Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία δείχνει ότι η Ελλάδα τηρεί τις Διεθνείς Συμφωνίες στο Αιγαίο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σημερινό δημοσίευμα του τουρκικού ειδησεογραφικού Πρακτορείου Anadolu, προβάλει εικόνες από την εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων σε λιμένες ελληνικών νήσων, υπό τον τίτλο “Εικόνες δείχνουν την παράνομη ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων σε νήσους του Αιγαίου από την Ελλάδα“. Οι εικόνες αποδεσμεύθηκαν από το τουρκικό Υπουργείο Αμύνης.

Επικαλούμενο “πηγές ασφαλείας“, το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η καταγραφή έγινε από UAV των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων “που εκτελούν πτήσεις επάνω από το Αιγαίο“, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση κατέγραψαν την μεταφορά στην Λέσβο 23 τροχοφόρων οχημάτων στις 18 Σεπτεμβρίου και 18 οχημάτων στην Σάμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117, που υπογραμμίζεται ότι είναι δωρεάν παραχωρημένο υλικό από τις ΗΠΑ, με προφανή σκοπό την δημιουργία θέματος από πλευράς Ουάσιγκτον. Υποτίθεται ότι αυτό αντιβαίνει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως των νήσων, κάτι που όμως βρίσκεται μόνο στην σφαίρα της τουρκικής προπαγάνδας.

Εικόνα στον λιμένα Λέσβου στις 18 Σεπτεμβρίου 2022.

Πρόκειται καθαρά για παραπλανητική δημοσίευση κοινής προπαγάνδας, η οποία απευθύνεται στους αδαείς κι όσους δεν γνωρίζουν απλή ανάγνωση. Εν προκειμένω, μεταδίδοντας ψευδείς πληροφορίες, στην πραγματικότητα το δημοσίευμα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα τηρεί επακριβώς τις προβλέψεις των διεθνών συνθήκων!

Το Άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 προβλέπει ότι σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις περιορίζονται στον “συνήθη αριθμόν των διά την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων“. Επομένως, η Συνθήκη προβλέπει ρητώς την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά και η Τουρκία δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τί έχει υπογράψει. Η μεταφορά – ανακύκλωση πάσης φύσεως στρατιωτικού υλικού των συγκεκριμένων νησιωτικών φρουρών, είναι απολύτως φυσιολογική δραστηριότητα αλλά σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν λογοδοτεί σε κανέναν για τα αμυντικά μέτρα αποτροπής που λαμβάνει έναντι της τουρκικής απειλής.

Η αναφορά στο δημοσίευμα του Anadolu ότι τα τουρκικά UAV πετούν στο Αιγαίο, υπενθυμίζει τις εισόδους τουρκικών αεροπορικών μέσων στο FIR Αθηνών και τις υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τακτικώς σε ελληνικά νησιωτικά εδάφη. Κι εφόσον το Άρθρο 13 προβλέπει ότι “η Τουρκική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐα αυτής να υπερίπταται των ρηθειδών νήσων“, είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει συστηματικώς την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης. 

Το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ (L175) στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στον λιμένα Σάμου, εκφορτώνοντας 18 τεθωρακισμένα Μ1117.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καταγραφές της δραστηριότητος στους λιμένες Λέσβου και Σάμου από τουρκικό UAV έγιναν με το τελευταίο να πετάει εντός του FIR Κωνσταντινουπόλεως, εκμεταλλευόμενο την υψηλής ευκρινείας διακριτική ικανότητα εξ αποστάσεως του ηλεκτροπτικού συνόλου του. Εφόσον τα εναέρια μέσα παραμένουν στο FIR Κωνσταντινουπόλεως, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί τυπικώς να υποστηριχθεί ότι θίγει την Ελλάδα.

Η περίπτωση, αποδεικνύει ότι οι τουρκικοί σκοποί σχεδιάσεως επιθέσεως σε ελληνικές νήσους εξυπηρετούνται από πλευράς συλλογής πληροφοριών και χωρίς είσοδο των UAV στο FIR Αθηνών, επομένως οι συστηματικές είσοδοι τουρκικών εναερίων μέσων σε αυτό και οι παραβάσεις εκτελούνται σε μεγάλο βαθμό για να διατηρήσουν την ένταση αμφισβητώντας ακόμη και αρμοδιότητες της Ελλάδας, πέραν των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Καθώς η συγκεκριμένη πειρατική και εχθρική συμπεριφορά αποσταθεροποιεί την περιοχή, καθίσταται αντιληπτό για ποιον λόγο έχει φτάσει στο σημείο να απασχολεί και τις νομοθετικές Αρχές των ΗΠΑ, ως προς τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Στο εσωτερικό, η “αποκάλυψη” της ενισχύσεως των νησιωτικών φρουρών με νεοπαραληφθέντα τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117, ακυρώνει το ανεύθυνο αφήγημα της αντιπολίτευσης για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ίδια η τουρκική προπαγάνδα εις βάρος της Ελλάδος λειτουργεί ως μπούμερανγκ, καθώς επιβεβαιώνει ότι η Αθήνα είναι αυτή που σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες και η Άγκυρα αυτή που τις παραβιάζει. 

Οι δύο Τροπολογίες που έγιναν μία για το τουρκικό αίτημα F-16V και οι προοπτικές

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close