Η Rheinmetall ετοιμάζει τα Marder – Η Αθήνα τι ετοιμάζει;
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της γερμανικής Rheinmetall Άρνιμ Πάππεργκερ, η εταιρεία, με δική της πρωτοβουλία έχει αρχίσει ήδη εργασίες επαναφοράς σε πλήρη λειτουργική κατάσταση τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Marder 1A3 που έχει στην διάθεσή της. Παρόλο που ακόμη δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, η εταιρεία ξεκίνησε τις εργασίες προ τεσσάρων εβδομάδων, όπως δήλωσε στις 10 Μαΐου ο Πάππεργκερ, λόγω της κινητικότητος σε επίπεδο διεργασιών και διαβουλεύσεων που εκδηλώθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η όποια εξέλιξη, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της γερμανικής κυβερνήσεως αλλά η Rheinmetall θέλει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί το ταχύτερο δυνατόν, άπαξ και λάβει την έγκριση. “Αναμένουμε την τελική απόφαση της κυβερνήσεως. Υπάρχουν όμως αρκετές χώρες που θέλουν αυτά τα οχήματα, όχι μόνο η Ουκρανία“, ανέφερε χαρακτηριστικώς ο Πάππεργκερ, σχόλιο το οποίο αφορά χώρες που συζητούν την ανταλλαγή σοβιετικής προελεύσεως υλικού με γερμανικό, όπως τα τεθωρακισμένα Marder.
Ως προς τον χρόνο στον οποίο η Rheinmetall θα είναι έτοιμη να αρχίσει τις παραδόσεις πλήρως λειτουργικών Marder από το απόθεμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει ότι η πρώτη παρτίδα θα είναι έτοιμη σε τρεις εβδομάδες, δηλαδή στα τέλη Μαΐου.
Το χρονικό περιθώριο συμπίπτει περίπου με την λήψη των τελικών αποφάσεων από την ελληνική κυβέρνηση, ως προς την προοπτική στρατηγικής συνεργασίας στους εξοπλισμούς με γερμανική βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα, όπως προτείνουν οι Γερμανοί. Μπορεί η προθεσμία της 30ής Απριλίου για την ανακοίνωση συμφωνίας εξωδικαστικής επιλύσεως εκκρεμοτήτων να παρήλθε άκαρπη και η γερμανική KMW να κινεί κανονικά πλέον την διαδικασία στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, όμως οι Γερμανοί στέκονται στις επίσημες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΕΘΑ Νικολάου Παναγιωτόπουλου, για μια αμοιβαίως επωφελή στρατηγική συνεργασία με πολλαπλή προοπτική.
Κρίσιμο σημείο παραμένει το κόστος καθώς η υπέρβαση της προθεσμίας που είχε ζητηθεί από τις δύο πλευρές και έδωσε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, θεωρητικώς μπορεί να σημαίνει ότι έληξε και η ισχύς όσον αφορά την οικονομική προσφορά. Προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερη η πρόταση αλλά και ως ένδειξη ειλικρινούς προθέσεως να αφεθούν πίσω οι εκκρεμότητες του ελληνικού Δημοσίου, οι Γερμανοί παρουσίασαν για την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 κόστος χαμηλότερο κατά 20-30% σε σχέση με τιμές από παλαιότερο πρόγραμμα μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA). Όμως η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε το φθινόπωρο του 2021, σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.
Παρά την θετική γνωμοδότηση σε κυβερνητικό επίπεδο όμως, η ελληνική πλευρά παρουσίασε καθυστερήσεις στους χειρισμούς της.
Κατ’ αρχάς σε επίπεδο ΓΔΑΕΕ, η διαπραγμάτευση δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς αναπτύχθηκαν δισταγμοί και ενστάσεις επί παλαιών εκκρεμοτήτων, σε αντίθεση με την γνωστοποιηθείσα πρόθεση της κυβερνήσεως να διαγραφούν, εν όψει της νέας συνολικής συμφωνίας.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ η επιχειρησιακή απαίτηση για αναβάθμιση του συνόλου των αρμάτων Leopard 2A4 είναι γνωστή και λαμβάνει πιεστικές διαστάσεις λόγω προβλημάτων συντηρήσεως, παρουσιάσθηκαν διαρκείς αναθεωρήσεις και προωθήσεις μελετών για άλλους τύπους αρμάτων. Έτσι, έπειτα από την πάροδο μηνών, το εγκεκριμένο από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο πρόγραμμα των Leopard 2A4, ετοιμάζεται να περάσει για δεύτερη φορά από τον κύκλο εγκρίσεως των σχετικών συμβουλίων, ώστε να αποτυπώνεται η στρατιωτική απαίτηση προς την πολιτική ηγεσία.
Στο παρασκήνιο, οργιάζει η φημολογία περί “χορού αντιπροσώπων” του αμαρτωλού παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τα πράγματα επωφελούμενοι και από την τεχνητή καθυστέρηση των διαδικασιών, φέρνοντας προ τετελεσμένου την κυβέρνηση κι οδηγώντας σε ναυάγιο την συμφωνία με την KMW.
Με δεδομένο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, τελικές αποφάσεις αναμένονται μετά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, την τρίτη εβδομάδα Μαΐου. Την περίοδο αυτή, εκτιμάται ότι θα έχει προχωρήσει το τυπικό σκέλος των διαδικασιών σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά πρακτικώς θα οδεύει προς εξάντληση ταχέως η δυναμική από το κεφαλαιοποιημένο ευνοϊκό πλαίσιο που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο ΥΕΘΑ με τους χειρισμούς του.
Εκείνη την περίοδο, όπως είδαμε, η Rheinmetall θα είναι σε θέση να αρχίσει παραδόσεις “αναγεννημένων” τεθωρακισμένων Marder, που στην περίπτωση συμπτώσεως με την ανακοίνωση ελληνογερμανικής συμφωνίας, θα μπορούν να διατεθούν άμεσα στον Ελληνικό Στρατό. Όλη αυτή όμως την βεντάλια ζητημάτων, λόγω των πολλαπλών διαστάσεών τους, θα κληθεί να την χειριστεί σε τελικό επίπεδο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς το αποτέλεσμα πιθανώς θα επισφραγιστεί με διακρατική συμφωνία Αθήνας – Βερολίνου.
“Στα βράχια” η διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς για εξωδικαστική λύση – στρατηγική συνεργασία;