Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρώτες φωτογραφίες των Kiowa Warrior στον Βόλο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Άρχισε η εκφόρτωση σήμερα στο λιμάνι του Βόλου, των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, με 6 εξ αυτών έτοιμα προς πτήση να απογειώνονται κατευθείαν για το Στεφανοβίκειο. Στα πιλοτήρια επέβαινε Αμερικανός κυβερνήτης με Έλληνα συγκυβερνήτη.

Ο Ελληνικός Στρατός παραλαμβάνει 70 ελικόπτερα με ασήμαντο κόστος, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας για την ταχεία αντίδραση και πρώτη προσβολή εχθρικής δυνάμεως που θα κινηθεί απειλητικώς στο Αιγαίο.

Σε πρώτη φάση, 36 ελικόπτερα μπορούν να κριθούν ικανά για ανάληψη κάθε αποστολής, δεδομένου ότι είναι “πλήρη” από πλευράς επικοινωνιών, φέροντας τρεις διαφορετικούς τύπους σταθμών ασυρμάτου, όπως αναλύθηκε στο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα 24 που φέρουν μόνο δύο τύπους ασυρμάτων δεν δύνανται να αναλάβουν πολεμική αποστολή. Απλώς το πλήρωμα θα επιχειρεί υπό περιορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αρχική LOA, μόνο 12 ελικόπτερα επρόκειτο να διατεθούν με τρεις σταθμούς ασυρμάτου αλλά ακολούθησε βελτιωμένη, κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προς την αμερικανική πλευρά, αποδεικνύοντας το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα.

Ο συγκεκριμένος τομέας, μπορεί να καλυφθεί ούτως ή άλλως στο μέλλον, με κάποιο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το ΓΕΣ, εμπλέκοντας και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε όχι μόνο τα Kiowa Warrior αλλά το σύνολο των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού που θα κριθεί σκόπιμο, να εφοδιαστεί με σύγχρονους σταθμούς ασυρμάτων ασφαλών επικοινωνιών. Τοιουτοτρόπως, και τα 70 ελικόπτερα είναι δυνατό να καταστούν πλήρως ικανά για ανάληψη αποστολής.

Παρόμοιο είναι το ζήτημα των ηλεκτρονικών συστημάτων αυτοπροστασίας, δεδομένου ότι εξαρχής ήταν γνωστό πως στην LOA δεν περιλαμβάνονται. Εδώ, επίσης παρουσιάζεται μία ευκαιρία για εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με συμπαραγωγή ενός συστήματος που θα επιλεγεί για τα ελικόπτερα των τριών Κλάδων, που στερούνται ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας και υπερβαίνουν τα 100 σε σύνολο.

Εν πάση περιπτώσει, τα Kiowa Warrior φέρουν το Σκοπευτικό Σύστημα Ιστού (MMS) με σύγχρονο ηλεκτροπτικό σύνολο που προσδίδει πλήρη ικανότητα νυκτερινού αγώνος. Η υποστήριξη του εν λόγω κρίσιμου συστήματος είναι εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι παραλήφθηκε αριθμός αποθέματος.

Στο θέμα του οπλισμού, η εικόνα είναι ικανοποιητική, καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE και ρουκετών 2,75 ιντσών της Αεροπορίας Στρατού είναι άμεσα αξιοποιήσιμα. Ασφαλώς στο μέλλον μπορούν να γίνουν ενέργειες προς εμπλουτισμό των όπλων που χρησιμοποιούν τα Kiowa Warrior και Apache.

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ALMANAC 2017-2018

Tags

Related Articles

Back to top button
Close