./100 χλμ. τιμή που δεν απέχει και πολύ από την αντίστοιχη σε πραγματικές συνθήκες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η εκπομπή CO2, δεν ξεπερνά τα 90 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

ΑΝΕΣΗ… ΚΑΝΑΠΕ
Στο δρόμο το C4 Cactus αφήνει ξεκάθαρα να φανεί ο προσανατολισμός του, που στόχο έχει τα μεγάλα επίπεδα άνεσης. Η συνύπαρξη της μαλακής ρύθμισης της ανάρτησης με τα εξαιρετικά και άνετα, σε στυλ καναπέ καθίσματα, κερδίζουν αμέσως και τους πιο απαιτητικούς επιβάτες, ενώ ο οδηγός έχει να κουμαντάρει ένα ασφαλές και ιδιαίτερα ευκολοδήγητο αυτοκίνητο, το οποίο γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο στην αυτόματη έκδοση ETG. Ό,τι πρέπει δηλαδή για… χαλαρές μετακινήσεις. Αν και η εμφάνιση του C4 Cactus σε προδιαθέτει για αποδράσεις.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα διαφορετικό αυτοκίνητο που φωνάζει τη μοναδικότητά του. Όταν όμως συνυπάρξεις μαζί του, ξεχνάς την εξωτερική του εμφάνιση και αφήνεις τους άλλους να σχολιάζουν το ασυνήθιστο αυτό όχημα. Γιατί αυτό που θέλεις είναι να απολαμβάνεις κάθε στιγμή μαζί του. Ακόμα και αν δεν μπορεί να σε πάει εκεί που υπάρχουν… κάκτοι.

Οι αεροπροφυλακτήρες είναι το σήμα κατατεθέν του C4 Cactus.

Οι ψηφιακές οθόνες και τα paddlesστο τιμόνι, ξεχωρίζουν στον πίνακα οργάνων.

Τρεις διακόπτες έχουν αντικαταστήσει τον επιλογέα ταχυτήτων.

Ασφαλές, εύκολο στη οδήγηση και οικονομικό, το νέο C4 Cactusξεχωρίζει ιδιαίτερα χάρη στην εμφάνισή του.

 

 

Related Articles

Back to top button
Close