Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ήλθαν 180 M1117 αναμένονται άλλα 100 εντός Ιουλίου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μετά τα 180 Τροχοφόρα Τεθωρακισμένα Οχήματα Αναγνωρίσεως M1117 που παρελήφθησαν στις 26 Ιουνίου στον λιμένα Θεσσαλονίκης, εντός Ιουλίου αναμένεται η άφιξη στην χώρα μιας ακόμη παρτίδος 100 οχημάτων του τύπου, που παραχωρούνται μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA). Με τα 174 παραληφθέντα σε δύο παρτίδες προηγουμένως, ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 460 οχήματα περίπου.

Όπως είναι γνωστό, τα οχήματα παραδίδονται χωρίς οπλισμό και με ενέργειες του Ελληνικού Στρατού, αποδίδονται στις μονάδες με στοιχειώδη οπλισμό, αποτελούμενο από ένα πολυβόλο MG3 των 7,62 mm εξωτερικώς του πύργου και σταθμό ασυρμάτου. Με την συγκεκριμένη διαμόρφωση, έχουν ενταχθεί ήδη σε υπηρεσία τα M1117, όπως αποκαλύπτει οπτικό υλικό που έχει αποδεσμευθεί μέχρι σήμερα από το ΓΕΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, ως προς τον εφοδιασμό με βαρύ πολυβόλο, το Τεχνικό Σώμα αναζητεί λύση ελαφράς τροποποιήσεως σε απόθεμα πολυβόλων Μ2ΗΒ των 12,7 mm τα οποία προέρχονται από τα παλαιά και αποσυρθέντα τετράδυμα αντιαεροπορικά πολυβόλα Μ55. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις ΗΠΑ αναμένεται η παράδοση μεγάλου αριθμού, περί τα 600, πολυβόλων βομβίδων Mk19 Mod 3 των 40 mm για τα συγκεκριμένα οχήματα.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, τα M1117 χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Για την ισχύ πυρός των Μ1117

Tags

Related Articles

Back to top button
Close