ΗΝΙΟΧΟΣ 2019, F-35 και το αντι-stealth “ατού” της ΠΑ που δεν βλέπουμε
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Προβλήθηκε υπέρ του δέοντος ίσως η συμμετοχή των ιταλικών F-35A στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019, για λόγους που για πολλούς ίσως να θεωρούνται αυτονόητοι. Ήταν σαφές όμως, ότι σε μεγάλο βαθμό η σχετική προβολή ανταποκρινόταν σε ευσεβείς πόθους και ανησυχίες που υποσυνειδήτως κυριαρχούν σε κοινή γνώμη και στρατιωτική ηγεσία: τους (αβάσιμους) ευσεβείς πόθους κάποιων, να μην παραλάβει η Τουρκία μαχητικά F-35 λόγω ρήξεως των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις (βάσιμες) ανησυχίες των αρμοδίων ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί η υλοποίηση του τουρκικού προγράμματος.
Τα ιταλικά F-35, δεν επέδειξαν τις δυνατότητες stealth στον ΗΝΙΟΧΟ, δεδομένου ότι επιχείρησαν με προσαρμοσμένους ανακλαστήρες σήματος ραντάρ, δηλαδή ως “παραδοσιακά” μαχητικά, από πλευράς επιπέδων παρατηρησιμότητος. Συνεπώς, οι ακόμη χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στον τύπο Ιταλοί αεροπόροι, τα αξιοποίησαν εκμεταλλευόμενοι πλήρως την ανώτερη επίγνωση καταστάσεως που εξασφαλίζουν οι αισθητήρες του και οι ικανότητες δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων που προσφέρει.
Αν όμως το F-35 αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή το “αστέρι” της Ιταλικής Αεροπορίας, ποιο μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτή την στιγμή για την Πολεμική Αεροπορία το “ατού”, το λεγόμενο “asset”, που κάνει την διαφορά; Μην ψάχνετε για κάποιο από τα μαχητικά της αεροσκάφη.
Ο “άσσος στο μανίκι” της ΠΑ είναι σήμερα το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Εγκαίρου Προειδοποιήσεως & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) ΕΜΒ-145Η Erieye της 380 Μοίρας. Αυτό είναι που με τον καθοριστικό του ρόλο, όχι μόνο συντονίζει και ελέγχει επιχειρήσεις σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον, αλλά έχει και ικανότητα αποκαλύψεως μαχητικών stealth.
Είναι μια πραγματικότητα στην οποία λίγη προσοχή δείχνουν να αποδίδουν οι πάντες. Χάρη στην τεχνολογία του ραντάρ AESA, το ΑΣΕΠΕ έχει πολύ αξιόλογες ικανότητες αποκαλύψεως ιχνών μαχητικών αεροσκαφών μικρής Διατομής Ραντάρ (RCS). Και όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι ειδικοί, αυτό ισχύει σε απολύτως ικανοποιητικές και τακτικώς εκμεταλλεύσιμες αποστάσεις.
Ήδη δηλαδή η ΠΑ διαθέτει στο δυναμικό της έναν πρώτης τάξεως πολλαπλασιαστή ισχύος για την αντιμετωπίση του F-35, χάρη στην υπολογισμένη κίνηση όταν το σχετικό πρόγραμμα βρισκόταν σε εξέλιξη, να γίνει επένδυση στην νέα τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσέφερε τότε ο κατασκευαστής. Το ζήτημα εστιάζεται σε άλλες παραμέτρους, από τις οποίες εξαρτάται ο βαθμός μεγιστοποιήσεως ενός τόσο κρίσιμου για το παρόν και το μέλλον πολλαπλασιαστού ισχύος. Και αυτό δεν είναι άλλο από την πρόκληση για την ΠΑ να διατηρήσει αυτά τα λίγα και καλά τέσσερα ΑΣΕΠΕ, στο βέλτιστο επίπεδο επιχειρησιακής διαθεσιμότητος και αποδόσεως.
Καλές οι συζητήσεις για το αν και πόσα μαχητικά επομένης γενεάς θα προμηθευτούμε, χρήσιμος ο προβληματισμός για τις λύσεις που υπάρχουν στην βελτίωση του επιγείου δικτύου σταθμών ραντάρ αλλά μήπως η αρχή πρέπει να γίνει από το προφανές; Την αποκατάσταση των πολύτιμων ΑΣΕΠΕ ώστε από πλευράς συντηρήσεως να έχουν υψηλή διαθεσιμότητα, την μεγιστοποίηση της ολοκληρώσεώς τους στο Σύστημα Αεράμυνας και τις στοχευμένες παρεμβάσεις αναβαθμίσεων λογισμικού ούτως ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα;
Τoν κρίσιμο ρόλο των ΑΣΕΠΕ EMB-145H Erieye στην αποκάλυψη απειλών stealth, αναδεικνύουμε στο ετήσιο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018.