ΗΠA: Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η απόδοση των Su-34 και Su-35 στη Συρία
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων στις ΗΠΑ, σχετικά με τη δραστηριότητα συλλογής πληροφοριών για τις δυνάμεις της Ρωσίας που επιχειρούν στο έδαφος και τον εναέριο χώρο της Συρίας.
Είναι κάτι που όλοι γνώριζαν ή υπέθεταν ότι συμβαίνει, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει επίσημη παραδοχή πέραν της συνηθισμένης διατύπωσης του Πενταγώνου σε ενημερώσεις αναφορικά με τη δραστηριότητα των συμμαχικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Επιχείρησης “Inherent Resolve” αλλά και όποτε οι ρωσικά μαχητικά προκαλούσαν επεισόδια λόγω εγγύτητας με αμερικανικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Και όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε, για μια ακόμη φορά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο. Το ενδιαφέρον είναι ότι υποστήριξε πως ποτέ δεν δέχθηκε εισήγηση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων εντός ορισμένων μηνών, αποφεύγοντας να σταθεί στο συγκεκριμένο. Παράλληλα όμως, διεμήνυσε την αποφασιστικότητά του να στηριχθούν οι κουρδικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εν μέσω της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία όπως είπε, θα διαρκέσει για κάποια περίοδο.
Αποχώρηση και διδάγματα
Η παρουσία των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Συρία είχε -όπως αποδείχτηκε- αρκετές επεισοδιακές στιγμές ενώ ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου που οι δύο υπερδυνάμεις συναντήθηκαν –έστω και εξ αποστάσεως –σε κοινό θέατρο επιχειρήσεων.
Η συνύπαρξη αυτή έδωσε την ευκαιρία να βγουν αρκετά συμπεράσματα για τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας, καθώς όπως αναμενόταν, η Μόσχα χρησιμοποίησε τη Συρία ως «πεδίο δοκιμών» για νέα οπλικά συστήματα και ανάπτυξη νέων τακτικών. Η γενική αντίληψη των ΗΠΑ είναι ότι η απόφαση Πούτιν να επέμβει με στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία, απέδειξε πόσο περιορισμένες είναι οι ικανότητες αυτές τις Μόσχας, εν συγκρίσει με τις ανάλογες ικανότητες των ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, ήταν ευκαιρία και για τους ίδιους τους Ρώσους να δουν από “πιο κοντά” προηγμένο εξοπλισμό των ΗΠΑ όπως τα μαχητικά 5ης γενιάς F-22A Raptor. Πολλοί μάλιστα στις ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ωφεληθούν οι Ρώσοι από την ευκαιρία που τους προσφέρεται να αποκτήσουν γνώσεις από την δράση των αμερικανικών δυνάμεων που επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Η εμπειρία της «επαφής» με τους Ρώσους
Φυσικά και οι ΗΠΑ έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο απερχόμενος Διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Αντιπτέραρχος Jeffrey Harrigian σε δηλώσεις του στο Defence News: «Μάθαμε αρκετά πράγματα γι΄ αυτούς. Θα μπορούσαμε ίσως να μάθουμε περισσότερα! Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς που θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παρακολουθούνται στενά».
Σύμφωνα με τον Harrigian, η διαδικασία της συλλογής πληροφοριών και ανάλυσής τους είναι μέρος της λειτουργικής διαδικασίας της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) αλλά και των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ γενικότερα: «Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά υπήρχαν πράγματα που γνωρίζαμε ότι ήταν ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα, ώστε τα συμπεράσματα να τροφοδοτήσουν όχι μόνο την κοινότητα πληροφοριών αλλά και εκείνους που ασχολούνται με τη βελτίωση των συστημάτων μας».
O Αμερικανός Αντιπτέραρχος ο οποίος αναλαμβάνει την θέση θέση του υποδιοικητή των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAFE) αναγνωρίζει ότι και στα νέα του καθήκοντα η Ρωσία θα αποτελεί παράγοντα σοβαρού προβληματισμού (όπως διαμορφώνεται το πλαίσιο σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο τη κατάσταση στη Συρία για να αναπτύξουν και να εκπαιδεύσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις τους.
«Είναι ξεκάθαρο για μένα, ότι οι Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν τη Συρία ως μια ευκαιρία για να δοκιμάσουν στην πράξη τις δυνατότητές τους και να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται. Όχι μόνο από πλευράς επιδόσεων οπλικών συστημάτων αλλά και από πλευράς απόδοσης ανθρώπινου δυναμικού με ανάπτυξη εκ περιτροπής μονάδων, ώστε να αποκτήσουν μάχιμη εμπειρία».
Το ενδιαφέρον για τα ρωσικά μαχητικά
Πρέπει να σημειωθεί ότι στα αρχικά στάδια της εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία, οι αεροπορικές δυνάμεις εστίασαν σε αποστολές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά τους τελευταίους 18 μήνες άρχισε και η συλλογή πληροφοριών για τις ρωσικές ικανότητες.
Ο Αντιπτέραρχος Harrigian τόνισε ότι απετέλεσε αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος η απόδοση και η έκταση επιχειρήσεων των νέων μαχητικών κρούσης SU-34 και Su-30SM αλλά και αεροπορικής υπεροχής Su-35, της Ρωσικής Αεροπορίας. Εξάλλου, συλλέχθηκαν πληροφορίες και για άλλα ρωσικά, μεταξύ των οποίων τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22 και Tu-160.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πτέραρχος: «Το ενδιαφέρον μας δεν ισχύει μόνο για τα χερσαία στρατεύματα αλλά και για τις αεροπορικές τους δυνάμεις, προκειμένου να εκτελέσουν αφέσεις όπλων αλλά και για να επιτηρήσουν τις δραστηριότητες των ΗΠΑ στην περιοχή».